Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Περισσότερη γυμναστική, λιγότερη τηλεόραση καθόλου κατάθλιψη

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Μισελ Λούκας διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι αθλούνταν περισσότερο τα τελευταία χρόνια είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που έκαναν καθιστική ζωή.
Επίσης, όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν παρακολουθώντας τηλεόραση κάθε εβδομάδα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης.
«Τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησης σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης», τονίζει ο Δρ Λούκας.
Είναι γνωστό εξάλλου ότι όσο περισσότερο δραστήριος είναι κάποιος και ειδικά οι γυναίκες έχουν περισσότερη αυτό-εκτίμηση και αίσθηση αυτό-ελέγχου, ενώ αυξάνονται και οι ενδορφίνες στο αίμα.
Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν περίπου 50.000 γυναίκες που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στο πλαίσιο της έρευνας Nurses' Health Study.
Οι συμμετέχουσες ανέφεραν την ποσότητα του χρόνου που παρακολουθούσαν τηλεόραση κάθε εβδομάδα, το 1992 και απάντησαν σε ερωτήσεις για το πόσο συχνά περπατούσαν, έκαναν ποδήλατο, έτρεχαν και κολυμπούσαν, από το 1992 έως και το 2000.
Στα ίδια ερωτηματολόγια, ανέφεραν και οποιαδήποτε ιατρική διάγνωση κλινικής κατάθλιψης, ή λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπισή της.
Τελικά στην ανάλυση των δεδομένων συμπεριλήφθηκαν τα στοιχεία των γυναικών που δεν έπασχαν από κατάθλιψη του 1996. Κατά την διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, καταγράφηκαν συνολικά 6.500 νέες περιπτώσεις κατάθλιψης.
Μετά τον συνυπολογισμό παραγόντων υγείας και του τρόπου διαβίωσης που σχετίζονται με την κατάθλιψη (περιλαμβανομένου του βάρους, του καπνίσματος και διαφόρων άλλων παθήσεων), η ποσότητα της σωματικής άσκησης (90 λεπτά ή και περισσότερο, σε καθημερινή βάση) μείωνε κατά 20% τις πιθανότητες κατάθλιψης στις γυναίκες, συγκριτικά με την 10λεπτη σωματική δραστηριοποίηση.
Οι γυναίκες που παρακολουθούσαν τηλεόραση τρεις ή περισσότερες ώρες καθημερινά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη, συγκριτικά με συνομήλικές τους που δεν έβλεπαν τηλεόραση.
Ο Δρ Λούκας εξηγεί ότι μια εξήγηση για τα παραπάνω συμπεράσματα είναι ότι οι γυναίκες η τηλεόραση μπορεί να «κλέβει» τον χρόνο που δαπανά ο άνθρωπος για σωματική άσκηση. Ενώ δεν αποκλείεται ορισμένες γυναίκες να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης πριν διαγνωστεί επισήμως η πάθηση, με αποτέλεσμα αυτό να τις καθιστά πιο νωθρές.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια