Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παντζαρόπιτα

.

Πρωτότυπη, και χορταστική η παντζαρόπιτα είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή, ακόμη και για χορτοφάγους (αν αφαιρέσουν το μπέικον)

Υλικά

1 κουτί (850 γρ) φύλο για πίτες
1 – 1 ½ κιλό φύλλα παντζαριών
300 γρ μπέικον κομμένο σε λωρίδες των 2 εκ.
500 γρ φέτα χοντροτριμμένη
αλάτι – πιπέρι
½ κούπα ελαιόλαδο
125 γρ σπορέλαιο και 125 γρ βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση
Καθαρίστε, πλύντε και ζεματίστε τα φύλλα των παντζαριών με λίγο αλάτι. Αφήστε τα στραγγίξουν καλά και στίψτε τα να φύγουν τα πολλά νερά.
Βάλτε τα σε μία λεκάνη και προσθέστε τη φέτα, το μπέικον, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.

Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 36 εκ). Στρώστε τα μισά φύλλα πίτας βουτυρώνοντας καλά το καθένα ως εξής: Στρώστε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας περίπου τα 2/3 του πάτου και ένα μέρος από τα πλάγια του ταψιού, ώστε το φύλλο να εξέχει λίγο. Στρώστε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο αλλά καλύπτοντας το μέρος του ταψιού που πριν έμεινε ακάλυπτο. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα σταυρωτά.

Απλώστε ομοιόμορφα την γέμιση. Σκεπάστε τα υπόλοιπα φύλλα της πίτας βουτυρώνοντας και πάλι καλά το καθένα και στρώνοντάς τα λίγο σουρωμένα. Κλείστε την πίτα διπλώνοντας στριφτά προς τα μέσα τα κάτω φύλλα που εξέχουν. Χαράξτε την πίτα σε τριγωνικά κομμάτια.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Μόλις βγάλετε την πίτα από το φούρνο ραντίστε την με λίγο νερό βρύσης και σκεπάστε την με μία πετσέτα κουζίνας. Αφήστε την να κρυώσει λίγο πριν την ξεσκεπάσετε.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια