Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πολλαπλή Σκλήρυνση και εμβόλια COVID-19

Είναι μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.mssociety.org.uk για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και τα εμβόλια covid-19, στη Βρετανία. Για όσους λοιπόν έχουν απορίες και ερωτήσεις πάνω σε αυτό το θέμα, διαβάστε τα κυριότερα στην παρακάτω έρευνα.
Μπορώ να κάνω εμβόλιο COVID-19; Τα εμβόλια κορανοϊού κατασκευάζονται από την Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca ή Moderna;
Μιλήσαμε με κορυφαίους επαγγελματίες υγείας για να βοηθήσουμε στις ερωτήσεις σας σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 και τα σκλήρυνση κατά πλάκας.
Οι ιατρικοί μας σύμβουλοι έχουν δημοσιεύσει μια δήλωση συναίνεσης σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 και τις θεραπείες τροποποίησης ασθενειών (DMTs)  -  ενημερώθηκαν στις 12 Μαρτίου.
Ενημερώσαμε αυτή τη σελίδα την Πέμπτη 1 Ιουλίου  με τα κυβερνητικά σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου για COVID-19 booster jabs.

Μπορώ να κάνω εμβόλιο COVID-19 εάν έχω υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας ή παίρνω στεροειδή;
Οι ιατρικοί μας σύμβουλοι συνιστούν να   μην κάνετε  τον εμβολιασμό ενώ έχετε υποτροπή. 
Επίσης συμβουλεύουν να περιμένετε 2 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς στεροειδών για τη θεραπεία μιας υποτροπής, πριν εμβολιαστείτε. 

Το εμβόλιο COVID-19 θα επηρεάσει τα άλλα φάρμακά μου;
Οι γιατροί μας λένε ότι πρέπει να περιμένετε 2 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς στεροειδών για τη θεραπεία της υποτροπής, προτού εμβολιαστείτε.
Οι γιατροί μας δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο COVID-19 θα σταματήσει τη λειτουργία των DMTs. Το λένε αυτό λόγω των όσων γνωρίζουν για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των εμβολίων και από στοιχεία από μελέτες άλλων εμβολίων για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Προς το παρόν, δεν είμαστε σίγουροι εάν ένα εμβόλιο COVID-19 θα επηρεάσει άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.
Κανείς δεν πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας εκτός εάν ζητηθεί συγκεκριμένα.

Πρέπει να προετοιμάσω κάτι πριν από τον εμβολιασμό μου στο COVID-19;
Θα πρέπει να φοράτε μάσκα, εκτός εάν δεν τη φοράτε λόγω της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή άλλης πάθησης. Και αν το ραντεβού σας πραγματοποιείται σε κέντρο εμβολιασμού, θα χρειαστείτε τους αριθμούς αναφοράς της κράτησής σας. 
Μπορείτε να έχετε κάποιον μαζί σας ως φροντιστή, αν το κάνατε συνήθως. 
Όταν πηγαίνετε για τον εμβολιασμό σας, θα σας ζητηθεί να διαβάσετε το φυλλάδιο ασφαλείας του ασθενούς. Αυτό είναι φυσιολογικό για κάθε είδους εμβολιασμό.
Με ορισμένα DMT - αν και όχι όλα - η ομάδα ΣΚΠ μπορεί να έχει συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με τη χρονική στιγμή του εμβολίου. Αυτό θα κάνει το εμβόλιο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

Τι γίνεται με τις παρενέργειες του εμβολίου COVID-19;
Μερικοί άνθρωποι δεν αναφέρουν καθόλου παρενέργειες από τα εμβόλια COVID-19. 
Όταν οι άνθρωποι παρατηρούν κάτι, οι πιο συχνές αντιδράσεις είναι πονοκεφάλους, πόνος στο χέρι, πόνοι στο σώμα, ρίγη ή πυρετός που διαρκούν από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες. Τα παυσίπονα χωρίς συνταγή, όπως η παρακεταμόλη, μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. 
Μερικές από τις πιθανές παρενέργειες είναι παρόμοιες με τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως κόπωση και μυϊκός πόνος. Ο πυρετός μπορεί να επιδεινώσει προσωρινά τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας σας, αλλά θα πρέπει να επιστρέψετε στο σημείο όπως ήσασταν, αφού εξαφανιστεί ο πυρετός. Αλλά εάν ανησυχείτε για τυχόν συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας όπως κάνατε συνήθως.
Γνωρίζουμε αυτές τις πιθανές παρενέργειες επειδή χιλιάδες άτομα που έλαβαν τα εμβόλια παρακολουθούνταν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Και όταν οι άνθρωποι αναφέρουν νέες ανεπιθύμητες ενέργειες σε γιατρό ή νοσοκόμα, καταγράφονται και ενημερώνονται οι πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει συνεχής παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.

Έχουμε επίσης πληροφορίες από το MS Register, όπου άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου που μπορεί να έχουν παρατηρήσει.
Επειδή κανένα από τα αδειοδοτημένα εμβόλια δεν είναι «ζωντανά εμβόλια»  , είναι αδύνατο να μολυνθεί ο κοροναϊός από το εμβόλιο.

Oxford-AstraZeneca για τα κάτω των 40 ετών
Στις 7 Απριλίου, οι κυβερνητικοί σύμβουλοι εμβολίων (το JCVI) ανακοίνωσαν νέες συμβουλές για άτομα ηλικίας 18-30 που δεν έχουν υποκείμενη πάθηση (όπως ΣΚΠ). Στις 7 Μαΐου, αυτό επεκτάθηκε σε άτομα ηλικίας έως 39 ετών. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οικογένεια, συντρόφους ή φροντιστές ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Εάν αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν για το πρώτο τους εμβόλιο, θα πρέπει να τους προσφέρεται εναλλακτική λύση έναντι του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, όταν είναι δυνατόν.
Αυτό οφείλεται στις εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες των θρόμβων στο αίμα.
Οι πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου αίματος μετά το εμβόλιο AstraZeneca είναι πολύ μικρές και δεν έχει αποδειχθεί η σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρόμβων αίματος. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί σε περίπου 10 άτομα σε κάθε 1 εκατομμύριο που είχαν λάβει αυτό το εμβόλιο.
Η μικτή επιτροπή εμβολιασμού και ανοσοποίησης (JCVI) δεν έχει δώσει τις νέες συμβουλές σε άτομα κάτω των 40 ετών, επειδή είναι πιθανό να αναπτύξουν θρόμβους αίματος. Λαμβάνουν μια πολύ προσεκτική προσέγγιση και σταθμίζουν τον μικρό κίνδυνο θρόμβων αίματος ενάντια στα οφέλη από τη λήψη του εμβολίου.
Για άτομα με υποκείμενες καταστάσεις, λένε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του κινδύνου.
Άτομα κάτω των 40 ετών χωρίς υποκείμενες καταστάσεις κινδυνεύουν λιγότερο από επιπλοκές COVID-19. Έτσι, η JCVI αποφάσισε ότι προς το παρόν θα πρέπει να τους δοθεί ένα εναλλακτικό εμβόλιο όπου αυτό είναι δυνατόν.

Τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Oxford-AstraZeneca coronavirus είναι «ζωντανά» εμβόλια;
Τα εγκεκριμένα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Oxford-AstraZeneca coronavirus δεν είναι «ζωντανά» εμβόλια. Ούτε το τρίτο εμβόλιο που έχει εγκριθεί και δημιουργήθηκε από τη Moderna.
Ένα «ζωντανό» εμβόλιο περιέχει μια αδύναμη έκδοση του ιού ή των βακτηρίων που το περιλαμβάνουν. Πολλοί νευρολόγοι θα πρότειναν να αποφύγετε «ζωντανά» εμβόλια εάν έχετε πρόσφατα πάρει ορισμένα DMT ή στεροειδή υψηλής δόσης. Αυτό συμβαίνει επειδή παρόλο που ο ιός ή τα βακτήρια που περιέχει το εμβόλιο είναι εξασθενημένος, υπάρχει ακόμη μια μικρή πιθανότητα να προκαλέσει ασθένεια σε άτομα με ανοσοποιητικό σύστημα που έχει αποδυναμωθεί από DMTs.

Ποιο εμβόλιο COVID-19 είναι καλύτερο για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας;
Είναι πολύ νωρίς για να συγκρίνουμε τα 2 διαθέσιμα εμβόλια COVID-19 και να πούμε αν το ένα μπορεί να είναι καλύτερο από το άλλο για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Όμως, οι ερευνητικές πληροφορίες που έχουμε ήδη επιβεβαιώσει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μείνετε έξω από το νοσοκομείο με το COVID-19 είναι να κανετε οποιοδήποτε από τα εμβόλια που προσφέρονται τώρα (που υποβλήθηκαν από την Pfizer-BioNTech και την Oxford-AstraZeneca).

Μπορώ να κάνω το εμβόλιο για το COVID-19 εάν είμαι έγκυος;
Η μεικτή επιτροπή εμβολιασμού και ανοσοποίησης (JCVI) δήλωσε ότι, όταν πρόκειται να μείνετε έγκυος, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια για κάποιο από τα είδη εμβολίων κοροναϊού (COVID-19). Η συμβουλή τους είναι ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο COVID-19 ταυτόχρονα με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Όταν τους προσφερθεί, θα εξαρτηθεί από το πόσο χρονών είναι και αν σε ποια κλινική ομάδα κινδύνου βρίσκονται.
Εάν είστε έγκυος, η συμβουλή είναι ότι θα πρέπει να σας δοθούν τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna εάν είναι διαθέσιμα. Αυτό συμβαίνει επειδή 90.000 έγκυες γυναίκες στις ΗΠΑ είχαν κάνει αυτά τα δύο εμβόλια χωρίς προβλήματα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλα εμβόλια δεν είναι ασφαλή για τις έγκυες γυναίκες, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα.
Οι γυναίκες πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του εμβολιασμού. Θα γνωρίζουν τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια, ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν και αν είστε σε κάποια ειδική ομάδα κλινικού κινδύνου.

Γιατί αναπτύσσονται διαφορετικά εμβόλια COVID-19;
Αναπτύσσονται διάφορα εμβόλια COVID-19 για να μας δώσουν την ευκαιρία να βρούμε καλυτέρα αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε ένα εμβόλιο για έναν ιό. Αυτό που έχουν όλοι κοινό είναι να ετοιμάσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα για την καταπολέμηση του ιού. Το σύστημά μας αναγνωρίζει τον ιό εάν εισέλθει
Ερευνητές από όλο τον κόσμο εργάζονται όλοι για την ανάπτυξη εμβολίων για το COVID-19. Και στην αρχή του αγώνα για να το βρει κανείς, δεν ήξερε με βεβαιότητα ποια προσέγγιση θα λειτουργούσε καλύτερα.
Φαίνεται να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι που λειτουργούν καλά, και θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχουμε διαφορετικά εμβόλια για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα σε ένα, ενώ οι έφηβοι βρίσκουν ένα άλλο πιο αποτελεσματικό.
Η ύπαρξη πολλών διαφορετικών προσεγγίσεων καθιστά επίσης πιο πιθανό να βρούμε καλύτερους τρόπους αποθήκευσης και παράδοσης του εμβολίου. Μερικά χρειάζονται εξαιρετικά κρύο χώρο αποθήκευσης, άλλα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο του σπιτιού για μήνες. Τα πρώτα εμβόλια για την αναφορά αποτελεσμάτων - συμπεριλαμβανομένων των εγκεκριμένων εμβολίων - χρειάζονται 2 ενέσεις. Είναι πιθανό άλλα να χρειάζονται μόνο μια, ή να χορηγούνται ως ρινικό σπρέι.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια COVID-19;
Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είναι αυτό που είναι γνωστό ως «εμβόλιο messenger RNA (mRNA)». Το εμβόλιο Moderna λειτουργεί επίσης με αυτόν τον τρόπο. Το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca έχει διαφορετικό τρόπο εργασίας - είναι γνωστό ως «εμβόλιο κατά του ιού».

Messenger RNA - χρησιμοποιώντας τον γενετικό κώδικα
Τα εμβόλια messenger RNA (mRNA) δεν περιέχουν κανένα κομμάτι του πραγματικού κοροναϊού. Αντ 'αυτού, περιέχουν μέρος του γενετικού κώδικα του ιού, που μεταφέρεται από το mRNA. Αυτά τα εμβόλια λειτουργούν με την ένεση αυτού του μέρους του γενετικού κώδικα του κοροναϊού, ο οποίος εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να επιτεθεί στον κοραναϊό εάν εκτίθεται σε αυτό.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτών των 2 εμβολίων στους ιστότοπους Pfizer και Moderna - τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα έχουν αναπτύξει. (Αγγλικα)

Το εμβόλιο της Οξφόρδης - ένα «εμβόλιο κατά του ιού»
Το άλλο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Είναι γνωστό ως «εμβόλιο κατά του ιού». Χρησιμοποιεί μια αδύναμη έκδοση του ιού που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα και δοκιμάστηκε στους χιμπατζήδες. Αυτό το βοηθά να μπει στο σώμα όπως θα έκανε ένας πραγματικός ιός. Αλλά στο εμβόλιο, αυτός ο ιός έχει αλλάξει τον γενετικό του κώδικα, ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στον άνθρωπο.
Η αλλαγή σημαίνει επίσης ότι έχει τον γενετικό κώδικα για ένα συγκεκριμένο μέρος του κοροναϊού - την «πρωτεΐνη ακίδα». Είναι ακριβώς αυτό, μια ακίδα στο εξωτερικό του ιού που χρησιμοποιεί για να μπει μέσα στα κύτταρα μας.
Το εμβόλιο κάνει την ίδια ακίδα, ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μπορεί να το αναγνωρίσει εάν εισέλθει ο πραγματικός κοροναϊός - και στη συνέχεια να το καταπολεμήσει.

Μήπως κάποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια COVID-19 περιέχει ζωικά προϊόντα;
Κανένα από τα 3 εγκεκριμένα εμβόλια COVID-19 δεν περιέχει ζωικά προϊόντα.
Το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα.

Έχουν δοκιμαστεί τα εμβόλια COVID-19 σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας;
Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα μπορούσαν να έχουν λάβει τα εμβόλια COVID-19 κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Αυτή η λεπτομέρεια για το ποιος συμμετείχε στις δοκιμές δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα.
Αλλά γνωρίζουμε ότι εξέτασαν εάν τα εμβόλια λειτουργούσαν σε άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις και σε ηλικιωμένους. Το έκαναν αυτό επειδή οι ανοσολογικές αντιδράσεις για αυτούς τους ανθρώπους μπορούν να λειτουργήσουν λιγότερο αποτελεσματικά και ως εκ τούτου τους παρέχουν λιγότερη προστασία μέσω εμβολίων.
Τα 3 εμβόλια που έχουν μοιραστεί τα αρχικά τους αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι μεταξύ 70-95% αποτελεσματικό σε άτομα που συμμετέχουν στη δοκιμή στο σύνολό της.
Το Pfizer-BioNTech σχεδιάζει να ελέγξει πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για άτομα με εξασθενημένο («παραβιασμένο») ανοσοποιητικό σύστημα - για παράδειγμα εάν χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα DMT. Θα το κάνουν αυτό μέσω μιας κλινικής δοκιμής και μέσω της συνεχούς παρακολούθησης των ανθρώπων στους μήνες και χρόνια μετά τη λήψη του εμβολίου.
Μια μικρή μελέτη εξέτασε πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech για τα άτομα που λαμβάνουν κλαδριβίνη, φινγκολιμόδη ή οκρελιζουμάμπη. Διαβάστε για αυτήν την έρευνα εμβολίων Pfizer-BioNTech (Αγγλικα)

Πώς γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο COVID-19 θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας;
Όλα τα νέα φάρμακα πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρές δοκιμές ασφάλειας σε κλινικές δοκιμές - συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων. Αυτό περιλαμβάνει 3 στάδια κλινικών δοκιμών όπου άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο παρακολουθούνται στενά. Οι ερευνητές ελέγχουν συνεχώς την ασφάλεια και τις παρενέργειες μέσω αυτών των δοκιμών.
Παρόλο που οι δοκιμές για τα εμβόλια κοροναϊού έχουν επιταχυνθεί, οι διαδικασίες ασφάλειας εξακολουθούν να διεξάγονται κανονικά.
Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και μερικούς μήνες, αλλά μέχρι στιγμής η διαδικασία ήταν πιο γρήγορη για το COVID-19, επειδή οι ειδικοί δίνουν προτεραιότητα και ελέγχουν τα δεδομένα καθώς παράγονται - αντί να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθούν όλα όπως συνήθως. Έτσι μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία, διατηρώντας τη διεξοδική.
Κάθε εμβόλιο COVID-19 εγκρίνεται μόνο όταν πληροί αυτά τα ισχυρά πρότυπα αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ποιότητας.

Ένωση Βρετανών Νευρολόγων
Η Ένωση Βρετανών Νευρολόγων (ABN) δηλώνει ότι δεν περιμένουν ότι τα εμβόλια COVID-19 θα επιδεινώσουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας κάποιου - για παράδειγμα, προκαλώντας υποτροπή. Και δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι αυτά θα είναι επικίνδυνα σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι τα εμβόλια θα λειτουργήσουν για όλους με σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι πιθανό τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με σκλήρυνση κατά πλάκας να έχουν μειωμένη ανταπόκριση στα εμβόλια.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί επειδή τα εμβόλια λειτουργούν προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση και τα DMT λειτουργούν μειώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το εφέ από το DMT μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μειωμένη απόκριση για κάποιο χρονικό διάστημα μετά από έγχυση, για παράδειγμα, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι μόνιμο.
Οι ιατρικοί μας σύμβουλοι λένε ότι ακόμη και μια μειωμένη ανταπόκριση είναι πιθανό να είναι καλύτερη από καμία, οπότε θα πρέπει να εμβολιαστείτε εάν χρησιμοποιείτε DMT που μπορεί να επηρεάσει αυτό το εμβόλιο.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι ενήλικες που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα («ανοσοκατασταλμένοι») πρέπει να λάβουν εμβόλιο COVID-19 ως ζήτημα προτεραιότητας. Λένε ότι αυτό περιλαμβάνει άτομα που έχουν μεταμοσχεύσει βλαστικά κύτταρα και ενήλικες που λαμβάνουν alemtuzumab, ofatumumab ή rituximab. Αυτό δεν εγγυάται ότι το εμβόλιο θα είναι απολύτως αποτελεσματικό εάν λάβετε αυτές τις θεραπείες, αλλά θα λάβετε προτεραιότητα εάν εσείς συμφωνείτε ότι είναι σωστό για εσάς.
Μια μικρή μελέτη εξέτασε πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech για τα άτομα που λαμβάνουν κλαδριβίνη, φινγκολιμόδη ή οκρελιζουμάμπη.
Τώρα ένα εμβόλιο έχει εγκριθεί, θα υπάρξουν πολλές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες και όποιος πρέπει να αποφύγει ή να καθυστερήσει τη λήψη του συγκεκριμένου εμβολίου. Θα ενημερώνουμε για τυχόν αλλαγές.
Διαβάστε (στα Αγγλικά) όλη την ερεύνα, σχετικά για τον COVID-19 και την πολλαπλή σκλήρυνση, στην ιστοσελίδα www.mssociety.org.uk
https://www.skplakas.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια