Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μάριος Τόκας 1954-2008 Ελληνοκύπριος συνθέτης

Μάριος Τόκας 1954-2008 Ελληνοκύπριος συνθέτης
Ο Μάριος Τόκας (8 Ιουνίου 1954 - 27 Απριλίου 2008) ήταν Ελληνοκύπριος συνθέτης.
Γεννήθηκε στην Λεμεσό το 1954 και από πολύ νεαρή ηλικία φάνηκε το ταλέντο του στην μουσική. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στην Φιλοσοφική Σχολή. Αυτό που αγάπησε όμως και για αυτό που αγαπήθηκε ήταν η μουσική του. Χάρισε τόσα τραγούδια και όλα είναι και σήμερα στα χείλη όλων των Ελλήνων.
Μάριος Τόκας 1954-2008 Ελληνοκύπριος συνθέτης
Το 1978 κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο «Τα τραγούδια της παρέας». Κάποια από τα τραγούδια του «Αννούλα του χιονιά», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Την νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Σαν τρελό φορτηγό», «Εξαρτάται», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα Λαδάδικα», «Θάλασσες», «Δίδυμα φεγγάρια», Έγραψε συμφωνικά έργα, μουσική για θέατρο, για κινηματογράφο, για παιδικά έργα. Δημιουργίες του τραγουδούν τον πόνο και τον καημό της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.
Μάριος Τόκας 1954-2008 Ελληνοκύπριος συνθέτης
Ο Μάριος Τόκας τιμήθηκε με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς προς την πατρίδα» το 2001 από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το 2002 του απονεμήθηκε το βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης».
Ο Μάριος Τόκας πέθανε στην Αθήνα την Κυριακή του Πάσχα, στις 27 Απριλίου του 2008, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη της Κυπριακής Δημοκρατίας την Τετάρτη του Πάσχα, από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών παρουσία χιλιάδων κόσμου.
Ο Μάριος Τόκας ήταν παντρεμένος με την Αμαλία Πετσοπούλου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τη Χαρά, τον Κωστή και τον Άγγελο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια