Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

European Week for Waste Reduction / Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) είναι μία ετήσια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ενθαρρύνει όλους τους Ευρωπαίους – και όχι μόνο – να προβούν σε ενέργειες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων τους κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας του Νοεμβρίου, με βάση το τρίπτυχο: μείωση των αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και ανακύκλωση.
Η έννοια «Αθέατα Απόβλητα» (Invisible Waste) αναφέρεται στη μεγάλη ποσότητα αποβλήτων που παράγονται κατά τη διαδικασία κατασκευής ενός προϊόντος. Γνωρίζετε ότι για την κατασκευή ενός «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου (smartphone) που ζυγίζει λιγότερο από 200 γραμμάρια και για τη συσκευασία του, παράγονται 86 κιλά απορριμμάτων; Ένα μεγάλο μέρος αυτών των αποβλήτων δεν μπορεί να ανακυκλωθεί και καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής και αποτεφρωτήρες. Μαζί με το αποτύπωμα αποβλήτων πρέπει να υπολογιστούν και οι επιπτώσεις από το διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα επαχθές κόστος για το περιβάλλον.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για μία βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, τα προϊόντα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να είναι ευκολότερα στην επισκευή και την ανακύκλωση, και τελικά να είναι εντελώς μη τοξικά την ημέρα που ανακυκλώνονται. Η αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων μειώνει την ανάγκη για νέα παραγωγή και συνεπώς την ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται μέσω της κατασκευής τους.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων είναι η μεγαλύτερη καμπάνια του είδους στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχουν μέσω δράσεων οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, ενώσεις, επιχειρήσεις, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Κατά τη διάρκεια της περσινής πρωτοβουλίας (2019) υλοποιήθηκαν 16.570 δράσεις σ’ όλη την Ευρώπη. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια