Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς ταξιδεύουμε στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα λόγω covid19

Σημαντικές αλλαγές στα ταξίδια από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αλλά και στην επιστροφή από τρίτες χώρες, φέρνουν τα νέα μέτρα για τη μετάλλαξη Όμικρον.
Η πλέον βασική αλλαγή αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται το ταξίδι ή η επιστροφή από χώρα του εξωτερικού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το νέο μέτρο που ανακοινώθηκε χθες -και στοχεύει στο να βάλει «φρένο» στη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, από την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών που εισέρχονται θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με αρνητικό PCR (μοριακό) τεστ 72 ωρών, είτε με rapid test 24 ωρών.
Να σημειωθεί ότι το μέτρο αφορά αφίξεις από όλες τις χώρες, δίχως εξαιρέσεις, ενώ «πιάνει» τα αεροπορικά ταξίδια, τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, αλλά και την είσοδο στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα.
Πώς ταξιδεύουμε στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα -Παραδείγματα χωρών
Αντιμέτωποι με ένα κάπως πιο δύσκολο «παζλ» θα είναι οι πολίτες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.
Όσοι ετοιμάζονται για ταξίδι στο εξωτερικό θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις της χώρας άφιξης, καθώς κάθε κράτος εφαρμόζει τα δικά του μέτρα (*δείτε τον αναλυτικό οδηγό στο Re-Open). Ακολουθούν παραδείγματα για συγκεκριμένες χώρες:

Αυστρία
Όσοι σχεδιάζουν ταξίδι στην Αυστρία την περίοδο των Χριστουγέννων θα πρέπει να είναι σε θέση να επιδείξουν ένα από τα εξής έγγραφα:
 • PCR τεστ 72 ωρών (δεν ισχύουν πλέον τα rapid)
 • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (έως 270 ημέρες μετά την τελευταία δόση)
 • Πιστοποιητικό νόσησης (εντός 180 ημερών). Γίνονται δεκτά θετικά PCR τεστ ή έγγραφο των οικείων Αρχών με το οποίο ετέθη σε καραντίνα. Δεν ισχύουν πλέον πιστοποιητικά αντισωμάτων.
 • Να σημειωθεί ότι στην Αυστρία παραμένει σε ισχύ το lockdown για τους ανεμβολίαστους. 
 • Η είσοδος σε ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο, κλαμπ, γυμναστήριο, κινηματογράφο, θέατρο, χιονοδρομικό γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Γερμανία
Για ταξίδι στη Γερμανία γίνονται δεκτά τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά Covid που περιέχουν ένα από τα εξής έγγραφα:
 • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση)
 • Αρνητικό μοριακό τεστ
 • Πιστοποιητικό νόσησης (τουλάχιστον από 28 ημέρες και έως 6 μήνες νωρίτερα)
Ιταλία
Η Ιταλία έχει θέσει σε εφαρμογή αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του στελέχους Όμικρον. Από τις 16 Δεκεμβρίου απαιτείται τεστ για όλους τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προ της αναχώρησης -ενώ μέχρι σήμερα αρκούσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ.
Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι πολίτες που φτάνουν στην Ιταλία θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες. Μετά το πέρας του πενθημέρου κάνουν εκ νέου τεστ. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, τουλάχιστον.

Γαλλία
Για το ταξίδι από την Ελλάδα στη Γαλλία χρειάζεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα PCR ή rapid τεστ στο 48ωρο προ του ταξιδιού.
Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία καλύπτονται από το πιστοποιητικό των γονέων/κηδεμόνων τους.

Ηνωμένο Βασίλειο
Για ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτείται η διενέργεια τεστ και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες. Οι πλήρως εμβολιασμένοι -εξαιρούνται τα παιδιά 11 ετών και κάτω-κάνουν ένα τεστ εντός δυο ημερών προ της άφιξης και ένα τεστ εντός δυο ημερών μετά την άφιξη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα.
Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν σε καραντίνα δέκα ημερών, ενώ πρέπει να κάνουν δυο PCR τεστ μετά την άφιξή τους και συγκεκριμένα τη 2η και 8η μέρα.

Ισπανία
Οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα προς την Ισπανία θα πρέπει να έχουν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (με όριο εξαμήνου). Όσοι δεν έχουν ένα από τα δυο παραπάνω πιστοποιητικά, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR ή rapid test.
Το PCR πρέπει να είναι 72 ωρών, ενώ το rapid 48 ωρών από την άφιξη. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται από τα παραπάνω.
Τα μέτρα για την επιστροφή στην Ελλάδα
Βάσει της ΚΥΑ που εκδόθηκε για το ταξίδι ή την επιστροφή στην Ελλάδα τα βασικά σημεία που ισχύουν είναι τα εξής:
Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr
Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης αυτών, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Στους παραβάτες, και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής κατά την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου εικοστού τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση παραβίασης της παρ. 1 το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε πεντακόσια (500) ευρώ.

Για ποιες πύλες εισόδου ισχύουν τα μέτρα
Τα μέτρα ισχύουν για όλα τα πρόσωπα στις εξής πύλες εισόδου:
 1. α) τους διεθνείς αερολιμένες της Χώρας και τους αερολιμένες που διαθέτουν τελωνειακό και διαβατηριακό έλεγχο,
 2. β) τους λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας και
 3. γ) τους συνοριακούς σταθμούς:
 • γα) Προμαχώνα, Ορμενίου, Νυμφαίας, Εξοχής, Ευζώνων, Νίκης, Δοϊράνης, Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς και Μαυροματίου, σε εικοσιτετράωρη βάση,
 • γβ) Καστανιών και Κήπων σε εικοσιτετράωρη βάση με ανώτατο όριο τα χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα εβδομαδιαίως χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών,
 • γγ) Μέρτζιανης, από τις 08:00 έως τις 20:00.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια