Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αρνάκι / κατσικάκι / μοσχαράκι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα

.

Lamb / goat / veal wrapped in vine leaves

Υλικά
1 1/2 κιλό κατσικάκι μπούτι (ανοιγμένο σε σνίτσελ, με το κόκκαλο κρατημένο ξεχωριστά)
500 γραμμάρια αμπελόφυλλα
8 καρότα
1 πράσο
5 κρεμμύδια ξερά
8 κλωναράκια σέλερι
100 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
150 γραμμάρια Βιτάμ soft
3 κύβοι ζωμού λαχανικών
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
Χυμός λεμονιού από 4 λεμόνια
1/2 ποτήρι του νερού λευκό κρασί αρετσίνωτο
Αλάτι
Αλεσμένο μαύρο πιπέρι
350 γραμμάρια τυρί φέτα πικάντικη τριμμένη
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τα ανοιγμένα φιλετάκια από το κατσικίσιο μπουτάκι σε μια λεκάνη. Τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το θυμάρι, τα ραντίζουμε με το κρασί και το χυμό λεμονιού και μαρινάρουμε για 30 λεπτά. Παράλληλα, κόβουμε τα μισά καρότα σε ροδέλες και τα υπόλοιπα σε μικρά μπαστουνάκια.
Κόβουμε το σέλερι σε λεπτές λωρίδες. Κόβουμε το λευκό μέρος του πράσου, το ανοίγουμε κατά μήκος και διαχωρίζουμε τα εσωτερικά φύλλα του.
Ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα 1 1/2 λίτρο νερό, τους κύβους λαχανικών και το Βιτάμ, καθώς επίσης το κόκκαλο από το μπούτι, και βράζουμε τον ζωμό για 30 λεπτά, ξαφρίζοντάς τον τακτικά. Σε μια βαθιά κατσαρόλα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια του «πάτου» της. Από επάνω ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, τα μισά σέλερι και τα μισά καρότα, που είναι κομμένα σε ροδέλες.
Ανοίγουμε τα αμπελόφυλλα και τα ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε τα λαχανικά της κατσαρόλας με 8-10 αμπελόφυλλα περίπου (όσα χρειάζονται για την επιφάνεια του σκεύους που θα μαγειρέψουμε). Aπλώνουμε τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα στον πάγκο της κουζίνας, τοποθετούμε τα φιλετάκια από το κατσικάκι και ακριβώς από πάνω το φύλλο του πράσου. Ενδιάμεσα, βάζουμε λίγες λωρίδες από καρότο και σέλερι, το φιστίκι και τα κλείνουμε προσεκτικά όλα μαζί. Καρφιτσώνουμε το καθένα με 1-2 οδοντογλυφίδες και τα τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα. Περιχύνουμε με τον ζωμό που ετοιμάσαμε προηγουμένως.
Σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο ή καπάκι και αφήνουμε να βράσει για 45-55 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Τέλος στραγγίζουμε τον ζωμό και κρατάμε 300 ml για τη σάλτσα.
Ρίχνουμε την τριμμένη φέτα σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το Βιτάμ, την κρέμα γάλακτος και τα 300 ml ζωμού που κρατήσαμε από το βράσιμο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, έως ότου ομογενοποιηθεί η σάλτσα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια