Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Lucille Ball η αληθινή ιστορία του ζευγαριού

Lucille Ball
Νέα Υόρκη, 6 Αυγούστου 1911 - Καλιφόρνια, 26 Απριλίου 1989
Η ζωή τους γίνεται ταινία 
Η Λούσι και ο Ρίκι Ρικάρντο, ήταν το πιο γλυκό, αγαπημένο ζευγάρι της αμερικανικής τηλεόρασης, που κατέκτησε εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως. Αλλά πίσω από την εμβληματική τηλεοπτική κωμική σειρά της δεκαετίας του '50 «I Love Lucy», τα αστέρια της, το πραγματικό ζευγάρι Λουσίλ Μπολ και Desi Arnaz, δεν απολάμβαναν την ίδια ευτυχία.
Η ταραχώδης σχέση του ζευγαριού μαστιζόταν από βία, απιστία, ποτό και πόρνες – αφήνοντας τη διάσημη ηθοποιό να περιγράφει τα 19 χρόνια γάμου της ως «εφιάλτη».
Τώρα μια νέα ταινία του Amazon Prime, με τίτλο «Being The Ricardos» - με πρωταγωνιστές τη Νικόλ Κίντμαν και τον Χαβιέ Μπαρδέμ ως το πρωταγωνιστικό ζευγάρι – έρχεται να περιγράψει τη ζωή τους, τόσο εντός, όσο και εκτός οθόνης. Μάλιστα, όλοι κάνουν λόγο για την ομοιότητα της Νικόλ Κίντμαν με τον θρύλο της αμερικανικής τηλεόρασης, Λουσίλ Μπολ.
Η Αυστραλέζα ηθοποιός λέει ως Λουσίλ Μπολ: «Ξέρεις ότι έκανα αυτό το σόου για να είμαστε μαζί με τον Ντέσι; Δεν είχα ιδέα ότι θα είχε επιτυχία».
Lucille Ball
Πράγματι, έξι μήνες μετά το ντεμπούτο του «I Love Lucy» τον Οκτώβριο του 1951, η κωμική σειρά του CBS ήταν η αγαπημένη σειρά της Αμερικής, με 11 εκατομμύρια οικογένειες να συντονίζονται κάθε εβδομάδα - όταν υπήρχαν μόνο 15 εκατομμύρια τηλεοράσεις στη χώρα.
Συνέχισε να είναι το πρόγραμμα με τις περισσότερες προβολές στις ΗΠΑ για τέσσερις από τις έξι σεζόν του και ήταν ένα από τα πρώτα που προβλήθηκαν ποτέ στην εμπορική τηλεόραση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά όπως παραδέχτηκε ο Ντέσι: «Ήμασταν κάθε άλλο παρά η Λούσι και ο Ρίκι Ρικάρντο. Δεν είχαν καμία σχέση με εμάς. Ονειρευόμασταν επιτυχία, φήμη και περιουσία. Και μάντεψε τι; Όλα οδήγησαν στην κόλαση».
Lucille Ball
«Είχε χτυπήσει τον Ντέζι με σφυρί»
Η Λουσίλ προσπάθησε να αντιμετωπίσει την απιστία του, μαζί με «την οξυθυμία, τον τζόγο και το ποτό». Και οι δικές της θερμόαιμες κρίσεις οργής την οδήγησαν να χτυπήσει κάποτε τον σύζυγό της με ένα σφυρί.
Στο αποκορύφωμα της επιτυχίας του «I Love Lucy», το σετ κλονίστηκε όταν το αμερικανικό περιοδικό Confidential δημοσίευσε το εξώφυλλό του τον Ιανουάριο του 1955 με την ερώτηση: «Ο Ντέσι αγαπάει πραγματικά τη Λούσι;»
Το ρεπορτάζ περιέγραφε τα «πάθη του», κατηγορώντας τον ότι είναι «ένας γυναικάς καλλιτέχνης με εξωσυζυγικές σχέσεις». Περιέγραφε μια επαγγελματική συνάντηση στο ξενοδοχείο Beverly Hills, όπου ο φίλος του κάλεσε «μία από τις καλύτερες υπηρεσίες από πόρτα σε πόρτα στο Χόλιγουντ».
Σύμφωνα με την έκθεση, ο φίλος «παρήγγειλε δύο χαριτωμένες», με τον Ντέσι να διανυκτερεύει με μια γυναίκα που ονομάζεται Μίντι, η οποία έφυγε στις 3.45 το πρωί «αρκετά πιο πλούσια».
Η Λουσίλ στα γυρίσματα με γενναιότητα είπε αστειευόμενη: «Χριστέ μου, δεν μπορώ να βγω να αγοράσω αυτό το περιοδικό μόνη μου - κάποιος να βγει να μου πάρει ένα!».
Ο επί χρόνια υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της, Τσαρλς Πόμεραντζ, αποκάλυψε αργότερα: «Ήταν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας πρόβας και μπήκε στο καμαρίνι της. Όλοι ήταν παγωμένοι στο σετ. Τελικά βγήκε, πέταξε το περιοδικό στον Ντέσι και είπε: “Ω, διάολε, θα μπορούσα να τους πω χειρότερα από αυτό”».
Ο Ντέσι φέρεται να υποστήριξε: «Τι είναι αυτό που τη στεναχωρεί; Δεν βγαίνω με άλλες γυναίκες. Απλώς βγαίνω με πόρνες».
Lucille Ball
Η βίαιη Λουσίλ Μπολ
Το περιστατικό ήταν αναμφίβολα ταπεινωτικό, αλλά η Λουσίλ δεν ήταν κι αυτή αθώα, με φίλους να ισχυρίζονται ότι ήταν επιρρεπής σε βία. Ο σεναριογράφος της, Μάουρι Τόμπσον, είπε χαρακτηριστικά: «Λατρεύει να πληγώνει έναν άντρα. Έχει κλωτσήσει τον Ντέσι πολλές φορές. Απλώς τον έριξε κάτω. Γέλασε γι’ αυτό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, χτύπησε έναν προαγωγό στο πρόσωπο σε ένα πάρτι του Χόλιγουντ όταν έμαθε ότι είχε κανονίσει γυναίκες για τον Ντέσι και, σύμφωνα με τη βιογραφία της Κάθλιν Μπρέιντι, «Λουσίλ», μια φορά χτύπησε αναίσθητο τον σύζυγό της με ένα σφυρί.
Σαν φάρσα κατευθείαν από την παράσταση, η Λουσίλ και η πανικόβλητη υπηρέτριά της έκαναν πρόβα τι θα έλεγαν στους αστυνομικούς, μέχρι που ο Ντέσι συνήλθε και μπήκε στη συζήτηση.
Ακόμη και στα γυρίσματα τα πάθη της, μπορούσαν να την κυριεύσουν. 
Πετούσε σενάρια και, σε μια περίσταση, χαστούκισε τον μακιγιέρ της. Δυσανασχέτησε με την αρχική εμφάνιση της συμπρωταγωνίστριάς της Βίβιαν Βανς και φέρεται να έσκισε τις ψεύτικες βλεφαρίδες της και δηλώνοντας: «Κανείς δεν φοράει ψεύτικες βλεφαρίδες σε αυτή την εκπομπή εκτός από εμένα!».
Η εκρηκτική συμπεριφορά της, προήλθε ίσως από τα νεότερα της χρόνια στο Μίσιγκαν και τη Νέα Υόρκη, όπου γνώρισε μια παιδική ηλικία γεμάτη από «θάνατο και σκληρές συνθήκες».
Η τραγωδία χτύπησε για πρώτη φορά όταν η Λουσίλ ήταν τριών ετών και ο 27χρονος πατέρας της Χένρι, ηλεκτρολόγος, πέθανε από τύφο.
Την ημέρα του θανάτου του, ένα πουλί παγιδεύτηκε στο σπίτι, αφήνοντάς της μια ισόβια φοβία για αυτά τα πλάσματα. Όταν η μητέρα της, Ντεσιρέ, ξαναπαντρεύτηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, η Λουσίλ φρόντιζε τους γονείς του νέου πατριού της, που ήταν πουριτανοί και απαγόρευαν τους καθρέφτες στο σπίτι.
Σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησε μια σχέση με τον 23χρονο Τζόνι ΝταΒίτα, ο οποίος εισήγαγε παράνομο αλκοόλ από τον Καναδά και εργαζόταν ως τοπικό ζιγκολό.
Lucille Ball
Μία φλογερή σχέση
Οι βιογράφοι της Λουσίλ Μπολ, Ντάργουιν Πόρτερ και Ντάνφορ Πράις, ισχυρίστηκαν στο βιβλίο τους, «They Weren't Lucy & Ricky Ricardo», ότι η σχέση «λειτούργησε σαν καταλύτης σε κάποιες αλλαγές προσωπικότητας σε αυτήν».
«Ανέπτυξε ένα άσχημο στόμα, για να ταιριάζει με το δικό του και με τους τραμπούκους φίλους του».
Σε μια προσπάθεια να τους χωρίσει, η μητέρα της Λουσίλ, συμφώνησε να τη στείλει σε θεατρική σχολή στη Νέα Υόρκη.
Αλλά ακόμα και τότε δεν ήταν απλά τα πράγματα. Η Λουσίλ είπε κάποτε ότι το μόνο πράγμα που έμαθε στη δραματική σχολή ήταν «πώς να φοβάσαι», και την επισκίασε η συνομήλικη της, Μπέτι Ντέιβις.
Αργότερα, ενώ περνούσε από οντισιόν για ρόλους στο Μπρόντγουεϊ με τα καλλιτεχνικά ονόματα Montana Ball και Diane Belmont, «προσπάθησε» να επιβιώσει. Οι Πόρτερ και Πράις ισχυρίστηκαν ότι αυτό περιλάμβανε γυμνό μόντελινγκ και ότι «εργάστηκε μέχρι και ως πόρνη».
Η Λουσίλ Μπολ συμμετείχε για λίγο στη δημοφιλή θεατρική παράσταση The Ziegfeld Follies - αλλά απολύθηκε μετά από μόλις δύο εβδομάδες επειδή, όπως της είπαν: «Δεν έχεις στήθος και δεν μπορείς να χορέψεις».
Τελικά βρήκε τη φήμη ως μοντέλο και μετακόμισε στο Χόλιγουντ, όπου συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε περισσότερες από 50 ταινίες. Η καριέρα της είχε ξεπεράσει πολύ εκείνη του Ντέσι όταν το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1940.
Η οικογένειά του είχε χάσει τα πάντα στην Κουβανική Επανάσταση και κατέφυγε στην Αμερική, όπου ο Ντέσι βρήκε δουλειά ως επιστάτης καθαρίζοντας κλουβιά καναρινιών.
Το ζευγάρι γνωρίστηκε στα γυρίσματα της κωμωδίας Too Many Girls, στην οποία είχε κερδίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και έπαιζε έναν αρχηγό μπάντας. Κλέφτηκαν μόλις έξι μήνες αργότερα.
«Όλοι του έδωσαν περίπου ενάμιση χρόνο. Του έδωσα έξι εβδομάδες. Νόμιζα ότι ήταν το πιο τολμηρό πράγμα που είχα κάνει ποτέ, και σίγουρα ήταν», παραδέχτηκε η Λουσίλ.
Ήταν μια φλογερή σχέση από την αρχή και το ζευγάρι χώρισε τέσσερα χρόνια αργότερα - μόνο που η Λουσίλ ακύρωνε το διαζύγιο πηγαίνοντας κατευθείαν από το δικαστήριο στο κρεβάτι του Ντέσι.
Όντας πράγματι αρχηγός μπάντας, ο Ντέσι συνήθιζε να ταξιδεύει μακριά με το συγκρότημά του, να πίνει και να είναι άπιστος.
Η Λουσίλ Μπολ είπε σε μια φίλη της ότι «σκεφτόταν σοβαρά να κάνει μια τηλεοπτική εκπομπή γιατί θα κρατούσε τον Ντέσι στο σπίτι». Έτσι, έπεισε στελέχη της τηλεόρασης στο CBS να βάλουν τον σύζυγό της ως σύντροφό της στην οθόνη στο I Love Lucy, όταν δόθηκε η ευκαιρία.
Lucille Ball
«Μαλώνανε όλη την ώρα»
Λέγεται ότι της είπαν ότι ο μέσος θεατής δεν θα δεχόταν έναν Κουβανό σύζυγο για μια «κοκκινομάλλα Αμερικανίδα», αλλά τελικά ενέδωσαν.
Η σειρά αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής που το κοινό συνέρρεε στην κωμική ταινία που έκανε το ζευγάρι, με τίτλο «The Long, Long Trailer» το 1954. Το «I Love Lucy» θόλωσε τις γραμμές μεταξύ των προσωπικών και των επαγγελματικών.
Το ζευγάρι είχε δύο παιδιά, τους Λούσι και Ντέσι Τζούνιορ και όταν περίμενε το μικρότερο της, η Λουσίλ Μπολ έπεισε το CBS να γράψει την εγκυμοσύνη στην πλοκή του I Love Lucy. 44 εκατομμύρια άνθρωποι -αριθμός ρεκόρ- παρακολούθησε τη Λούσι και τον Ρίκι Ρικάρντο να αποκτούν τον Μικρό Ρίκι.
Οι τηλεθεατές απολάμβαναν τη σχέση τους στην οθόνη, αλλά η επιτυχία του σόου οδήγησε σε περαιτέρω κόντρα μεταξύ του ζευγαριού καθώς ο Ντέσι πάλευε να παίξει το δεύτερο βιολί.
Η κόρη τους Λούσι, σήμερα 70 ετών – που βοήθησε δίνοντας συμβουλές για την ταινία του Amazon Prime – είπε: «Μάλωναν όλη την ώρα όταν μεγαλώναμε. Υπήρχε πολύς θυμός και ουρλιαχτά».
Τον Μάρτιο του 1960 - την ημέρα μετά τη μαγνητοσκόπηση του τελευταίου επεισοδίου της τελευταίας τους τηλεοπτικής εκπομπής μαζί, «The Lucy-Desi Comedy Hour» - η Λουσίλ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Περιγράφοντας τον σύζυγό της ως «Τζέκιλ και Χάιντ», είπε: «Πίνει και παίζει, βυθίζεται στο αλκοόλ και ο γκέι ηθοποιός Σεζάρ Ρομέρο είναι ο αφοσιωμένος σκλάβος του».
Η Λουσίλ Μπολ, η οποία συνέχισε να πρωταγωνιστεί στο spin-off sitcom «The Lucy Show», πρόσθεσε: «Πάντα ερωτευόμουν τον λάθος άνθρωπο. Συμπεριλαμβανομένου του Ντέσι».
«Το διαζύγιό τους ήταν φρικτό και μετά υπήρχε ο αλκοολισμός», θυμάται η κόρη τους, Λούσι. «Δεν αντιμετωπίσαμε κακομεταχείριση, αλλά περάσαμε αρκετά δύσκολα πράγματα και γι’ αυτό οι γονείς μου δεν έμειναν μαζί».
Lucille Ball
Και οι δύο αργότερα βρήκαν ξανά την αγάπη. Η Λουσίλ Μπολ ήταν παντρεμένη για 28 χρόνια με τον κωμικό Γκάρι Μόρτον και ο Ντέσι παντρεύτηκε με τη γειτόνισσά του Έντιθ Χιρς. Αφού ο Ντέσι και η Λουσίλ χώρισαν, ανέπτυξαν μια ισχυρή φιλία, η οποία κράτησε μέχρι που ο Ντέσι πέθανε από καρκίνο, σε ηλικία 69 ετών, το 1986.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λουσίλ ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους στους οποίους μίλησε. Η Λούσι έπρεπε να κρατήσει το τηλέφωνο για τον πατέρα της καθώς οι δυο τους είπαν «σ' αγαπώ» ο ένας στον άλλον. Η Λουσίλ Μπολ πέθανε τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 77 ετών, από ρήξη αορτής.
Ο Γουίλιαμ Άσερ, σκηνοθέτης του I Love Lucy, ανέφερε το εξής: «Ίσως είμαι ο ρομαντικός της υπόθεσης, αλλά υπήρχε μια μεγάλη, μεγάλη αγάπη εκεί, πραγματικά. Ο Ντέζι ήταν πολύ δυσαρεστημένος για τον χωρισμό και νομίζω ότι ήταν κι εκείνη. Δεν νομίζω ότι κανείς από τους δύο το ξεπέρασε ποτέ»
Lucille Ball
Desi Arnaz
2 Μαρτίου 1917, Σαντιάγο ντε Κούβα, Κούβα
Απεβίωσε: 2 Δεκεμβρίου 1986, Del Mar, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Lucille Ball 
6 Αυγούστου 1911, Jamestown, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Απεβίωσε: 26 Απριλίου 1989, Cedars-Sinai Medical Center, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια