Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι αγελάδες θέλουν παρέα

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, οι αγελάδες αποκτούν κολλητές φίλες και είναι πιο ευτυχισμένες όταν βρίσκονται μαζί τους, ενώ αγχώνονται και νιώθουν κατάθλιψη όταν είναι μακριά τους, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη.
Σύμφωνα με την διδάκτορ Κρίστα ΜακΛέναν από το Νορθχάμπτον, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τον τομέα της κτηνοτροφίας καθώς θα ήταν δυνατόν να ενισχύουν την παραγωγή γάλακτος.

Και η αγελάδα θέλει τον κολλητό της
Η νεαρή ερευνήτρια προχώρησε σε ένα πρωτότυπο πείραμα: μέτρησε τον καρδιακό παλμό και τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) των αγελάδων για να δει πως αντιδρούσαν τα ζώα όταν περιβάλλονταν από άλλα (γνωστά και άγνωστα) ή όταν ζούσαν απομονωμένα.
Από τις μετρήσεις φάνηκε ότι οι αγελάδες είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα και αναπτύσσουν στενούς δεσμούς με άλλες αγελάδες που θεωρούν «φίλες» τους.
«Όταν μια αγελάδα είχε δίπλα της κάποια άλλη που θεωρούσε φίλη της, τα επίπεδα του καρδιακού παλμού έκαναν βουτιά» αναφέρει η δρ ΜακΛέναν.

Οι φιλίες «κατεβάζουν» γάλα
«Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο όταν η αγελάδα τοποθετείτο σε έναν χώρο μαζί με μία άλλη άγνωστη αγελάδα» συνεχίζει η ερευνήτρια.
«Εάν λοιπόν ενθαρρύνουμε τους κτηνοτρόφους να εντοπίσουν τις “φιλίες” που αναπτύσσονται μεταξύ των ζώων, θα μπορούσαμε να επιτύχουμε παραγωγικά οφέλη, καθώς μειώνοντας τα επίπεδα του στρες και διασφαλίζοντας την ευημερία των αγελάδων ενισχύουμε παράλληλα την παραγωγή γάλακτος» υπογραμμίζει.
tovima

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια