Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νοσοτροποποιητικές θεραπείες / Immunomodulatory therapies

Η σημασία της έγκαιρης έναρξης νοσοτροποποιητικής αγωγής στην Πολλαπλή Σκλήρυνση
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να είναι ενεργή ακόμα και αν ο ασθενής δεν βιώνει συμπτώματα και αισθάνεται καλά. Μάλιστα, οι βλάβες που προκαλούνται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα μπορεί να συσσωρευτούν. Σύμφωνα με κλινικά ευρήματα, η θεραπεία αμέσως μετά τη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μόνιμης βλάβης στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και την επιβράδυνση της εξέλιξης της αναπηρίας. Είναι σημαντικό να συζητηθούν με τον θεράποντα γιατρό οι βέλτιστες επιλογές για τον κάθε ασθενή.

  • Η βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να ξεκινήσει από τα πρώτα στάδια της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, προτού αρχίσουν να εκδηλώνονται συμπτώματα
  • Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της αναπηρίας
Γιατί είναι σημαντικές οι πρώιμες αλλαγές στον εγκέφαλο;
Οι βλάβες που προκαλεί η Πολλαπλή Σκλήρυνση στο κεντρικό νευρικό σύστημα αρχίζουν κατά τα πρώτα στάδια της νόσου και συνεχίζουν να αυξάνονται, μερικές φορές χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής. Αυτές οι πρώιμες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των εγκεφαλικών κυττάρων, της ατροφίας του εγκεφάλου, είναι σημαντικές επειδή έχουν συνδεθεί με:
  • Μακροπρόθεσμη αναπηρία
  • Σεξουαλικά προβλήματα (όπως απώλεια σεξουαλικής ορμής)
  • Περιορισμούς λόγω επιβαρυμένης κατάστασης σωματικής υγείας, για παράδειγμα δυσκολίες στο περπάτημα.
  • Προβλήματα με την ψυχική υγεία, όπως κατάθλιψη και άγχος
Πώς μπορεί να βοηθήσει η έγκαιρη έναρξη θεραπείας;
Όπως και με οποιαδήποτε ασθένεια, όσο πιο γρήγορα ανακαλυφθεί, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αρχίσει η αντιμετώπισή της. Επιπλέον, για τους ανθρώπους που ζουν με υποτροπιάζουσες μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης, τα κλινικά ευρήματα δείχνουν ότι η έγκαιρη θεραπεία με τροποποιητική της νόσου αγωγή (DMT) μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι μια μεταγενέστερη έναρξη. Εάν η θεραπεία με τροποποιητική της νόσου αγωγή ξεκινήσει νωρίς μετά τη διάγνωση, μπορεί να περιορίσει τις βλάβες που προκλήθηκαν από τα πρώτα χρόνια της πολλαπλής σκλήρυνσης, να μειώσει τις υποτροπές και να βοηθήσει στην καθυστέρηση της αναπηρίας και των επιπτώσεών της στη μακροχρόνια σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία.
Αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να εξετάσουν τα άτομα τα οποία εμφάνισαν μία μόνο έξαρση συμπτωμάτων της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια τροποποιητική της νόσου αγωγή μπορεί να αυξήσει τον χρόνο έως την επόμενη υποτροπή, καθώς και να περιορίσει τις βλάβες και το ποσοστό του ρυθμού της ατροφίας του εγκεφάλου. Θα ήταν καλό ο ασθενής να συζητά την έναρξη θεραπείας με τροποποιητική της νόσου αγωγή σε πρώιμο στάδιο της νόσου με τον γιατρό ή τον νοσηλευτή του, ακόμα και αν νιώθει καλά.
Πηγή: www.sanofi.gr

Βιβλιογραφία- Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Giovanni G et al. 2017. Brain health: time matters in multiple sclerosis. Available at: www.msbrainhealth.org/report. Last accessed: October 2017.
Gold R et al. Ther Adv Neurol Disord 2010; 3: 351–67.
Rojas J et al. Arq. Neuro-Psiquiatr 2016; 74(3): 235-243.
Janardhan V, Bakshi R. Arch Neurol 2000; 57: 1485–1491.
Tsivgoulis G et al. PLoS One. 2015 Dec 7; 10(12): e0144538.
Noyes K et al. Am J Manag Care 2013; 19(17 Suppl): s321-31.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια