Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος του ομίλου ΤΙΤΑΝ 2020

Τον θάνατο του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου ανακοίνωσε η διοίκηση της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, αποχαιρετώντας τον άνθρωπο που υπήρξε «εμβληματική ηγετική μορφή του ομίλου» επί πέντε δεκαετίες.   Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος ήταν αρχικά αντιπρόεδρος και αργότερα σύμβουλος διοίκησης του ομίλου. Είχε διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος του ΣΕΒ, ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ.   

«Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος είχε βαθιά συνείδηση της διαχρονικής κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων. Υπήρξε πρωτοπόρος στην εδραίωση αυτής της αντίληψης στη χώρα μας με την εφαρμογή του θεσμού στον Τιτάνα και στη συνέχεια στο ευρύτερο επιχειρηματικό γίγνεσθαι», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση ο όμιλος.   Ακόμη, σημειώνει ότι επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, «συνεισφέροντας καταλυτικά, μεταξύ άλλων, στην αναστήλωση του Ναού του Νεμείου Διός στη Νεμέα». Ο όμιλος αποφάσισε να διατεθεί χρηματικό ποσό υπέρ κοινωφελών σκοπών στη μνήμη του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου.   

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος   

Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος γεννήθηκε στη Λωζάνη και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Παρίσι, τη Λωζάνη και το Λονδίνο. Απεφοίτησε ως Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και επιμορφώθηκε σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων στo INSEAD, στη Γαλλία.   Στην Ελλάδα ήλθε το 1950, εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία στο Ναυτικό και διετέλεσε Επιμελητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.   Από το 1952 δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της βιομηχανίας, κυρίως στον κλάδο τσιμέντου και από το 1961 άρχισε να απασχολείται στην Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ της οποίας διετέλεσε αντιπρόεδρος και αργότερα σύμβουλος διοίκησης του ομίλου.   Ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών από το 1982 ως το 1988. Διετέλεσε επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων και του ΔΣ του Συνδέσμου για τη Νομισματική Ένωση της Ευρώπης.   

Ακόμη, στα χρόνια της επαγγελματικής πορείας του ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, μεταξύ άλλων, υπήρξε: ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του «Συμβουλίου Ελληνο-Τουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας», αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού», μέλος τιμητικής επιτροπής του «Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής», επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, επίτιμος διδάκτωρ του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος – DEREE.   Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών - στην κατηγορία «Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών» - για τη σημαντική του δράση στην Αναστήλωση της Νεμέας και στον Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Τομέα, για την ουσιαστική του συμβολή στην ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, για τις δωρεές του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και για την κοινωνική του προσφορά.   

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, του απένειμε τον Χρυσούν Σταυρόν του Τάγματος του Φοίνικος για το κοινωνικό του έργο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια