Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σκρουτζ Μακ Ντακ / Uncle Scrooge / Scrooge McDuck

Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ ή Θείος Σκρουτζ (Αγγλικά: Scrooge McDuck ή Uncle Scrooge) είναι φανταστικός χαρακτήρας της Ντίσνεϊ. Σε αντίθεση με τα περισσότερα παπιά-ήρωες της εταιρίας, δεν δημιουργήθηκε στο χώρο των κινουμένων σχεδίων, αλλά στα περιοδικά κόμικς. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Δεκέμβριο του 1947, δια χειρός του μεγάλου σχεδιαστή Καρλ Μπαρκς, στην ιστορία Χριστούγεννα στο Βουνό της Αρκούδας (Κόμιξ #127). Τα κύρια χαρακτηριστικά του Σκρουτζ είναι τα απίστευτα πλούτη του (είναι μακράν το πιο πλούσιο άτομο στον κόσμο της Ντίσνεϊ, αλλά και ίσως σε όλο τον κόσμο της φαντασίας - μυθοπλασίας), αλλά και η απύθμενη τσιγκουνιά του. Σύμφωνα με φήμες, η περιουσία του Σκρουτζ είναι τόσο μεγάλη, που φτάνει τα 6 απιθανικομμύρια, 7 φανταστικομμύρια, 8 πολυμυριαδομμύρια, 9 δισεκατομμύρια, 1 εκατομμύριο, 23 δολάρια και 45 σεντς.[εκκρεμεί παραπομπή] Το όνομα Σκρουτζ είναι βασισμένο στον Εμπενίζερ Σκρουτζ, τον βασικό πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Καρόλου Ντίκενς.

Μετά την πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα, ο Μπαρκς άρχισε να τον χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά και σύντομα έγινε πολύ δημοφιλής, αφού οι περιπέτειες του και η αναζήτηση για περισσότερα πλούτη τον έφερναν σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε περίεργες καταστάσεις. Το 1952 απέκτησε το δικό του περιοδικό με τίτλο Uncle Scrooge, (Θείος Σκρουτζ). Το περιοδικό ανέβηκε στην κορυφή των πωλήσεων των κόμικς στην Αμερική. Ο Καρλ Μπαρκς συνέχισε για πολλά χρόνια να γράφει και να σχεδιάζει ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Σκρουτζ και τα άλλα παπιά και οι περισσότερες από αυτές θεωρούνται πλέον κλασικές και ανήκουν στα αριστουργήματα της ένατης τέχνης. 
Το 1994, ο Ντον Ρόσα ολοκλήρωσε το βραβευμένο του κόμικς Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ, το οποίο αφηγείται σε δώδεκα κεφάλαια όλη την ιστορία του ήρωα, από τα παιδικά του χρόνια ως την στιγμή της πρώτης του παρουσίασης στο κοινό, με την ιστορία "Χριστούγεννα στο Βουνό της Αρκούδας". Έκτοτε, ο Σκρουτζ έγινε ένας από τους κύριους χαρακτήρες των Κόμικς και συνοδεύεται πάντοτε από την πρώτη του δεκάρα. Ο Ρόσα, επίσης, ανέλαβε και την χρονολόγηση της ζωής του Σκρουτζ, βασισμένη αποκλειστικά σε στοιχεία από τις ιστορίες του Καρλ Μπαρκς.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια