Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

10 πιο ανθεκτικά βακτήρια στα αντιβιοτικά

Το παγκόσμιο πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά μετατρέπεται γρήγορα σε ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών είναι αργή και δύσκολη εργασία, αλλά η βακτηριακή αντίσταση μειώνει το οπλοστάσιο των υφιστάμενων φαρμάκων που αποτελούν καταστροφική απειλή, καθώς οι συνήθεις λοιμώξεις καθίστανται ακατάλληλες.
Απαιτείται προληπτική δράση για τη μείωση της αντίστασης. Το Βραβείο Μεγέθους έχει ως στόχο να βελτιώσει την ικανότητά μας να στοχεύουμε τις λοιμώξεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη νέων εργαλείων.
Τα βακτηρίδια που απαριθμούνται κατωτέρω καλύπτουν μια σειρά ασθενειών και επίπεδα αντίστασης. Όλοι τους παρουσιάζουν μια απειλή για τον άνθρωπο με κάποιο τρόπο. Μερικοί, όπως η φυματίωση, για παράδειγμα, αποτελούν ήδη μια τεράστια πρόκληση να ξεπεραστούν από μόνα τους και θα καταστούν πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν καθώς η αντοχή τους στα αντιβιοτικά μεγαλώνει...:
10. STREPTOCOCCUS PYOGENES
Πρώτη τεκμηρίωση: 1884
Ασθένεια που προκαλείται: Πονόλαιμος, δερματικές διαταραχές
Αντιβιοτική αντοχή: Χαμηλή
Τοξικότητα: Θανάσιμη
Όπως και άλλα δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια όπως το E.coli , το Streptococcus pyogenes μπορεί να βρεθεί στο 5% - 15% όλων των ανθρώπων, που κατοικούν στους πνεύμονες ή στο λαιμό χωρίς να προκαλούν κακό. Το Streptococcus pyogenes προκαλεί πάνω από 700 εκατομμύρια λοιμώξεις παγκοσμίως κάθε χρόνο και έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας 25 τοις εκατό σε σοβαρές περιπτώσεις - μόλις πάρετε μια λοίμωξη, τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά ασθενειών που κυμαίνονται από πονόλαιμο έως impetigo έως κόκκινο πυρετό. Ευτυχώς, τα βακτήρια επηρεάζονται από την πενικιλίνη, οπότε αντιμετωπίζεται εύκολα στις περισσότερες περιπτώσεις - ωστόσο πολλά στελέχη δημιουργούν αντοχή σε διάφορα άλλα αντιβιοτικά.
9. NEISSERIA GONORRHOEAE
Πρώτη τεκμηρίωση: 1885
Ασθένεια που προκαλείται: Γονόρροια
Αντιβιοτική αντοχή: Μέτρια
Ροή: Ανησυχία
Η γονόρροια εξαπλώνεται μέσω σεξουαλικής επαφής και προκαλεί διάφορες λοιμώξεις τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ορισμένα στελέχη των βακτηρίων έχουν δείξει αντοχή στα αντιβιοτικά και έχουν μεταλλαχθεί κατά τη διάρκεια περίπου 50 ετών, προσαρμόζοντας αργά διαφορετικές αντιστάσεις καθώς οι γιατροί αλλάζουν την προσέγγισή τους χρησιμοποιώντας διαφορετικά αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια. Οι μικρές τρίχες ή τα «pili» στα βακτήρια δρουν σαν γάντζους που χρησιμοποιούνται για να μετακινήσουν το κύτταρο και να το προσαρτήσουν σε άλλα υγιή κύτταρα. Χρησιμοποιώντας το pili το κύτταρο μπορεί να ασκήσει δύναμη 100.000 φορές το βάρος του.
8. MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS
Πρώτη τεκμηρίωση: 1882
Ασθένεια που προκαλείται: Φυματίωση
Αντιβιοτική αντοχή: Μέτρια
Βία: Θανάσιμη
Η φυματίωση είναι γνωστή από πολλά ονόματα, μεταξύ των οποίων η σκωφούλα και η λευκή πανούκλα, και αποτέλεσε τεράστια αιτία θανάτου και απόσπασης της προσοχής σε όλη την ιστορία, με στοιχεία που βρέθηκαν σε οργανισμούς που εκτιμούν ότι είναι περίπου 9000 ετών. Πιστεύεται ότι ο Nefertiti και ο σύζυγός του Pharaoh Akhenaten πέθαναν από τη φυματίωση γύρω στο 1330 π.Χ. και τα έγγραφα παραμένουν από την αρχαία Αίγυπτο και μιλάνε για τους κινδύνους της νόσου. Ενώ οι περιπτώσεις της ασθένειας μειώθηκαν σε μόλις 5.000 ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1987, η αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σημείωσε αύξηση στις περιπτώσεις στις αρχές της δεκαετίας του '90.
7. ACINETOBACTER BAUMANNII
Πρώτη τεκμηρίωση: 1911
Ασθένεια που προκαλείται: Πνευμονία, μηνιγγίτιδα, μόλυνση ουροφόρων οδών
Αντιβιοτική αντοχή: Υψηλή
Ροή: Ανησυχία
Το Acinetobacter baumannii έχει καταστεί ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά και όπως τα άλλα βακτήρια καταπολεμούνται επί του παρόντος αποτελεσματικότερα με την υγιεινή σε καταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Τα βακτηρίδια μπορούν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες για μεγάλες χρονικές περιόδους και έτσι είναι συχνά δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε ασθενέστερους ασθενείς και σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αντίσταση παρουσιάζουν μια δύσκολη πρόκληση όταν αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς. Μερικές φορές ονομάζεται ιρακινάρι , το Acinetobacter baumannii έγινε πολύ διαδεδομένο κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ μεταξύ τραυματιών στρατιωτών που πέρασαν από διάφορες ιατρικές εγκαταστάσεις.
6. ESCHERICHIA COLI (Ε. COLI)
Πρώτη τεκμηρίωση: 1895
Ασθένεια που προκαλείται: Διάρροια, Λοίμωξη της ουροφόρου οδού, Μηνιγγίτιδα
Αντιβιοτική αντοχή: Υψηλή
Ροή: Ανησυχία
Τα περισσότερα E.coli είναι εντελώς ακίνδυνα και επιβιώνουν ευτυχώς στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, μερικά στελέχη του E.coliμπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια και συνήθως οδηγούν σε σοβαρή τροφική δηλητηρίαση καθώς και σε μηνιγγίτιδα και λοιμώξεις. Ένα υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά έχει βρεθεί σε αρκετά στελέχη του Ε. Coli και ενώ είναι σπάνιο να βρεθούν αυτά τα στελέχη που προκαλούν ασθένειες, είναι ένα άλλο παράδειγμα που αφορά ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν η χρήση αντιβιοτικών μας ανεξέλεγκτος.
5. KLEBSIELLA PNEUMONIAE
Πρώτη τεκμηρίωση: 1886
Ασθένεια που προκαλείται: λοιμώξεις του πνεύμονα, πνευμονία
Αντιβιοτική αντοχή: Μέτρια
Ροή: Ανησυχία
Η Klebsiella pneumoniae μπορεί να προκαλέσει μια σειρά λοιμώξεων και έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ανθεκτική σε μια σειρά αντιβιοτικών. Προκαλώντας κατά κύριο λόγο μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αυτά τα βακτήρια μπορεί να είναι επικίνδυνα αλλά είναι κυρίως «ευκαιριακά» και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν υγιείς ενήλικες. Λόγω των υψηλών επιπέδων ανθεκτικότητας, είναι σύνηθες στις Η.Π.Α. να διεξάγει δοκιμές για να εντοπίσει ποιο στέλεχος υπάρχει σε έναν ασθενή για να ενημερώσει καλύτερα τους γιατρούς σχετικά με τον τρόπο θεραπείας τους. Αυτό επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο δημιουργείται αντίσταση, αλλά αυτά τα βακτήρια εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.
4. CLOSTRIDIUM DIFFICILE
Πρώτη τεκμηρίωση: 1935
Ασθένεια που προκαλείται: Διάρροια
Αντιβιοτική αντοχή: Χαμηλή
Τοξικότητα: Επικίνδυνη
Ένα από τα πιο γνωστά «superbugs» λόγω της συνεπούς παρουσίας σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, το C.difficile είναι, κατά κύριο λόγο, ένας εύκολα εξαπλωμένος τύπος διάρροιας που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στο παχύ έντερο. Αρκετές σημαντικές εκδηλώσεις του C.difficile έχουν κάνει τις ειδήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρά τις σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της υγιεινής στα νοσοκομεία, τα βακτηρίδια ευθύνονται για σημαντικό αριθμό θανάτων παγκοσμίως. Η πιθανότητα αλίευσης του C. Difficile αυξάνεται στην πραγματικότητα με έκθεση στα αντιβιοτικά - είναι πιθανότερο να αρρωστήσετε από το C.difficile εάν η εσωτερική σας ισορροπία έχει αναστατωθεί και τα βακτηρίδια μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό.
3. PSEUDOMONAS AERUGINOSA
Πρώτη τεκμηρίωση: 1872
Ασθένεια που προκαλείται: Πνευμονία, διάφορες λοιμώξεις
Αντιβιοτική αντοχή: Μέτρια
Ροή: Ανησυχία
Γρήγορα να μεταλλαχθεί και να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει διαφορετικές αντιβιοτικές θεραπείες, το Pseudomonas aeruginosaδείχνει μια έμφυτη ικανότητα να αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά. Περιγράφεται ως «ευκαιριακό» επειδή επηρεάζει κυρίως τους ανθρώπους που είναι ήδη σοβαρά άρρωστοι, τα βακτήρια αυτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στη θεραπεία ασθενών με AIDS, καρκίνο ή κυστική ίνωση. Παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα, τα βακτήρια αυτά θα γίνουν αυξανόμενη απειλή κατά τα επόμενα χρόνια.
2. BURKHOLDERIA CEPACIA
Πρώτη τεκμηρίωση: 1949
Ασθένεια που προκαλείται: Πνευμονία
Αντιβιοτική αντοχή: Χαμηλή
Ροή: Ανησυχία
Ανακαλύφθηκε το 1949 ως βακτήριο που προκαλεί σήψη στα κρεμμύδια, το Burkholderia cepacia μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο στις χειρότερες περιπτώσεις. Ενώ ανταποκρίνεται κυρίως στην θεραπεία με συνδυασμό αντιβιοτικών, έχει αποδειχθεί ότι έχει υψηλά επίπεδα αντοχής σε διάφορους τύπους αντιβιοτικών και είναι σε θέση να επιβιώσει σε ακραίες συνθήκες. Ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους ανθρώπους με προϋπάρχουσες παθήσεις του πνεύμονα, όπως η κυστική ίνωση, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει νέους τρόπους καταπολέμησης των βακτηριδίων καθώς εξελίσσουν την αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά.
1. STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MRSA)
Πρώτη τεκμηρίωση: 1884
Ασθένεια που προκαλείται: Πνευμονία, νόσο που τρώει τη σάρκα
Αντιβιοτική αντοχή: Μέτρια
Επώαση: Επικίνδυνη
Το πιο γνωστό ως MRSA (το οποίο αντιπροσωπεύει ανθεκτικό στη Μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus ), αυτό το «superbug» εξαπλώνεται πολύ εύκολα μέσω της ανθρώπινης επαφής και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ασθενειών από δερματικές διαταραχές σε θανατηφόρες ασθένειες όπως μηνιγγίτιδα και πνευμονία. Πιο συχνά αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά τύπου Penicillin, το 1960, το 80% των νοσοκομειακών δειγμάτων ήταν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Μια συντονισμένη προσπάθεια για την παρακολούθηση της νόσου και τη βελτίωση των μέτρων υγιεινής στα νοσοκομεία έχει δείξει ότι οι περιπτώσεις MRSA μειώνονται κατά 84,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2003 και 2011, αποδεικνύοντας ότι η πρόληψη είναι συχνά η καλύτερη μορφή άμυνας κατά των βακτηριδίων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια