Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μαγειρέψτε μεσαιωνικά: Game of Thrones ⌘ ✄

Το παγκόσμιο (και ελληνικό) πάθος για τη σειρά του HBO «Game of Thrones» είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο και οι γαστριμαργικά τολμηροί έχουν πλέον, τη δυνατότητα να γευτούν τις «επιλογές» των ηρώων…
Το downloading πηγαίνει σύννεφο, αφού το Game of Thrones στην Ελλάδα προβάλλεται στη συνδρομητική τηλεόραση.
Ο παροξυσμός γύρω από τη σειρά λοιπόν, κάθε άλλο παρά ανέγγιχτη έχει αφήσει τη χώρα μας, που παρουσιάζεται μάλιστα, να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των πλέον «φανατικών» με το GOT χωρών.
Στην εποχή του γρήγορου διαδικτύου, όλοι -ή οι περισσότεροι τέλος πάντων- γνωρίζουν και τα ...γεννοφάσκια της σειράς, που βρίσκονται στη σειρά μυθιστορημάτων φαντασίας του George R.R. Martin «A Song of Ice and Fire», που μέχρι στιγμής έχει δώσει πέντε μυθιστορηματικές συνέχειες (ενώ αυτή την περίοδο ο Martin ασχολείται με την προετοιμασία της έκτης).
Η μαζική «παράκρουση» που έχει ακολουθήσει την παγκόσμια επιτυχία της σειράς (ανάλογη και ίσως μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προκαλέσει η –παρόμοιας φυσιογνωμίας- κινηματογραφική τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»), «χτύπησε» και τον κόσμο της γαστρονομίας.
Ήδη, δύο ιστολόγια (τα Inn at the Crossroads και Cooking Ice and Fire) έχουν επιδοθεί στην προσπάθεια να «φέρουν στη ζωή» τις συνταγές που περιγράφονται μέσα στα πέντε μέχρι στιγμής βιβλία της σειράς.
Αλλά και ο χώρος των βιβλίων με συνταγές δεν είπε όχι στην πρόκληση!
Έτσι, μέσα στο 2012 στις προθήκες και στα ιντερνετικά «παζάρια» έκαναν την εμφάνισή τους δύο εκδόσεις: το «A Feast of Ice and Fire: The Official Game of Thrones Companion Cookbook», βασισμένο στο υλικό του Inn at the Crossroads, καθώς και το «The Unofficial Game of Thrones Cookbook: From Direwolf Ale to Auroch Stew - More Than 150 Recipes from Westeros and Beyond».
Αν λοιπόν, είστε φαν της σειράς (ή ακόμα και αν δεν είστε!), η πρόκληση να γευτείτε τις γνήσιες απολαύσεις, που έκαναν τους κατοίκους των ηπείρων του Westeros και του Essos να γλύφουν τα δάχτυλά τους, είναι μεγάλη…
Οι μέθοδοι ταξινόμησης των συνταγών είναι… αρκετές. Η πρώτη είναι με… γεωγραφικά κριτήρια, στη βάση των 6 περιοχών που οριοθετούνται στην ιστορία. Αναλυτικά, το επίσημο «εγχειρίδιο» Α Feast of Ice and Fire, που βρίσκεται στις προθήκες από τις 29 Μαΐου και το οποίο, σημειωτέον, προλογίζει ο ίδιος ο Martin, τις ταξινομεί (δειγματοληπτικά):

The Wall: αρνί στη σχάρα με βότανα, πίτα χοιρινού, πρόβειο κρέας σε ζωμό κρεμμυδιού, ζεστό κρασί, χυλός μπιζελιών.

The North: πίτα βοδινού και μπέικον, μελωμένο κοτόπουλο, κρέας βούβαλου με ψητό πράσο.

The South: γλυκά σε σχήμα κύκνου γεμιστά με κρέμα, πέστροφα τυλιγμένη σε μπέικον, κουνέλι στιφάδο, στιφάδο της «Αδελφής», τάρτες βατόμουρου.

King’s Landing: κέικ λεμόνι, ορτύκια πνιγμένα στο βούτυρο, πέστροφα με επικάλυψη αμύγδαλου, Bowls of Brown (ζωμός από σιτάρι, καρότο, κρεμμύδι κ.ά), παγωμένο γάλα με μέλι.

Dorne: γεμιστά αμπελόφυλλα, πάπια με λεμόνι, πάστα από ρεβύθι.

Across the Narrow Sea: μπισκότα και μπέικον, wintercakes (με κουκουνάρι, κομματάκια από κεράσι και ginger), ακρίδες με μέλι

Ο διαχωρισμός ανά κατηγορία στο επίσημο βιβλίο συνταγών του Game of Thrones περιλαμβάνει:
- ποτά
- πρωινά
- επιδόρπια
- κύρια πιάτα
- πίτες και γλυκές τάρτες
- συνοδευτικά
- σούπες και ζωμούς
- «vegetarian» πιάτα

Πίσω από το εγχειρίδιο, βρίσκονται οι άοκνες προσπάθειες δύο ερασιτεχνών(!) σεφ, της Chelsea Monroe-Cassel και της Sariann Lehrert, που με πραγματική μαστοριά αποτυπώνουν το αξιοθαύμαστο βάθος της κουζίνας των «Επτά Βασιλειών» του Martin. Από τα πολυτελή βασιλικά εδέσματα στους ζεστούς ζωμούς για το χειμώνα και στις πλούσιες, εξωτικές γεύσεις, το εγχειρίδιο δε θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο!

Επιπλέον, οι συνταγές έχουν δημιουργηθεί με βάση τις μαγειρικές τεχνικές του σήμερα, με οδηγίες όμως για όσους θέλουν να «παίξουν» αμιγώς με μεσαιωνικούς όρους στην ετοιμασία. Επίσης, επειδή είναι λίγο δύσκολο (και σε κάποιες περιπτώσεις, εντελώς αδύνατο) να έχετε στο ντουλάπι ή στην κατάψυξη κρέας καμήλας, να διαθέτετε ζωντανά περιστέρια προς βρώση ή να βρείτε σε αυτό το σύμπαν αυγά δράκου, το βιβλίο έχει τις πλέον δόκιμες προτάσεις για την… αντικατάσταση.

Αν τώρα έχετε «ψηθεί», αλλά ακόμη είστε με την απορία «μα μπορώ στ’ αλήθεια να το φτιάξω σπίτι μου;», ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, που, αν έχετε τουλάχιστον το μεράκι της μαγειρικής, θα σας στείλουν αμέσως να μαζεύετε συστατικά για το μαγειρικό πείραμα της επόμενης Κυριακής.


Τάρτα φράουλα
Σε κερδίζει και μόνο οπτικά, ωστόσο είναι σχετικά εύκολη και στην ετοιμασία. Αλεύρι, αλάτι, θυμάρι, βούτυρο και κρύο νερό για τη βάση, κρέμα λεμονιού, φράουλες, μέλι, κορνφλάουρ, χυμός λεμόνι κι ένα αυγό για τη γέμιση.

Ελάφι ψητό
Δε θέλει πολλή φιλοσοφία ούτε είναι ιδιαίτερα δύσκολο, απλώς επειδή το κρέας του ελαφιού είναι εντελώς άπαχο, πρέπει το μαγείρεμα του να γίνεται σε συνδυασμό με κάποια πηγή λίπους, για να μην μας ξεραθεί. Τον ρόλο αυτό παίζει εδώ το μπέικον. Στην παραδοσιακή, λιτή μεσαιωνική συνταγή, τα μόνα που χρειάζονται, πλην του μπέικον, είναι αλάτι και πιπέρι. Στη σύγχρονη εκδοχή, που προτείνουν οι δύο σεφ – συγγραφείς, είναι βούτυρο, λεμόνι και κρεμμύδι που συμπληρώνουν την πανδαισία.


Πίτα με κρέας περιστεριού με μπέικον και καρδιά αγκινάρας

Εδώ μπαίνουμε στα δύσκολα, γι’ αυτό και η συνταγή του συγκεκριμένου, ιδιαίτερου εδέσματος δεν προσφέρεται δωρεάν στο κοινό μέσω του ιστολογίου innatthecrossroads, αλλά φυλάσσεται για όσους κάνουν το βήμα και αγοράσουν το βιβλίο των συνταγών. Χωρίς αυτό λοιπόν, μη γλυκοκοιτάτε τζάμπα τα αθώα περιστεράκια που κόβουν βόλτες στις πλατείες…

Μαύρη κότα γεμιστή με καρότα, κάστανα και δαμάσκηνα

Το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια και μολονότι μια μαύρη κότα δεν παύει να είναι… όρνιθα, η ασιατική παραλλαγή του συμπαθούς πουλερικού θυμίζει κάπως περισσότερο γαλοπούλα (από γευστικής άποψης). Τη «ζημιά» όμως και τον «εθισμό» τον προκαλεί η γέμιση και άλλωστε, αν δεν είστε των γευστικών «περιπετειών» (που μάλλον είστε, για να φτάσετε να διαβάζετε μέχρι εδώ), μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια συνταγή και με βάση το κλασικό κοτόπουλο.
Πάπια Pentoshi με μέλι και πορτοκαλί πιπεριές
Μέλι, χυμός πορτοκάλι, βούτυρο και μια δόση καυτό πιπέρι, μπορούν να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τη γεύση της πάπιας. Με μέλι και με μια πανσπερμία των πιο περίεργων φρούτων που μπορείτε να ανακαλύψετε, το πράγμα αποκτάει επικές διαστάσεις! Πέρα από την ίδια την πάπια, χρειάζεστε κάρδαμο, ρίζα ginger, μια πρέζα λευκό πιπέρι, τις πορτοκαλί πιπεριές και ένα τεμαχισμένο πορτοκάλι. Για τη δε σως χρειάζεται μέλι, βούτυρο, χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού, λίγο πιπέρι και (προαιρετικά) λεμονόχορτο.
http://tiny.cc/2ctekw .
www.hbo.com/game-of-thrones/index.html
www.innatthecrossroads.com
www.cookingiceandfire.com
www.innatthecrossroads.com
Γιώργος Παυλόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια