Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αϋπνία διάρκειας 264 ωρών / Insomnia lasting 264 hours

Πώς τελείωσε το πείραμα ενός μαθητή που δεν κοιμήθηκε για 11 ημέρες
Στα τέλη του 1963, τα Beach Boys παίζονται στο ραδιόφωνο στην Αμερική, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρασύρονται σταδιακά στον πόλεμο του Βιετνάμ, οι μαθητές λυκείου κάνουν διακοπές Χριστουγέννων και δύο έφηβοι σχεδιάζουν ένα πείραμα που θα τραβήξει την προσοχή όλης της χώρας. 
Το πείραμα ολοκληρώθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1964: Ο 17χρονος Randy Gardner ήταν ξύπνιος για 11 ημέρες και 25 λεπτά. Ο Bruce McAllister, ένας από τους δύο μαθητές λυκείου που συνέγραψαν το πείραμα, είπε ότι το έργο εφευρέθηκε από την απλή ανάγκη να διεξαχθεί τουλάχιστον κάποιο είδος επιστημονικού πειράματος. Με την εφηβική τους δημιουργικότητα και ατρόμητο, ο Bruce και ο Randy ξεκίνησαν να σπάσουν το ρεκόρ εγρήγορσης που είχε θέσει ο DJ της Honolulu εκείνη την εποχή. Δεν κοιμήθηκε για 260 ώρες. 
«Θέλαμε πρώτα να διερευνήσουμε πώς η αϋπνία επηρεάζει τις παραφυσικές ικανότητες. Στη συνέχεια συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε και αποφασίσαμε να μάθουμε πώς η στέρηση ύπνου επηρεάζει τη γνωστική ικανότητα και την απόδοση στο γήπεδο μπάσκετ », δήλωσε ο McAllister.
Για να μάθουν ποιος θα ήταν το ινδικό χοιρίδιο, οι τύποι πέταξαν ένα νόμισμα. Και ευτυχώς για τον Bruce, ο Randy είχε την ίδια τύχη.
«Είμασταν ηλίθιοι. Έμεινα επίσης ξύπνιος για να παρακολουθήσω τον Ράντι. Και μετά από τρεις άυπνες νύχτες, ξύπνησα γράφοντας σημειώσεις ακριβώς στον τοίχο », είπε ο McAllister.
Οι έφηβοι κατάλαβαν ότι χρειάζονταν ένα τρίτο άτομο και ζήτησαν βοήθεια από τον φίλο τους Joe Marciano. Αργότερα, ένας επαγγελματίας ερευνητής ύπνου William Dement από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ προσχώρησε μαζί τους.
«Πιθανώς ο μόνος άνθρωπος στη γη που έκανε έρευνα ύπνου εκείνη τη στιγμή», δήλωσε ο William Dement.
Τώρα ο Ντέμεντ είναι καθηγητής και το 1964 έκανε τα πρώτα του βήματα σε μια ακόμη νέα περιοχή ύπνου. Διάβασε για το πείραμα των μαθητών στην εφημερίδα Σαν Ντιέγκο και αποφάσισε να τους βοηθήσει, προς μεγάλη χαρά των γονιών του Ράντι. 
«Οι γονείς του Randy ανησυχούσαν πολύ ότι το πείραμα μπορεί να τον βλάψει. Γιατί τότε δεν ήξεραν αν η έλλειψη ύπνου θα οδηγούσε στο θάνατο ».
Ο McAllister υποστήριξε ότι το πείραμά τους δεν επηρεάστηκε από τις χημικές ουσίες. 
«Ο Ράντι έπινε μερικές φορές λίγο κόλα, αλλά δεν μιλούσε για Δεξεδρίνη, Μπενζεδρίνη ή άλλα ψυχοδιεγερτικά».
Όταν έφτασε ο Ντέμεντ στο Σαν Ντιέγκο, το πείραμα είχε ήδη διαρκέσει αρκετές ημέρες και ο Ράντι ήταν αισιόδοξος. Ωστόσο, όσο προχωρούσε το πείραμα, τόσο πιο απροσδόκητα αποτελέσματα ήρθαν στο φως. Ο Randy δοκιμάστηκε περιοδικά για την ικανότητά του να γεύεται και να μυρίζει, να διακρίνει τους ήχους και μετά από λίγο άρχισε να παρατηρεί αποκλίσεις. Ο McAllister θυμήθηκε ότι ο Randy άρχισε να λέει: "Μην με κάνεις να το μυρίσω, δεν αντέχω τη μυρωδιά". Παραδόξως, οι μπασκετικές του ικανότητες βελτιώθηκαν, αν και αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι πέρασε πολύ χρόνο στο γήπεδο για να μείνει ξύπνιος. 
«Ήταν σε καλή φυσική κατάσταση. Τον κάναμε να παίξει μπάσκετ ή μπόουλινγκ. Αν έκλεινε τα μάτια του, θα αποκοιμιόταν αμέσως »,- είπε ο Ντέμεντ.
Καθώς το πείραμα συνεχίστηκε, η κάλυψη στον Τύπο πήρε δυναμική. Κάποια στιγμή, το πείραμα έγινε το τρίτο σημαντικότερο στον αμερικανικό τύπο - μετά τη δολοφονία του Κένεντι και την άφιξη των Beatles. Είναι αλήθεια, σύμφωνα με τον McAllister, τις περισσότερες φορές το πείραμα αντιμετωπίστηκε ως φάρσα από μαθητές. Αλλά οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ήταν σοβαροί. Τελικά, μετά από 264 ώρες χωρίς ύπνο, το ρεκόρ έσπασε και το πείραμα τελείωσε. Αντί όμως να κοιμηθεί καλά ο Randy, μεταφέρθηκε σε ναυτικό νοσοκομείο για να κάνει τον εγκέφαλό του. 
«Κοιμήθηκε για 14 ώρες, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, και ξύπνησε επειδή ήθελε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας, η φάση ύπνου REM διήρκεσε πολύ, στη συνέχεια άρχισε σταδιακά να μειώνεται και έγινε φυσιολογική »,- δήλωσε ο McAllister. 
«Και μετά σηκώθηκε και πήγε στο σχολείο. Ήταν καταπληκτικό », πρόσθεσε ο Ντέμεντ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης από το νοσοκομείο στάλθηκαν στην Αριζόνα σε επιστημονικό κέντρο. Το συμπέρασμα ήταν ότι ο εγκέφαλος του Randy έπεφτε συνεχώς και έπεφτε από τον ύπνο. Κάποια μέρη του εγκεφάλου κοιμόντουσαν, άλλά ξύπνια.
«Όταν μακριά από το πρώτο άτομο που έμεινε ξύπνιος για περισσότερο από μία νύχτα. Προφανώς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος στη διαδικασία της εξέλιξης έχει μάθει να το αντιμετωπίζει αυτό, δίνοντας ορισμένες περιοχές για ξεκούραση. Αυτό εξηγεί ότι δεν του συνέβη τίποτα κακό », είπε ο McAllister.
Πολλοί προσπάθησαν να σπάσουν αυτό το ρεκόρ, αλλά το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες αρνήθηκε να καταγράψει αυτές τις προσπάθειες, πιστεύοντας ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία. 
11 μέρες χωρίς ύπνο φάνηκε να μην έχουν καμία επίδραση στην ευημερία του Randy. Αν και αργότερα είπε ότι υπέφερε από αϋπνία για αρκετά χρόνια. Αμέσως μετά το πείραμα, οι μαθητές πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου. Ο τύπος, ο οποίος δεν είχε κοιμηθεί για 11 ημέρες, κατάφερε να φιλοσοφήσει στο θέμα της εμπειρίας.
«Αυτή είναι η νίκη του πνεύματος επί του σώματος», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια