Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

International Tropical Day - Ημέρα των Τροπικών

Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών είναι μία από τις εκδηλώσεις του ΟΗΕ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου. Κύριος στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την τροπική ζώνη του πλανήτη μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις αναδυόμενες ευκαιρίες που παρουσιάζονται. 
Οι τροπικοί ή τροπική ζώνη είναι μία περιοχή της Γης που περιβάλλει τον Ισημερινό. Βρίσκεται μεταξύ του Τροπικού του Αιγόκερω στο Νότιο Ημισφαίριο και του Τροπικού του Καρκίνου στο Βόρειο Ημισφαίριο. Το τροπικό κλίμα χαρακτηρίζεται από πολύ ζεστό καιρό και η θερμοκρασία παραμένει σχετικά σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλίματος στην τροπική κλιματική ζώνη: το κλίμα των τροπικών δασών, το κλίμα τροπικών μουσώνων, το τροπικό υγρό και ξηρό κλίμα (σαβάνα).

Οι Τροπικοί, ως περιοχή, αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής επιφάνειας της Γης και φιλοξενούν περίπου το 80% της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στην τροπική περιοχή, επομένως η περιοχή φιλοξενεί μεγάλο μέρος της πολιτιστικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας του κόσμου. Ενώ τα τροπικά έθνη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, η τροπική ζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης.

Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2016 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, σε όλα τα επίπεδα, για τα θέματα που επηρεάζουν την τροπική ζώνη και στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που θα διαδραματίσουν οι χώρες των τροπικών στην επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια