Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κάνετε το λίπος σύμμαχο υπέρ της υγείας

Όλες σχεδόν οι δίαιτες μιλούν με πάθος κατά του λίπους, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως αυτό φταίει για όλα.
Μην ξεγελιέστε: υπάρχουν καλά και κακά λίπη.
Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά κάποιες από τις πιο υγιεινές τροφές (μεταξύ τους πολλές από αυτές που είναι γεμάτες από τα -τόσο της μόδας- ω3) δεν είναι τίποτε άλλο παρά λίπη. Το σώμα μας χρειάζεται το λίπος για να εκτελέσει δεκάδες διαδικασίες. Από τις πιο απλές, όπως είναι η επούλωση μιας γρατζουνιάς, μέχρι αρκετά πιο σύνθετες, όπως είναι η διατήρηση σε φόρμα των εγκεφαλικών κυττάρων.

Λιποδιαλυτές βιταμίνες: Τις θέλετε φυσικά
Το λίπος έχει ένα ακόμη θετικό: Έχει ωραία γεύση και μας χορταίνει. Αλλά αυτό το ξέρετε ήδη, έχοντας καταβροχθίσει τόσα και τόσα πιτόγυρα στην ζωή σας. Στην διατροφή μας, έχει μία ακόμη ευεργετική επίδραση: Βοηθά κάποιες υγιεινές τροφές να γίνουν ακόμη πιο υγιεινές. Πολλές βασικές βιταμίνες είναι διαλυτές από το λίπος. Μπορεί μεν να τις λαμβάνουμε εμείς, τρώγοντας τροφές που τις περιέχουν, αλλά μετά τις αποβάλουμε πριν προλάβουν να δράσουν στον οργανισμό μας, αν δεν τις συνοδεύουμε από κάποιο λίπος. Για παράδειγμα, το καρότο είναι γεμάτο βιταμίνη Α, αλλά χωρίς λίγο παρθένο ελαιόλαδο, ελάχιστη από αυτήν την βιταμίνη τελικά θα πάρουμε.

Μάθετε και λίγη χημεία
Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα με το λίπος είναι ο τρόπος που παράγεται. Γι’ αυτό και χωρίζουμε τα λίπη σε καλά και κακά. Και οι συνέπειες που έχουν τα κακά λίπη για την υγεία μας είναι τόσο μεγάλες, που τελικά έχουμε καταλήξει να δαιμονοποιούμε το λίπος εν γένει. Οι διαφορές μεταξύ των λιπών είναι θέμα υγείας. Τα μονοακόρεστα, τα πολυακόρεστα και τα κορεσμένα, είναι τρία εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους είδη λιπών. Ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη -αλλά ακόμη κι εκεί υπάρχουν εξαιρέσεις.

Θυμηθείτε ότι το ελαιόλαδο, που στην Ελλάδα το βρίσκουμε άφθονο και στην πιο υψηλή του ποιότητα, είναι ένα καλό λίπος που το χρειάζεστε. Όχι, το λίπος του γύρου δεν είναι από τα καλά…

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια