Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

World CP Day - Παγκόσμια Ημέρα για την Εγκεφαλική Παράλυση

Η 6η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εγκεφαλική Παράλυση, με πρωτοβουλία μ.κ.ο που σχετίζονται με την νόσο. Έχει ο σκοπό την αυτοεπιβεβαίωση των πασχόντων από εγκεφαλική παράλυση και την ενημέρωση της κοινωνίας και των θεσμών για τα προβλήματά τους.
Η Εγκεφαλική Παράλυση είναι ένα σύνολο αναπτυξιακών δυσλειτουργιών της κίνησης και της στάσης ενός ατόμου. Προκαλείται από κάκωση του εγκεφάλου, που συμβαίνει πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη γέννηση, ή στη περίοδο των δύο πρώτων ετών της ζωής. Η βλάβη του εγκεφάλου δεν είναι εξελισσόμενη που σημαίνει πως δεν επιδεινώνεται ύστερα από την αρχική της εμφάνιση, παρόλο που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερη έκπτωση στη καθημερινή διαβίωση σε σχέση με την αρχική επιρροή της βλάβης.
Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την εγκεφαλική παράλυση κυμαίνονται από ήπιες έως και πολύ σοβαρές. Οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόβλημα με την κίνηση, το λόγο, τη στάση του σώματος, την ισορροπία, την όραση, την ακοή, την αφή, τη σκέψη ή την επικοινωνία. Συνήθως όμως το γνωσιακό επίπεδο δεν επηρεάζεται.
Οι πάσχοντες από Εγκεφαλική Παράλυση μπορούν να επωφεληθούν από ειδικές τεχνικές φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και υδροθεραπείας μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης.
Από Εγκεφαλική Παράλυση πάσχουν περί τα 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια