Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αγία ΒΑΡΒΑΡΑ προστάτιδα του Πυροβολικού

Το Πυροβολικό, το Πυροβολικό, το Πυροβολικό πολύ το αγαπώ.
Θα πεθά-θα πεθάνω, θα πεθάνω στο κανό-στο κανόνι μου επάνω.
Κι εσύ βρε σκοπευτή, κι εσύ βρε σκοπευτή, κι εσύ βρε σκοπευτή
βάλε παρεκτροπή, τύμπανο, τύμπανο εικοσιένα κι έβαλα, κι έβαλα σαράντα ένα.
Κι εσύ βρε γεμιστή, και συ βρε γεμιστή, κι εσύ βρε γεμιστή
βάλε εκρηκτική, βάλε τω-βάλε τώρα ανά δύο, βρήκα το-βρήκα το πυροβολείο.
Και πυρομαχικά και πυρομαχικά, και πυρομαχικά
φέρετε βρε παιδιά, να τα βα-να τα βάλω στο κανόνι, να τα κα-να τα κάνω όλα σκόνη.
Από τους πρώτους μήνες της επαναστάσεως του 1821 συγκροτείται με αιματηρές θυσίες στην Καλαμάτα η Πρώτη Πυροβολαρχία. Αμέσως μετά , όταν ένα μικρό κομμάτι της ελληνικής πατρίδος ανέπνεε ελεύθερο , άρχισε η συγκρότηση του Πυροβολικού. Το 1828 δημιουργείται το πρώτο τάγμα με πυροβόλα λείου σωλήνα, εμπροσθογεμή.
Το 1829, επί Καποδίστρια, οργανώνεται σε Σώμα και αποτελείται από ένα Τάγμα Πυροβολητών και ένα Λόχο Φρουριακού Πυροβολικού. Το 1843 γίνεται διάκριση σε πεδινό και ορειβατικό. Το 1853 το Τάγμα ονομάσθηκε Μοίρα Πυροβολικού. Το 1874 η Μοίρα αναπτύχθηκε σε Σύνταγμα με πυροβόλα οπισθογεμή αυλακωτά.
Και φθάνουμε στις αρχές του αιώνα μας, όπου η αποφασιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προόδου του Στρατού μας παρέχει τη μερίδα του λέοντος στο Πυροβολικό , το οποίο σήμερα είναι οργανωμένο σε Μοίρες Πεδινού, Μέσου και Βαρέως Πυροβολικού είτε ρυμουλκούμενες είτε αυτοκινούμενες και σε Αντιαεροπορικές Μοίρες κατευθυνόμενων και μη βλημάτων και εξοπλίζεται συνεχώς με καινούρια σύγχρονα πυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα.
Από τότε έως και σήμερα, με την αδάμαστη θέληση των υπηρετών του, γράφει χρυσές σελίδες ένδοξης πολεμικής ιστορίας. Κάθε έπος της ιστορίας μας αποτελεί και έπος του Πυροβολικού.
Ο βρυχηθμός των πυροβόλων υπήρξε πάντοτε αποφασιστικής σημασίας για την αποτροπή ενός πολέμου. Ειδικότερα το Πυροβολικό σήμερα αισθάνεται την ανάγκη της ετοιμότητας βροντοφωνεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας, για να ακουσθεί παντού η ρητή διαβεβαίωση του προς τον Ελληνικό Λαό , χαλύβδινο τμήμα του οποίου αποτελεί , ότι τα κανόνια του βρίσκονται σε χέρια άξιων χειριστών, είναι άριστα από πάσης πλευράς και έτοιμα να γίνουν ο Κεραυνός του Έθνους ενάντια στον βέβηλο εχθρό.

Η βιογραφία της ΕΔΩ κι ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια