Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Serbia1999: Όταν βλέπαμε το ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει τη Σερβία

Serbia1999: Όταν βλέπαμε το ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει τη Σερβία

Σε χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών, η Γιουγκοσλαβία μετετράπη σε ερείπια και εξαφανίστηκε από τον παγκόσμιο χάρτη.

Περίπου 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σερβικών αρχών, ανάμεσά τους και παιδιά.
25 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 24η Μαρτίου του 1999, όταν το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αιματοκυλίζοντας την περιοχή για περίπου τρείς μήνες.

Οι αεροπορικές επιδρομές διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου του 1999.

Η νατοϊκή επιχείρηση ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έφερε την κωδική ονομασία Operation Allied Force.

Ήταν η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους και κατά πολλούς θεωρείται η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, περίπου 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σερβικών αρχών, ανάμεσά τους και παιδιά.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα επισήμως στοιχεία για τις απώλειες αμάχων

Κάποιες από τις βόμβες έφεραν στην κεφαλή απεμπλουτισμένο ουράνιο, που αποτελεί ραδιενεργό υλικό.

Το 2002, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε τη ραδιενεργό μόλυνση ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

Σε μικρό χρονικό διάστημα, η Γιουγκοσλαβία μετετράπη σε ερείπια και εξαφανίστηκε από τον παγκόσμιο χάρτη.

Αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών αποτέλεσε η αποτυχία των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας για το καθεστώς αυτονομίας του Κοσόβου.

Οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι που επετεύχθη συμφωνία, η οποία οδήγησε στην απόσυρση των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κόσοβο υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, μέχρι να διευθετηθεί το καθεστώς αυτονομίας του Κοσόβου.
Serbia1999: Όταν βλέπαμε το ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει τη Σερβία
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι Σέρβοι τιμούν τον Έλληνα στρατιωτικό, Μαρίνο Ριτσούδη, που αρνήθηκε να βομβαρδίσει την χώρα τους συμμετέχοντας στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ..
Οπως αναφέρει σερβικό δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Σερβίας το 1999, η Ελλάδα, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτάχθηκε σθεναρά σε μια τέτοια πράξη.
Εκείνη την εποχή, ο πλοίαρχος Μαρίνος Ριτσούδης έγινε ένας πραγματικός ήρωας στη Σερβία, αφού αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη νατοϊκή επιχείρηση.
Έτσι, αρνήθηκε να πλεύσει με το πλοίο του στην Αδριατική θάλασσα και να βομβαρδίσει τη Σερβία.
Παρόλο που έγινε ήρωας στη Σερβία, στην Ελλάδα κατακρίθηκε και έλαβε ποινή φυλάκισης δύο ετών και απολύθηκε από την υπηρεσία.
Ο Μαρίνος Ριτσούδης, καταλήγει το δημοσίευμα, έλαβε τιμητικό βραβείο από τη Σερβία πριν από λίγα χρόνια και λέει ότι θα κάνει το ίδιο και σήμερα, δηλαδή θα προστατεύσει τους ορθόδοξους αδελφούς του.

Το 2018, ο Σέρβος πατριάρχης παρασημοφόρησε Έλληνα πρώην αξιωματικό για την στάση του το 1999 κατά της νατοϊκής επιχείρησης στην Σερβία.
Συγκεκριμένα η σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SOC) απένειμε το μετάλλιο του τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου στο απόστρατο Έλληνα αξιωματικό του ΠΝ Μαρίνο Ριτσούδη για την άρνηση του να συμμετέχει στην επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η τελετή απονομής είχε γίνει στο Βελιγράδι.
«Μετά την έκτιση της ποινής του και μετά από όλες τους πειρασμούς, ο Ελληνας αξιωματικός είχε είχε το θάρρος να πει «Δεν είμαι ήρωας, ήρωας είναι ο σερβικός λαός».

Πραγματικά αυτός ο Έλληνας είναι γενναίος , σοφός και αληθινός χριστιανός .
Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να τον ευχαριστήσω γι ‘αυτή την πράξη, έτσι αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε με το μετάλλιο του Αγίου Κωνσταντίνου», είχε δηλώσει ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος.
Με το μετάλλιο του τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία παρασημοφορεί πνευματικά και κοσμικά άτομα για την σημαντική συμβολή στην ελευθερία της θρησκείας και στην ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών γενικότερα.
Ο βομβαρδισμός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ διήρκεσε 78 ημέρες, από τον Μάρτιο έως Ιούνιο του 1999.
Ο Έλληνας ανθυποπλοίαρχος αρνήθηκε τον Απρίλιο του 1999 να μεταβεί στο αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» για να μην συμμετάσχει στην επίθεση κατά της Σερβίας. Πολλές σερβικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ριτσούδης ήταν ένας αληθινός ήρωας της Ελλάδος.
Πριν από τον απόπλου του «Θεμιστοκλής» στην Αδριατική, ο εν λόγω αξιωματικός συναντήθηκε με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον ιερέα Γεώργιο Μεταλινό, ο οποίος ήταν τότε μαζί του στην αίθουσα του Ναυτοδικείου στις 21 Απριλίου του 1999. Ο ίδιος ο ιερέας είπε ότι δεν γνώριζε τον Ριτσούδη, αλλά τον συμβούλευσε να ενεργήσει σύμφωνα με τη συνείδηση του.
Το ναυτοδικείο τον καταδίκασε σε δύο χρόνια και έξι μήνες με αναστολή ποινής τριών ετών
Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο.
Η ηγεσία του ναυτικού απέταξε τον Ριτσούδη, ο οποίος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το έκανε επειδή «ο νόμος του Θεού είναι πάνω από όλα».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια