Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το πίνεις ή σε πίνει;

Η λέξη «αλκοόλ» είχε μια περίεργη εξέλιξη.

Όταν δεις ότι μια λέξη αρχίζει από «αλ» κατά πάσα πιθανότητα έχει προέλευση αραβική και το αλ αυτό είναι το άρθρο της που το πήραμε μαζί με την ίδια τη λέξη που προφερόταν «κουχούλ».
Αλ κουχούλ λοιπόν ήταν μια σκόνη φτιαγμένη από επεξεργασία του αντιμονίου και την χρησιμοποιούσαν από την αρχαία εποχή για να βάφουν μαύρη την περιοχή γύρω από τα μάτια.
Αυτή η συνήθεια μέσα από τα ταξίδια διαφόρων Ευρωπαίων στη διάρκεια των αιώνων κυρίως κατά το Μεσαίωνα έγινε γνωστή και στην Ευρώπη.
Όταν όμως άρχισαν οι αποστάξεις των κρασιών και να παίρνουν καθαρό οινόπνευμα άρχισαν να λένε ότι παίρνουν το αλ-κουχούλ του κρασιού, με άλλα λόγια τον ανθό, την πεμπτουσία του.
Αυτά είχαν προλάβει  να γίνουν έως το 18ο αιώνα.
Από το 19ο και μετά που η Χημεία έκανε λόγο για τις αλκοόλες με χαρακτηριστική ομάδα το Υδροξύλιο (Ο-Η) η λέξη απέκτησε τη δική της οντότητα.
Αφορμή για το σημερινό πρόλογο η παρουσίαση από τους «Νηφάλιους» μιας έρευνας που δείχνει ότι λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες γνωρίζουν ότι το αλκοόλ δημιουργεί εξάρτηση ή ότι το 10% των Ελλήνων δεν γνωρίζει πως οι εγκυμονούσες δεν πρέπει να βάζουν σταγόνα αλκοόλ στο στόμα τους . Και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα.
Την έρευνα μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες τα βρίσκει όποιος θέλει, εδώ.
Εδώ αντιγράψαμε απλά μερικά βασικά πράγματα:

α) Το καλό είναι ένα "ποτηράκι" κάθε μέρα

β) Τα πέντε ποτηράκια σε πέντε διαφορετικές ημέρες τον ίδιο μήνα αποτελούν παράγοντα διάγνωσης εξάρτησης από το αλκοόλ = Αλκοολισμό
Αγνοούμε ότι περίπου ένας στους δεκαπέντε πότες μιας αναπτυγμένης ή αναπτυσσόμενης χώρας θα αναπτύξει αλκοολισμό.
Αγνοούμε ότι αυτός/ή που θα αρχίσει να πίνει στα 15 έχει 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνει αλκοολικός/ή απ' ότι κάποιος/α που θα ξεκινήσει στα 21.

Με τι ισοδυναμεί ένα ποτό;
1 κουτάκι μπύρα μέσης περιεκτικότητας = 340,20 ml
1 ποτήρι κρασί = 142,06 ml
1 μερίδα απεσταγμένο ποτό 80 βαθμών = 42,62 ml

Πόση ποσότητα αλκοόλ θεωρείται σχεδόν ασφαλής κατανάλωση;
1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και τους άνω των 65 ετών
2 ποτήρια για τους άνδρες

Επικίνδυνη πόση:
Περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα η 4 ποτά στη «καθισιά» για τους άνδρες και περισσότερα από 7 ποτά την εβδομάδα η τρία ποτά στη «καθισιά» για γυναίκες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια