Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πως υπολογίζουμε την ηλικία των σκύλων

Η πεποίθηση ότι για να υπολογίσουμε την «ανθρώπινη» ηλικία του σκύλου πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την ηλικία του επί επτά είναι πολύ διαδεδομένη. Αλλά σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων, κάθε έτος του σκύλου δεν ισούται με επτά ανθρώπινα χρόνια. Οι επιστήμονες έκαναν γενετική ανάλυση των σκύλων και διαπίστωσαν πως οι νεαροί σκύλοι γερνάνε γρηγορότερα από τους ηλικιωμένους.
Με βάση λοιπόν τα ευρήματα τους, ένας σκύλος που έχει κλείσει το ένα έτος ζωής, έχει ανθρώπινη ηλικία 30 ετών, ένας σκύλος που έχει κλείσει τα 4 έχει ηλικία 52 ετών, ενώ ένα ηλικιωμένο σκυλί 14 ετών, έχει ηλικία που αντιστοιχεί σε 75 ανθρώπινα χρόνια.
Η σχέση αυτή των ηλικιών του ανθρώπου και του σκύλου περιγράφεται με μια συγκεκριμένη φόρμουλα. Ανθρώπινη ηλικία = 16 λογάριθμος ηλικίας σκύλου + 31.
Οι ερευνητές μελέτησαν 105 «Λαμπραντόρ Ριτρίβερ» και προχώρησαν σε δημοσίευση της έρευνάς τους στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Systems». Η νέα μέθοδός τους βασίζεται στις επιγενετικές αλλαγές που συμβαίνουν στο DNA, δηλαδή στις χημικές τροποποιήσεις στο γονιδίωμα που δεν μεταβάλλουν την αλληλουχία του DNA, αλλά μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να αδρανοποιήσουν κάποια γονίδια.
Κατά την διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους, οι σκύλοι εμφανίζουν περισσότερες επιγενετικές αλλαγές στο γονιδίωμα σε σχέση με τους ανθρώπους, κάτι που μας δείχνει ότι γερνούν με πολύ γρηγορότερο ρυθμό. Όσο όμως τα χρόνια περνούν ο ρυθμός γήρανσης των σκύλων, σε σχέση με τον αντίστοιχο των ανθρώπων, επιβραδύνεται.
Βέβαια, άλλοι επιστήμονες έχουν επισημάνει πως είναι αρκετά δύσκολο να «μεταφράσεις» τα χρόνια του σκύλου σε ανθρώπινα, καθώς πέρα από τις βιολογικές αλλαγές, στην εξίσωση μπαίνουν και θέματα συμπεριφοράς αλλά και ορμονικά. Με αυτόν τον τρόπο για παράδειγμα, ένα σκύλος ενός έτους, που υποτίθεται ότι είναι 30 χρονών (αν ήταν άνθρωπος), στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται μάλλον ως έφηβος.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια