Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καθιερώνεται και στην Ελλάδα το αλκοτέστ 1967

Στην Ελλάδα το γνωστό μας αλκοτεστ που διενεργεί η Τροχαία καθιερώθηκε το 1967 με δημοσίευση σχετικής υγειονομικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σήμερα και σύμφωνα με το νόμο, ένας οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίµατος -μετά από αιμοληψία- ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραµµαρίου, ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα -στα αλκοτέστ της τροχαίας δηλαδή. 
Τα παραπάνω όρια τα φτάνει κανείς -κάποιο ρόλο εδώ παίζει και το σωματικό βάρος- καταναλώνοντας ένα μεγάλο μπουκάλι ή ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας (για την ακρίβεια 490 ml), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου ή 55 ml ουίσκι ή βότκας. Δηλαδή όσο μεγαλύτερος είναι ο αλκοολικός βαθμό, η περιεκτικότητα δηλαδή του ποτού σε (αιθυλική) αλκοόλη, με τότο μικρότερη ποσότητα φτάνει κανείς στα νόμιμα όρια.

Στην περίπτωση που τα ξεπεράσει οι κυρώσεις είναι οι εξής: 
  • Από 0,25‰ έως 0,40‰ (από 0,50 – 0,80 gr/l με αιμοληψία)
Πρόστιμο 200,00 €
Ακινητοποίηση & Φύλαξη Οχήματος μέχρι να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησής του
  • Από 0,40‰ έως 0,60‰ (από 0,80 – 1,10 gr/l  με αιμοληψία)
Πρόστιμο 700,00 €
Επί τόπου αφαίρεση άδειας οδήγησης για 3 μήνες
Ακινητοποίηση & Φύλαξη Οχήματος μέχρι να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησής του
  • άνω των 0,60‰ (άνω του 1,10 gr/l με αιμοληψία)
Πρόστιμο 700,00 €
Επί τόπου αφαίρεση άδειας οδήγησης για 6 μήνες
Ακινητοποίηση & Φύλαξη Οχήματος μέχρι να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησής του
Φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) μηνών

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμόζεται παράλληλα και νη αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για χρόνικό διάστημα από 10 μέρες έως και 5 χρόνια, ενώ ενδιαφέρον είναι πως για όσους αρνούνται την υποβολή τους σε έλεγχο αλκοτεστ έχει καθιερωθεί τεκμήριο μέθης με ποσοστό άνω των 1,10 gr./ l, με τις κυρώσεις που αυτό συνεπάγεται.

Αν οδηγός βρεθεί να οδηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος εντός δύο (2) ετών από προηγούμενη παράβαση της απαγόρευσης οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος και η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του, κατά τη νέα παράβαση, είναι άνω 0,60 ‰ ή των 1,10 g/l με αιμοληψία επιβάλλεται για κάθε νέα παράβαση ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και πρόστιμο 2.000 ευρώ, καθώς και επιτόπου αφαίρεση του διπλώματος για 5 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια