Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα οφέλη της σωστής αναπνοής

Η αναπνοή είναι συνήθως μια ασυνείδητη διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι βέλτιστοι τρόποι αναπνοής. Τι συμβαίνει όταν ένα άτομο αναπνέει;
Η αναπνοή από τη μύτη μπορεί να κάνει τους πνεύμονες να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.
Η αναπνοή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία ανταλλαγής αέρα που περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέρη του σώματος: τους πνεύμονες, το διάφραγμα, τους μεσοπλεύριους μύες Οι πνεύμονες, το διάφραγμα και οι μεσοπλεύριοι μύες συνεργάζονται για να επιτρέψουν σε ένα άτομο να αναπνεύσει.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αναπνοής;
Παρόλο που η αναπνοή είναι μια φυσική διαδικασία, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν ότι υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος αναπνοής. Η Αμερικανική Ένωση Πνεύμονα (ALA) παρέχει τις ακόλουθες συμβουλές για το πώς να αναπνέετε σωστά.
Χρησιμοποιήστε τη μύτη. Η αναπνοή από τη μύτη μπορεί να επιβραδύνει την αναπνοή και να κάνει τους πνεύμονες να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Διευκολύνει επίσης την πρόσληψη οξειδίου του αζώτου, το οποίο βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Η αναπνοή από τη μύτη επιτρέπει επίσης στα ρουθούνια να φιλτράρουν τις τοξίνες και τα αλλεργιογόνα από τον αέρα, εμποδίζοντας έτσι την είσοδό τους στο σώμα. Ωστόσο, η αναπνοή από το στόμα είναι μερικές φορές απαραίτητη όπως για παράδειγμα εάν ένα άτομο ασκείται.

Συμβουλές για υγιή αναπνοή και πνεύμονες.
Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της αναπνοής και στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων.
  • Μην το σκεφτείτε υπερβολικά: Αν και είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς να αναπνέετε σωστά, είναι σημαντικό να μην σκέφτεστε υπερβολικά την αναπνοή. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και δύσπνοια. Οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται ότι η φυσιολογική αναπνοή είναι μια προσεκτικά ρυθμισμένη διαδικασία που δεν απαιτεί συνειδητή σκέψη.
  • Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν την αναπνοή τους διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Προσπαθήστε: Τακτική άσκηση: Η τακτική αερόβια άσκηση βοηθά στη βελτίωση της ικανότητας των πνευμόνων, που είναι η ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να πάρει ένα άτομο με κάθε αναπνοή.
  • Αποφυγή μεγάλων γευμάτων: Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα στην κοιλιά. Όταν η κοιλιά είναι φουσκωμένη, μπορεί να πιέσει το διάφραγμα, εμποδίζοντας την αποτελεσματική κίνηση πάνω και κάτω. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια. Τα άτομα που είναι επιρρεπή σε φούσκωμα πρέπει να επιλέξουν μικρότερα, πιο συχνά γεύματα.
  • Διατήρηση μέτριου βάρους: Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αναπνοή, όπως αποφρακτική άπνοια ύπνου. Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο διατηρώντας ένα μέτριο βάρος.
  • Διακοπή καπνίσματος: Οι πνεύμονες περιέχουν μικροσκοπικούς αερόσακους που ονομάζονται κυψελίδες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ανταλλαγή οξυγόνου
Αναπνοή και διαλογισμός
Η σχέση μεταξύ του διαλογισμού και του επιπέδου κατανάλωσης οξυγόνου στο σώμα είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη πολλών, πολλών μεγάλων οφελών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, η κατανάλωση οξυγόνου μειώνεται κατά 10 έως 20%, οδηγώντας σε μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης, ακόμη πιο αποτελεσματική από μια νύχτα ύπνου.
Μετά από χρόνια έρευνας, οι επιστήμονες μας έδωσαν μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κατανάλωσης οξυγόνου. Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, υπάρχουν πολλές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Μετά από λίγα λεπτά εστιασμένου διαλογισμού και βαθιάς αναπνοής, θα εισέλθετε σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, επιβραδύνοντας τον καρδιακό παλμό, την αναπνοή και τις μυϊκές συσπάσεις.
Το αποτέλεσμα της βαθιάς χαλάρωσης, της πιο αργής αναπνοής και του χαμηλότερου καρδιακού ρυθμού είναι λιγότερο οξυγόνο που απαιτείται σε κάθε αναπνοή και λιγότερες αναπνοές συνολικά. Με άλλα λόγια, τα κύτταρά σας απαιτούν λιγότερο οξυγόνο. Γενικά, χρειάζονται περίπου έξι ώρες βαθύ ύπνου για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο χαλάρωσης και κατανάλωσης οξυγόνου. Στο διαλογισμό, μπορείτε να επιτύχετε αυτό το αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά.

Ασκήσεις αναπνοής
Οι ασκήσεις αναπνοής θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των καρδιαγγειακών μυών και στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Η τακτική βαθιά αναπνοή μειώνει επίσης τις πιθανότητες εγκεφαλικού. Η βαθιά αναπνοή διεγείρει το νεύρο του κόλπου που μειώνει την απάντηση «μάχη ή φυγή». Οι τακτικές ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βελτιώσουν την εστίαση και τη συγκέντρωση.
Εισπνέοντας, εκπνέοντας μερικές βαθιές αναπνοές κάθε μέρα θα μπορούσε να γίνει μια δραστική βελτίωση στον τρόπο ζωής σας.
Αφιερώνοντας μόνο μερικές στιγμές κάθε μέρα για να εξασκήσετε μερικές ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορεί να μειώσει το άγχος, να χαλαρώσει το μυαλό, το σώμα σας και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Τα οφέλη της σωστής αναπνοής
Η σωστή αναπνοή είναι σημαντική για τη γενική ευημερία. Ενώ τα οφέλη του είναι αμέτρητα, εδώ είναι μερικά σημαντικά που θα σας παρακινήσουν να αναπνεύσετε βαθιά.
  • Φυσικό παυσίπονο. Όταν αναπνέετε βαθιά, το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού.
  • Βελτιώνει τη ροή του αίματος. Όταν παίρνουμε βαθιές αναπνοές, η προς τα πάνω και προς τα κάτω κίνηση του διαφράγματος βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα προάγοντας καλύτερη ροή αίματος.
  • Βελτιώνει την ανοσία. Η βαθιά αναπνοή φέρνει φρέσκο ​​οξυγόνο και εκπνέει τοξίνες και διοξείδιο του άνθρακα. Όταν το αίμα οξυγονώνεται, εξασφαλίζει ομαλότερη λειτουργία των ζωτικών οργάνων σας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Ηρεμεί το άγχος. Η βαθιά αναπνοή επιβραδύνει τον καρδιακό σας ρυθμό, επιτρέπει στο σώμα να λάβει περισσότερο οξυγόνο και τελικά σηματοδοτεί τον εγκέφαλο να χαλαρώσει. Εξισορροπεί επίσης τις ορμόνες σας- μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, αυξάνοντας την ορμόνη ενδορφίνης στο σώμα.
  • Βοηθά στον ύπνο. Η αργή, βαθιά, μακρά ανάσα μπορεί να δώσει σήμα στο σώμα σας να αποτοξινωθεί και να επιστρέψει σε μια αίσθηση ηρεμίας- κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο.
Και άλλα οφέλη
  • Μειώνει τη φλεγμονή. Λέγεται ότι η βαθιά αναπνοή μειώνει την οξύτητα στο σώμα, καθιστώντας το έτσι αλκαλικό.
  • Αποτοξινώνει τον οργανισμό. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα φυσικό τοξικό απόβλητο που βγαίνει από το σώμα μας μόνο μέσω της αναπνοής. Αλλά όταν οι πνεύμονές μας διακυβεύονται από τη ρηχή αναπνοή, το άλλο σύστημα αποτοξίνωσης αρχίζει να δουλεύει σκληρότερα για να αποβάλλει αυτά τα απόβλητα.
  • Βελτιώνει την πέψη. Η βαθιά αναπνοή παρέχει περισσότερο οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού μας συστήματος, καθιστώντας το έτσι πιο αποτελεσματικό.
H αναπνοή λοιπόν αποτελεί μια από τις βασικότερες και πιο ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, η σωστή αναπνοή όμως, καθορίζει σε τεράστιο βαθμό την καλή υγεία και την ποιότητα ζωής γενικότερα. Η μεγάλη, βαθιά και συνειδητή αναπνοή, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που βελτιώνουν την υγεία.

Πηγές
Alan, R. (2015). The health benefits of nose breathing. https://www.lenus.ie/bitstream/handle/10147/559021/JAN15Art7.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Breathing exercises. (2020).  https://www.lung.org/lung-health-diseases/wellness/breathing-exercises
Breathing life into your lungs. (2018). https://www.health.harvard.edu/lung-health-and-disease/breathing-life-into-your-lungs

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια