Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νέοι που ζουν με τους γονείς τους σε διαφορετικές χώρες

Όλο και περισσότεροι νέοι στη Δύση επιλέγουν να ζουν με τους γονείς τους αντί να μετακινούνται έξω
Εδώ είναι μερικά στοιχεία για τους νέους που ζουν με τους γονείς τους σε διαφορετικές χώρες.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όπου οι περισσότεροι «νέοι» μένουν με τις μητέρες και τους μπαμπάδες τους είναι το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Σλοβακία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2018, ο μέσος όρος ηλικίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν οι νέοι εγκαταλείπουν τα σπίτια των γονέων τους, είναι άνω των 25 ετών. Το 2017, η Eurostat έδειξε ότι το 35,3% των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών εξακολουθούσε να ζει στο σπίτι, σε σύγκριση με το 21,7% των γυναικών της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Το μικρότερο ποσοστό των νέων που ζουν με τους γονείς τους βρέθηκε στη Δανία (3,2%), στη Φινλανδία (4,7%) και στη Σουηδία (6%). Το υψηλότερο ήταν στην Κροατία (59,7%), στη Σλοβακία (57%) και στην Ελλάδα (56,3%).
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του Statista για το 2018 δείχνουν ότι η μέση ηλικία όταν οι «νέοι» από το Μαυροβούνιο εγκατέλειψαν τα οικογενειακά τους σπίτια ήταν 32,8. Οι Κροάτες είναι στη δεύτερη θέση με μέσο όρο ηλικίας 31,8 ετών. Οι Σλοβάκοι είναι τρίτοι με 30,9. Οι Ιταλοί έρχονται αμέσως μετά με 30,1.
"Ένας άλλος βασικός λόγος είναι οι ανάγκες φροντίδας οικογένειας", εξηγεί ο Breen γιατί οι νέοι ζουν με τους γονείς τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. "Οι νέοι στον Καναδά, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία (και σε άλλα μέρη του κόσμου) ασχολούνται ενεργά με την καθημερινή φροντίδα των μελών της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένων των αδελφών, των γονέων, των παππούδων και των άλλων μελών της οικογένειας).
"Τα μέλη της οικογένειας αγωνίζονται να καλύψουν τα κενά στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας που δεν παρέχουν επαρκή φροντίδα και υποστήριξη για άτομα με χρόνιες ασθένειες, αναπηρίες, αγώνες ψυχικής υγείας και διαταραχές κατάχρησης ουσιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι πληθυσμοί γερνούν. Ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας για τους παππούδες παρέχεται τώρα από τα εγγόνια, των οποίων η συμβολή στην οικογενειακή ζωή μπορεί να είναι οικονομική και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει φροντίδα και άλλες μορφές οικιακής εργασίας ».
"Και ένας τρίτος λόγος είναι ο πολιτισμός. Οι ατομικιστικές αντιλήψεις των ανθρώπων που μεγαλώνουν και "ξεκινούν από μόνα τους" δεν είναι ο κανόνας σε πολλούς πολιτισμούς, οι οποίοι τονίζουν ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να φροντίζονται από τα μέλη της οικογένειας και ότι η οικογενειακή ευημερία είναι συλλογική ευθύνη. Πρόκειται για προκλητικές ατομικιστικές αντιλήψεις ότι ο απώτερος στόχος της ενήλικης ζωής είναι να είναι ανεξάρτητος και ικανός να «το πάει μόνος». Οι τάσεις και οι κινήσεις της μετανάστευσης για την αναγνώριση και την αξιοποίηση των ιθαγενών πολιτισμών (στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία) είναι επίσης κομμάτια αυτού του παζλ. "

Οι Ευρωπαίοι καταλήγουν να ζουν στα οικογενειακά σπίτια τους περισσότερο, όπως και πριν από δεκαετίες

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια