Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Superbugs μικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα

Τα superbugs είναι μικρόβια που έχουν γίνει ανθεκτικά στα φάρμακα που πρέπει να τα καταστρέψουν. Αυτά τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια και μύκητες είναι δύσκολο να ελεγχθούν και να αντιμετωπιστούν.
Συχνά, τα superbugs είναι βακτήρια που έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά . Μπορούν επίσης να είναι μύκητες.
Τα αντιβιοτικά είναι μια ζωτική κατηγορία φαρμάκων που βοηθούν στη σωτηρία πολλών ζωών. Αντιμετωπίζουν μια μεγάλη ποικιλία λοιμώξεων, από ήπιες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος έως σήψη που απειλεί τη ζωή .
Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση των superbugs σχετίζεται εν μέρει με την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, η οποία συμβάλλει στην αντοχή στα αντιβιοτικά.
Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει εντελώς η αντοχή στα αντιβιοτικά, καθώς αποτελεί μέρος της φυσικής εξέλιξης των μικροβίων. Ωστόσο, είναι σημαντικό τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς να λάβουν μέτρα για την αποφυγή αντοχής στα αντιβιοτικά.
Σε αυτό το άρθρο, μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου του πώς έχουν αναπτύξει αντοχή και τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την εξάπλωσή τους.
Τι είναι τα superbugs;
Τα βακτήρια και τα μυκητιακά μικρόβια είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε superbugs.
Ένα superbug αναφέρεται σε ένα μικρόβιο που έχει σχηματίσει αντίσταση σε πολλά φάρμακα που κάποτε αντιμετώπιζαν τη μόλυνση που προκαλείται από το μικρόβιο. Ο όρος «superbug» αναπτύχθηκε από τα ΜΜΕ.
Ενώ οποιοδήποτε μικρόβιο μπορεί να γίνει ένα superbug, βακτηριακά και μυκητιακά στελέχη που μολύνουν συνήθως ανθρώπους, ζώα και καλλιέργειες είναι πιθανότερο να το κάνουν.
Καθώς αυτά τα βακτήρια και οι μύκητες προσαρμόζονται στον τρόπο λειτουργίας ενός φαρμάκου, ενδέχεται να αρχίσουν να αντιστέκονται στη θεραπεία. Η θεραπεία αυτών των λοιμώξεων μπορεί στη συνέχεια να λάβει πολλαπλές δόσεις διαφορετικών και ισχυρότερων φαρμάκων.
Οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά μολύνσεις οδηγούν σε περισσότερα από 35.000 θάνατοιΑξιόπιστη πηγή στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια μπορεί να υπάρχουν περισσότερο σε ορισμένες περιοχές που απαιτούν τακτική αποστείρωση, όπως νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
Η τακτική αποστείρωση είναι το κλειδί για την καταπολέμηση λοιμώξεων σε αυτές τις ρυθμίσεις, αλλά μπορεί επίσης να κάνει μερικά μικρόβια ισχυρότερα.
Επιπλέον, αυτά τα επικίνδυνα μικρόβια μπορεί να υπάρχουν περισσότερο σε ορισμένα τρόφιμα, όπως σε ζωικά προϊόντα που οι αγρότες έχουν αντιμετωπίσει με αντιβιοτικά.
Λίστα
ο CDCΑξιόπιστη πηγή, πρόσφατα δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο Αντιβιοτικές Απειλές Αντίστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες,  η οποία ταξινομεί ανθεκτικά μικρόβια με βάση τον κίνδυνο.

Τα μικρόβια υψηλότερου κινδύνου περιλαμβάνουν:
Clostridioides difficile
Acinetobacter , τα οποία είναι ανθεκτικά σε έναν τύπο αντιβιοτικών που ονομάζεται carbapenems
Candida auris
Enterobacteriaceae , τα οποία είναι ανθεκτικά στις καρβαπενέμες
Neisseria gonorrhoeae
Οι γιατροί χρησιμοποιούν παραδοσιακά καρβαπενέμες για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων σοβαρού ή άλλου κινδύνου.

Εν τω μεταξύ, άλλα μολυσματικά μικρόβια μπορούν να αποτελέσουν σοβαρές απειλές για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στα φάρμακα εκδόσεων:
ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus ή MRSA , το οποίο προκαλεί λοιμώξεις σταφυλιού
μερικοί άλλοι τύποι Candida
Streptococcus pneumoniae
Mycobacterium tuberculosis , που προκαλεί φυματίωση
μερικοί τύποι σαλμονέλας
Enterococci ανθεκτικά στη βανκομυκίνη ή VRE
Pseudomonas aeruginosa
Σιγέλλα
Campylobacter

Η έκθεση CDC περιλαμβάνει επίσης μια λίστα παρακολούθησης τριών παθογόνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ανθεκτικά και να εξαπλωθούν. Αυτά περιλαμβάνουν: 
Aspergillus fumigatus , τα οποία είναι ανθεκτικά σε αντιμυκητιασικές θεραπείες που ονομάζονται αζόλες
Mycoplasma genitalium
Bordetella pertussis

Τα νοσοκομεία αποτελούν σημαντικές πηγές ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων. Μια συγκεκριμένη ομάδα βακτηρίων προκαλεί περισσότερες από τις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις Αξιόπιστη πηγή στο νοσοκομείο. Αυτή η ομάδα, που ονομάζεται βακτήρια ESKAPE, περιλαμβάνει:
Enterococcus faecium
S. aureus
Klebsiella pneumoniae
Acinetobacter baumannii
P. aeruginosa

Είδη εντεροβακτηρίων
Ισχυρότερα στελέχη αυτών των βακτηρίων έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και έχουν ελάχιστη ή καθόλου απόκριση στα αντιβιοτικά.
Μερικοί έχουν αναπτύξει ακόμη και αντοχή σε απολυμαντικά, όπως τα απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ που χρησιμοποιούν πολλά νοσοκομεία.
Οι συγγραφείς μιας επιστημονικής έκθεσης του 2018 σημείωσαν ότι τα στελέχη του E. faecium που απομονώθηκαν μετά το 2010 ήταν 10 φορές πιο ανεκτικά στα απολυμαντικά αλκοόλης από τα παλαιότερα προϊόντα απομόνωσης.
Η παραπάνω λίστα δεν παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα όλων των πιθανώς ανθεκτικών στα φάρμακα παθογόνων. Με τακτική έκθεση σε αντιβιοτικές ή αντιμυκητιασικές θεραπείες, σχεδόν όλα τα βακτήρια ή οι μύκητες μπορεί να αναπτύξουν αντίσταση.
Τα παθογόνα που αναφέρονται παραπάνω, ωστόσο, αποτελούν σήμερα τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια