Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τρόφιμα: Τι χαλάει και τι όχι εκτός ψυγείου

Food: What spoils and what doesn't outside the fridge

Ξυπνάτε το βράδυ με λιγούρες. Κατευθύνεστε προς το ψυγείο. Το ανοίγετε και βγάζετε από μέσα οτιδήποτε μπορεί εκείνη την στιγμή να ικανοποιήσει την πείνα σας: σάντουιτς, γλυκά, σοκολάτες, κέικ, σαλάτες…


Επιστρέφετε στην αγκαλιά του Μορφέα και το επόμενο πρωί κατευθύνεστε στην κουζίνα και συνειδητοποιείτε ότι έχετε αφήσει τα τρόφιμα εκτός ψυγείου ή (ακόμα χειρότερα), ότι έχετε ξεχάσει την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή. Ακραίο παράδειγμα; 
Σε κάθε περίπτωση, οι φορές που έχουμε ξεχάσει φαγητό εκτός ψυγείου δεν είναι λίγες, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε συνέχεια στο γνωστό δίλημμα: «Να το πετάξω ή όχι;»
Food: What spoils and what doesn't outside the fridge
Ακόμα όμως και αν είμαστε προσεκτικοί με τα τρόφιμα, υπάρχουν φορές που το ψυγείο είτε λόγω διακοπής ρεύματος είτε λόγω βλάβης σταματά να λειτουργεί. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως με κλειστή την πόρτα το ψυγείο μπορεί να διατηρήσει τα τρόφιμα για τέσσερεις περίπου ώρες και η κατάψυξη για περίπου 48 ή 24 ώρες αν είναι μισογεμάτη.
Ποια τρόφιμα θα πρέπει να κρατήσουμε λοιπόν, και ποια όχι εκτός ψυγείου; Ένας γενικός κανόνας είναι να πετάξετε όσα αναλώσιμα τρόφιμα ήταν για παραπάνω από δυο ώρες σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των τεσσάρων βαθμών Κελσίου.
Τρόφιμα: Τι χαλάει και τι όχι εκτός ψυγείου
 Πιο συγκεκριμένα:
*Κρέας, πουλερικά και θαλασσινά. Οτιδήποτε ανήκει σε αυτή την κατηγορία και έχει παραμείνει για παραπάνω από δυο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου θα πρέπει να πετιέται. Για παράδειγμα, το ωμό ή το μαγειρεμένο κρέας, η τονοσαλάτα, οι ανοιχτές κονσέρβες θαλασσινών, τα αλλαντικά, οι σούπες και τα ψητά κρεάτα ή ψάρια.
Τρόφιμα: Τι χαλάει και τι όχι εκτός ψυγείου
* Τυρί. Ό,τι ισχύει για τα κρέατα ισχύει και για όλα τα τυροκομικά, με μόνη διαφορά πως σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα ή χαλάσει το ψυγείο σας, τα «σκληρά» τυριά (κασέρι, φέτα, παρμεζάνα) μπορούν να αντέξουν για περισσότερο από δυο ώρες, ενώ τα «μαλακά» (μοτσαρέλα, κρεμώδη τυριά) θα πρέπει να πεταχτούν.

* Γαλακτοκομικά. Το παστεριωμένο γάλα διατηρείται μόνο στο ψυγείο. Το γάλα μακράς διαρκείας, μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου μέχρι τη στιγμή που ανοίγεται. Σε περίπτωση που χαλάσει το ψυγείο, το βούτυρο και οι μαργαρίνες διατηρούνται μέχρι και δύο ώρες, αλλά όλα τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά θα πρέπει να πεταχτούν (γάλα, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι).
Τρόφιμα: Τι χαλάει και τι όχι εκτός ψυγείου
* Φρούτα και λαχανικά. Μερικά φρούτα και λαχανικά μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για μερικές μέρες (μπανάνες, μήλα, γκρειπφρουτ, κρεμμύδια και πατάτες). Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τα φυλάξετε σε σκοτεινό μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το πολύ φως και τη ζέστη. Αντίθετα, φρούτα και λαχανικά όπως το παντζάρι, το καρότο, το καλαμπόκι και τα μανιτάρια διατηρούνται μόνο εντός ψυγείου.
Τρόφιμα: Τι χαλάει και τι όχι εκτός ψυγείου
* Σάλτσες, μαρμελάδες. Το ταχίνι, η μουστάρδα, η κέτσαπ, αλλά και γενικά όσες σάλτσες περιέχουν ξύδι είναι ασφαλείς εκτός ψυγείου. Αυτές που θα πρέπει να πετάξετε αν παραμείνουν για παραπάνω από πέντε ώρες σε θερμοκρασίες δωματίου είναι μεταξύ άλλων σάλτσες με συστατικό την ντομάτα, σάλτσες με βάση το γάλα και μαγιονέζες.
Νικόλας Γεωργιακώδης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια