Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συμβουλές για την ασφάλεια των χριστουγεννιάτικων ειδών

Τρία στα δέκα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια που πωλούνται στην αγορά εγκυμονούν κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
 Όπως επισημαίνει σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξήχθη από τον Μάιο του 2007 μέχρι τον Μάιο του 2009, δοκιμάστηκαν 196 τυχαία δείγματα χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών, από όλες τις τιμές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 30% των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών εμφανίζει εμφανή και άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας, γι αυτό τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις.

Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, Αι-Βασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει:

*   Να φέρουν πάνω στο προϊόν:
*   τη σήμανση CE.
*   τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας).
*   τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα/διαθέτη, στην Ελλάδα.
*   Να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρίας που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.
*  Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται σαφώς, η ένδειξη αυτή επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης, καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ 40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
*  Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να ε΄νια τουλάχιστον 5mm.
** Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ρελέ διαρροής, στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού, για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.

Το ΚΕΚΠΑ υπενθυμίζει τέλος ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει ποτέ να διορθώνουν τα χαλασμένα λαμπάκια, καθώς και να μη αφήνουν τα φώτα του
δέντρου αναμμένα όταν πηγαίνουν για ύπνο ή όταν λείπουν από το σπίτι...

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν οι γονείς και στα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία μοιάζουν με φρούτα και τρόφιμα.
 Τα μικρά παιδιά μπορεί να τα θεωρήσουν πραγματικά τρόφιμα, να τα βάλουν στο στόμα τους και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή τους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια