Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πως επικράτησε το γραμματόσημο

Το πρώτο γραμματόσημο, κυκλοφόρησε στην Αγγλία, στις 8 Μαΐου 1840 επί βασίλισσας Βικτωρίας. Ήταν μαύρο, της μιας πέννας και φυσικά, είχε την εικόνα της βασίλισσας.
Το γραμματόσημο αυτό, το περίφημο "Penny Black", είναι σήμερα το ακριβότερο από όλα.
Εφευρέτης του υπήρξε ο Ρόουλαντ Χιλ, που υπήρξε και ο πραγματικός θεμελιωτής του ενιαίου ταχυδρομικού τέλους υπό την σημερινή του μορφή.
Ως τότε, τα γράμματα ταξίδευαν χωρίς καμιά ένδειξη για ταχυδρομικό τέλος.
Το τέλος αυτό ήταν κανονισμένο ανάλογα με την απόσταση και το πλήρωνε ο παραλήπτης.
Ωστόσο, πριν από τον Χιλ στη Γαλλία, επί Λουδοβίκου 14ου, ο Φρανσουά Βιλαγέ, είχε πρώτος την ιδέα, το 1653, να ιδρύσει την πρώτη οργανωμένη ταχυδρομική υπηρεσία, εφαρμόζοντας την αρχή του να συνοδεύεται το γράμμα ή δέμα με την ένδειξη του πληρωτέου τέλους.
Η ένδειξη αυτή (ένα είδος γραμματοσήμου) ήταν ένα δελτάριο που έμοιαζε σαν είδος αποδείξεως παραλαβής όπου αναγραφόταν το τέλος, η ημερομηνία και συνόδευε το γράμμα.
Το δελτίο αυτό το υπέγραφε ο παραλήπτης, αφού συμπλήρωνε την ημερομηνία παραλαβής και το επέστρεφε στον ταχυδρόμο, πληρώνοντας και το ανάλογο τέλος.
Sir Rowland Hill
Ο Ρόουλαντ Χιλ, βελτίωσε επαναστατικά το σύστημα αυτό, αντικαθιστώντας το δελτάριο με ένα μικρό τετράγωνο χαρτάκι που ανέγραφε το ποσόν του τέλους που το κολλούσαν επάνω στα γράμματα.
Επιπλέον ο Ρόουλαντ Χιλ επέβαλε την προκαταβολική είσπραξη του τέλους, κρίνοντας ότι αυτό έπρεπε να πληρώνεται από τον αποστολέα όχι από τον παραλήπτη.
Στην Αμερική πρώτη εισήγαγε την καινοτομία, η Βραζιλία το 1843 και μετά οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1847.

Πυραμίς

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια