Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μάχη του Σκρα 1918

Το Σκρα, περιοχή του Κιλκίς, στην Μακεδονία, είχε καταληφθεί στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο από τον βουλγαρικό στρατό. Η προωθημένη αυτή θέση, σε στρατηγικό σημείο έπρεπε να ανακαταληφθεί για να μπορέσει να διασπασθεί το βουλγαρικό μέτωπο. Είχε προσπαθήσει παλαιότερα μία γαλλική μεραρχία η οποία όμως είχε αποτύχει. Το εγχείρημα ανέλαβαν ελληνικές δυνάμεις της Εθνικής Αμύνης. Πέντε συντάγματα πεζικού των μεραρχιών Αρχιπελάγους, Κρήτης και Σερρών. Συνολικά 14.546 μαχητές με επικεφαλής τον αντιστράτηγο Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη. Η μάχη διεξήχθη στις 16 – 17 Μαΐου (29-30 Μαΐου με το Γρ.Ημ.).
Η ορμή και η μαχητικότητα του ελληνικού στρατού ήταν τόσο μεγάλη που παρά την πεισματική αντίσταση των βουλγάρων διέσπασε τις δυνάμεις τους σε πλάτος 12 χιλιομέτρων και βάθος 1-2 χιλιόμετρα και συνέλαβαν 2.045 βουλγάρους αιχμαλώτους. Ο βουλγαρικός στρατός προσπάθησε να αντεπιτεθεί, όμως οι αντεπιθέσεις τους αποκρούστηκαν όλες.
Οι απώλειες όμως της μάχης ήσαν μεγάλες 441 Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες νεκροί και 2204 τραυματίες.
Η ανδρεία και η ορμητικότητα των Ελλήνων στρατιωτών υμνήθηκε από τους συμμάχους, η νικηφόρα δε έκβαση της μάχης ανέτρεψε την ως τότε κατάσταση και έγειρε την πλάστιγγα της ισχύος στις δυνάμεις της Αντάντ. Αυτό οδήγησε μετά από μερικούς μήνες στο τέλος του πολέμου με την συνθηκολόγηση των κεντρικών δυνάμεων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια