Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΛΙΛΙΘ ή Μαύρη Σελήνη

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Η Λίλιθ εμφανίζεται ως μυθολογικό σύμβολο στο καββαλιστικό βιβλίο του δεκάτου τρίτου αιώνα, Ζοχάρ.
Όμως ως θηλυκός δαίμονας, με τα χαρακτηριστικά μαύρα μαλλιά και το σαγηνευτικό κορμί, ενυπάρχει σε αρκετές μυθολογίες των λαών της αρχαίας Μεσοποταμίας, και φυσικά της Εβραϊκής. Από την αρχαία Σουμερία του 3.000 π.Χ. μέχρι την Συρία του 8ου αιώνα π.Χ. η Λίλιθ συνενώνει διάφορες ιδιότητες από διαφορετικούς χαρακτήρες, όπως τον καταστροφικό άνεμο (Λίλιθ), τον νυκτερινό δαίμονα που προκαλεί σεξουαλικές διεργέρσεις στους άνδρες (Σούκουμπους), μέχρι και την βρεφοκτόνο μάγισσα.
Η Λίλιθ γίνεται διάσημη μέσω από το Ταλμούδ, το Μιδράς, το Βιβλίο της Γένεσις και από κάποια αποκρυφιστικά ρωμαιοκαθολικά κείμενα. Σύμφωνα με τα κείμενα και τις παραδόσεις η Λίλιθ ήταν η πρώτη γυναίκα του Αδάμ. Στο πρώτο κεφάλαιο του Βιβλίου της Γένεσις παρατίθεται το παρακάτω απόσπασμα, το οποίο μιλά για την δημιουργία του ανθρωπίνου γένους.  
1,26 καὶ εἶπεν ὁ Θεός• ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν, καὶ ἀρχέτωσαν τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ γῆς γῆς.
1,27 καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς.
Η ερμηνεία που δίνουν οι καββαλιστές είναι η εξής: Ο Αδάμ δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με την Αδαμάχ (Λίλιθ), το θηλυκό της λέξης Αδάμ. Το νέο όν δεν ήταν ξεχωριστό, αλλά ένα, ήταν ανδρόγυνο. Όμως ο Αδάμ βλέποντας τα υπόλοιπα κτήνη να έχουν συντροφιά το άλλο τους μισό, ένιωσε μοναξιά. Ο Θεός απέσπασε το θηλυκό μέρος του Αδάμ και του την προσέφερε ως σύντροφο. Η χαρά του ζεύγους κράτησε για λίγο, καθώς ο Σατανάς δίδαξε στην Λίλιθ ότι η συνουσία δεν είναι μόνο για αναπαραγωγή, αλλά και για ευχαρίστηση. Εκείνη με την σειρά της μετέφερε και έπεισε τον Αδάμ για την ορθότητα αυτής της «σατανικής» διδαχής. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής της Λίλιθ ήταν να γεννά τερατόμορφα παιδιά. Ο Γιαχβέ εξοργισμένος εξόρισε την Λίλιθ από τον κήπο της Εδέμ. Στις ερημιές της Ερυθράς Θάλασσας την πλησίασε ο Σατανάς και την έκανε δική του.  
Η μοναξιά του Αδάμ οδήγησε τον Γιαχβέ στο να στείλει τρεις Αγγέλους, για να την πείσουν να επιστρέψει πίσω στον άνδρα της. Εκείνη όμως αρνήθηκε, βρίζοντάς τους! Οι Άγγελοι την απείλησαν πως θα έσφαζαν όλα της τα παιδιά, αν δεν υπάκουε. Εκείνη ανένδοτη συνέχιζε να τους καταριέται και να αρνείται κατηγορηματικά να επιστρέψει στον Αδάμ. Οι Άγγελοι εκτέλεσαν την απειλή τους και επέστρεψαν στην Εδέμ, αναφέροντας τα τεκταινόμενα στον Γιαχβέ. Ο Αδάμ μην αντέχοντας την μοναξιά ζήτησε μία άλλη σύντροφο από τον Δημιουργό του και Εκείνος του έδωσε την Εύα, αφού πρώτα του αφαίρεσε ένα πλευρό, για να την φτιάξει.
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η Λίλιθ είναι μία από τις τρεις αστρολογικές ερμηνείες που δίνουμε. Οι άλλες δύο είναι η Μαύρη Σελήνη των εσωτεριστών και ο αστεροειδής Λίλιθ#1181, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Η κυριότερη όμως ερμηνεία της Λίλιθ είναι πως είναι ένα λογικόμαθηματικό «ευαίσθητο» σημείο της τροχιάς της Σελήνης. Επειδή η τροχιά της Σελήνης είναι εκλειπτική, εμφανίζει δύο εστίες. Η μία εστία της Σελήνης είναι η Γη, η άλλη όμως δεν υπάρχει, οπότε το συγκεκριμένο «κενό» σημείο ονομάζεται Μαύρη Σελήνη. Επειδή οι αστρολόγοι δεν συμφωνούν με τους αστρονόμους, υπάρχει και μία δεύτερη μέθοδος για την ανεύρεση αυτού του «ευαίσθητου» σημείου, και αυτό είναι το απόγειο της Σελήνης, δηλαδή το σημείο όπου η Σελήνη απέχει το μέγιστο δυνατό από την Γη. 
Η Λίλιθ σχηματίζει άξονα με τον Πρίαπο ακριβούς αντιθέσεως.  
Η Λίλιθ χρειάζεται συνολικά ένα έτος και οκτώ μήνες για μία πλήρη περιφορά του ζωδιακού κύκλου. 
Η Λίλιθ ως λογικομαθηματικό σημείο δεν έχει κυβερνήτη. Όμως, κάποιοι Καββαλιστές θεωρούν ότι κυβερνήτης της είναι ο Κρόνος, επειδή είναι ο μέγιστος κακεργέτης. 
ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η Λίλιθ είναι αρκετά δύσκολα να ερμηνευθεί, καθώς λειτουργεί ως η «άγρια» πλευρά του θηλυκού αρχετύπου. Από την εποχή κατά την οποία η μητριαρχική κοινωνία υποκαταστάθηκε από την πατριαρχική το γυναικείο αρχέτυπο άρχιζε να περνά σε δεύτερη μοίρα και μακροπρόθεσμα άρχισε να καταπιέζεται. Για αυτό και η Λίλιθ αντιπροσωπεύει την καταπιεσμένη μας θηλυκή πλευρά, η οποία βρίσκεται στο υποσυνείδητό μας, ψάχνοντας διαρκώς διεξόδους, ώστε να προβληθεί στο συνειδητό μας. 
Αν η Σελήνη συμβολίζει την μητέρα και τους συναισθηματικούς δεσμούς, η Λίλιθ συμβολίζει τις καλά κρυμμένες σεξουαλικές μας επιθυμίες, την μητέρα που δεν θα διστάσει να σκοτώσει τα παιδιά της, προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. 
Η Λίλιθ μας δείχνει την διάθεσή μας να χρησιμοποιήσουμε το σεξ ως δύναμη από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε ιδίον όφελος. Είναι επίσης το τίμημα που πληρώνουμε, όταν υποπέσουμε στην σαγήνη της. 
Αν η Σελήνη αντιπροσωπεύει την κοινωνία, η Λίλιθ συμβολίζει την ικανότητά μας να ζούμε εκτός κοινωνικών δομών. 
Αν η Σελήνη αντιπροσωπεύει την καλή και αγαθή σύντροφο και μητέρα, η Λίλιθ συμβολίζει την σαγήνη και τους πειρασμούς της «άλλης γυναίκας».
Όσο περισσότερο ενδυόμαστε τον μανδύα της Σελήνης μας τόσο θα εμφανίζονται προβλήματα από καταπιεσμένες συμπεριφορές, τις οποίες καλύπτει αρχετυπικά η Λίλιθ.   

Λέξεις Κλειδιά Για την Μαύρη Σελήνη
• Συνουσία χωρίς όρια, σεξουαλικές παρεκκλίσεις, καταπιεσμένη σεξουαλικότητα
• Γοητεία, μυστικά, αποπλάνηση, μυστήριο
• Νύκτα, όνειρα, σκοτάδι, κενότητα
• Κίνδυνος, καταστροφή
• Φθόνος, ζήλια, εκδικητικότητα, μίσος, εκτροπή
• Φόβος, ενοχή, απομόνωση, καταπίεση
• Κίνδυνος, καταστροφή, δηλητήριο, εθισμός
• Εξαπάτηση, ντροπή, η επιθυμία για την «άλλη γυναίκα»
• Μαγεία
• Ανεξαρτησία, δύναμη, υπερηφάνεια, επαναστατικότητα
• Παιγνίδια συναισθηματικής εξουσίας
ΣΥΜΒΟΛΟ:dark moon lilith
ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ: Αιγόκερως
ΕΞΑΡΣΗ: Λέων
ΑΔΥΝΑΜΙΑ: Καρκίνος
ΠΤΩΣΗ: Υδροχόος
Η ΛΙΛΙΘ ΣΤΑ ΖΩΔΙΑ

Η Λίλιθ στον ΚΡΙΟ
Συχνά δημιουργείς έντονα την ανάγκη για αυτονόμηση, οδηγώντας σε προβλήματα τους συνεταιρισμούς ή τις σχέσεις σου. Οτιδήποτε αφορά τις σχέσεις και τα σεξουαλικά σου προκαλούν αβεβαιότητα. Πιθανόν να αλλάζεις συνεχώς συντρόφους, διότι πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι στραβό σε αυτούς. Είσαι πολύ δυνατός στο φλερτ, για αυτό και έχεις αυξημένες πιθανότητες να καταλήξεις σε σχέσεις της μίας βραδιάς.

Η Λίλιθ στον ΤΑΥΡΟ
Σου αρέσει το βρώμικο σεξ, κυριολεκτικά! Όταν έρχεσαι σε επαφή με τον ή την σύντροφό σου, η φυσική μυρωδιά του σώματος σε ανάβει για αυτό αποφεύγεις την καθαριότητα. Το σεξ για σένα είναι απόλαυση στην πιο άγρια μορφή της. Λατρεύεις την μυρωδιά του χρήματος και το θέλεις, το αποζητάς. Ανταποκρίνεσαι δε όταν τα άτομα με τα οποία ερωτοτροπείς σου κάνουν δώρα.

Η Λίλιθ στους ΔΙΔΥΜΟΥΣ
Είσαι ο ορισμός της σεξουαλικής απιστίας και της διπροσωπίας. Λατρεύεις να παίζεις το ρόλο του/της «καθώς πρέπει», κρύβοντας το ποίος πραγματικά είσαι. Έχεις πανέξυπνο μυαλό και φαρμακερή γλώσσα. Στο σεξ χρησιμοποείς τόσο την φωνή σου, για να χρωματίζεις τις διαθέσεις σου, όπως και να μιλάς βρώμικα. 

Η Λίλιθ στον ΚΑΡΚΙΝΟ
Φαίνεται πως έχεις πολλά κρυμμένα συναισθήματα, τα οποία κάποια στιγμή βγαίνουν στην επιφάνεια με άσχημες εξάρσεις. Με την φαινομενική αθωότητά σου έλκεις τους πιθανούς ερωτικούς συντρόφους, τους οποίους στην συνέχεια χρησιμοποιείς συναισθηματικά. Το κυριότερο δόλωμα που χρησιμοποιείς είναι να παίζεις το θύμα που χρειάζεται να σωθεί. 

Η Λίλιθ στον ΛΕΟΝΤΑ
Η διάθεσή σου για ψυχαγωγία είναι έντονη! Ο κόσμος σε προσκαλεί με χαρακτηριστική άνεση σε εορτές και συνεστιάσεις, όπου εκεί είσαι το επίκεντρο. Σου αρέσει να στοιχηματίζεις και να παίζεις τυχερά παίγνια, αν και το ένστικτό σου σου λέει να μην ασχοληθείς καθόλου με αυτά. Ξέρεις πως να φλερτάρεις και πώς να κάνεις τον κόσμο να περνά καλά. 

Η Λίλιθ στην ΠΑΡΘΕΝΟ 
Η αντικειμενικότητά σου θολώνει με αποτέλεσμα να εκφράζεις την κριτική σου διάθεση σε λάθος χρόνο, σε λάθος μέρος και σε λάθος άτομα. Επ’ ουδενί δεν θέλεις να δεσμευτείς σε μία σχέση, καθώς δεν ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις. Η ίδια ασάφεια υπάρχει και στο τι θες να ακολουθήσεις ως προς την επαγγελματική σου σταδιοδρομία. 

Η Λίλιθ στον ΖΥΓΟ
Σου αρέσει να ερωτοτροπείς και να χειραγωγείς τους ανθρώπους, πάντα όμως με καλές προθέσεις. Μονίμως εισέρχεσαι και διαλύεις δεσμούς επειδή παραπαίεις ανάμεσα στην αφοσίωση και την δίψα για αυτονομία.  Αυτό συμβαίνει επειδή εθελοτυφλείς απέναντι στους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου ή επειδή αισθάνεσαι διαφορετικός ή διαφορετική από τους άλλους. Απαιτείς την πίστη του ή της συντρόφου σου.

Η Λίλιθ στον ΣΚΟΡΠΙΟ 
Μπορείς να δελεάσεις οποιονδήποτε ή οποιανδήποτε με την σεξουαλικότητα που αποπνέεις! Σου αρέσει να μπλέκεις σε κυριαρχικές σχέσεις, παίζοντας τον ρόλο του κυρίου ή του υποτακτικού, αρκεί να αντλήσεις ένταση από την κατάσταση που βρίσκεσαι. Μπορεί ακόμη να είσαι εθισμένος με τον κίνδυνο επειδή θέλεις να ξεπεράσεις τα όρια.

Η Λίλιθ στον ΤΟΞΟΤΗ
Οι επαφές με τους συνανθρώπους σου, λόγω των γνώσεών σου και της κατανόησης της ψυχολογίας των άλλων, σε οδηγεί να τους χειραγωγείς, όχι όμως με κακή διάθεση ή κακούς σκοπούς. Η γενναιοδωρία σου και η αισιοδοξία σου μπορούν να σε φθάσουν σε τέτοιο σημείο, ώστε, ή να υπάρξουν κάποιοι που θα σε εκμεταλλευτούν, ή να κρίνεις λανθασμένα τους συνανθρώπους σου. 

Η Λίλιθ στον ΑΙΓΟΚΕΡΩ
Ζορίζεσαι να εκφράσεις τα συναισθήματα σου με αποτέλεσμα να τα καταπιέζεις και όταν αυτά ξεσπούν, με αφορμή κυρίως μια έντονη σχέση, να καταστρέφεις τα πάντα. Αυτός ο διχασμός σε φέρνει σε σύγκρουση με τον εαυτό σου. Έχεις την τάση να προσπαθείς να αλλάξεις τους ανθρώπους και να τους καθυποτάξεις τις ικανότητές και τις αξίες τους. 

Η Λίλιθ στον ΥΔΡΟΧΟΟ
Παλεύεις για αυτονομία χρησιμοποιώντας χειραγωγικές μεθόδους και ψυχολογικά κόλπα, απορρίπτοντας τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις, θεωρώντας κάθε σχέση και συνεργασία ως απλές φιλίες. Αν και θέλεις να εξωτερικεύσεις τις εσωτερικές σου ανάγκες, αδυνατείς να συνδεθείς με κάποιο άλλο άτομο. 

Η Λίλιθ στους ΙΧΘΥΕΣ
Βιώνεις πραγματικά μία μεγάλη σύγχυση. Ίσως να μπαίνεις ηθελημένα σε εξαρτημένες κατάστασεις. Επιδιώκεις την απομόνωση, όμως η διάθεσή σου για κοινωνικές δραστηριότητες είναι υπερβολικά μεγάλη. Πιθανότατα να απαρνείσαι τον εαυτό σου και να μην αναγνωρίζεις τις εσωτερικές σου ανάγκες ή να μην αποδέχεσαι ότι τις έχεις. 

Βρείτε την θέση της Λίλιθ από το 1950 και μετά εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια