Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σημάδια κακής διατροφής

Η σωστή επιλογή τροφίμων, σε συνδυασμό με τη σωστή ποσότητα, είναι το κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή. Ανά περίοδο της ζωής μας αλλάζουν οι διατροφικές μας ανάγκες και οφείλουμε κάθε φορά να προσαρμοζόμαστε στα νέα διατροφικά δεδομένα προκειμένου να διαφυλάττουμε την υγεία μας.
Πολλές φορές λόγω έλλειψης χρόνου, γνώσης ή οικονομικών πόρων, ακολουθούμε ακατάλληλα διατροφικά σχήματα τα οποία επιβαρύνουν την υγεία μας. Η λανθασμένη διατροφή έχει αντίκτυπο στην εικόνα μας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τα 8 σημάδια της ελλιπούς διατροφής τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη:

1. Αίσθημα κόπωσης
Αν νιώθετε το σώμα σας άτονο και χωρίς ενέργεια, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν παίρνετε αρκετή ποσότητα σιδήρου. Η ανεπάρκεια σιδήρου για τον οργανισμό, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, όταν δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίριο για να αντλούν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε μέρη του σώματός σας.
Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι δεν παίρνετε και αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν αντλούν αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή τους.

2. Ξηρά μαλλιά
Αυτό μπορεί να συμβεί αν έχετε αναιμία, ή εάν δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, ή ακόμη και ορισμένες βιταμίνες. Όταν το σώμα σας είναι χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά, στέλνει τα συγκεκριμένα συστατικά που έχει στα πιο σημαντικά όργανα του σώματός σας, όπως η καρδιά σας. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά σας παίρνουν λιγότερους πόρους.
Ο υποσιτισμός μπορεί επίσης να επηρεάσει και το δέρμα σας.

3. Προβλήματα στα νύχια
Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει αρκετές αλλαγές στα νύχια σας. Όπως τα μαλλιά σας, έτσι και τα νύχια σας μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να γίνουν πιο λεπτά και συνεπώς πιο εύθραυστα, αλλά επίσης μπορεί να υπάρχουν και άλλα σημάδια που να αποδεικνύουν πως έχετε έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
Εκτός από τα προβλήματα με το σίδηρο, τα προβλήματα των νυχιών μπορεί να προκληθούν από χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών, ασβεστίου ή βιταμινών Α, Β6, C και D.

4. Οδοντικά Προβλήματα
Το στόμα σας είναι ένα από τα πρώτα σημεία που μπορεί να εμφανίσει σημάδια κακής διατροφής. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από ερεθισμένα ούλα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, θα μπορούσατε ακόμη και να χάσετε τα δόντια σας.
Εάν φοράτε οδοντοστοιχίες ή λείπουν κάποια από τα δόντια σας, αυτό μπορεί να αλλάξει τις επιλογές των τροφίμων σας. Η κακή διατροφή γίνεται ένα δίκοπο σπαθί: Εάν έχετε προβλήματα με τα δόντια σας, είναι ακόμη πιο δύσκολο να τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Και αυτό κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια σας να κρατάτε τα δόντια σας υγιή.
5. Διάρροια
Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία των βακτηριδίων στο έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Μπορεί επίσης το συγκεκριμένο πρόβλημα να διαρκέσει περισσότερο, επειδή δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα ψευδάργυρου για να βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα να πάρει νερό και ηλεκτρολύτες.
Η αντίθετη κατάσταση - δυσκοιλιότητα - μπορεί να συμβεί αν δεν εξοπλίσετε τον οργανισμό σας με αρκετές ίνες, που βρίσκονται σε ολόκληρους κόκκους, φρούτα και λαχανικά.

6. Ζητήματα διάθεσης και ψυχικής υγείας
Μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά νοητικά καθήκοντα και να σας κάνει να χάσετε το ενδιαφέρον σας για τα πράγματα που απολαμβάνατε. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε αποπροσανατολισμένοι και να ξεχνάτε κάποια πράγματα.
Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη μπορεί να είναι ευερέθιστα και ανήσυχα και να έχουν προβλήματα προσοχής και προβλήματα μάθησης.

7. Ανεξήγητοι μώλωπες και αργή επούλωση
Αν εντοπίστε στο σώμα σας να έχετε μώλωπες, ειδικά αν δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος για αυτό (όπως η πτώση ή η πρόσκρουση σε κάτι), ελέγξτε τη διατροφή σας. Συγκεκριμένα, μπορεί να λείπει η πρωτεΐνη, η βιταμίνη C ή η βιταμίνη Κ, τα οποία χρειάζονται για την επούλωση τραυμάτων. Η βιταμίνη C βοηθά τον ιστό να επισκευαστεί και η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος.

8. Αργή ανοσοαπόκριση
Χωρίς τη σωστή διατροφή, το σώμα σας δεν θα έχει αρκετά λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως μολύνσεις ή καρκίνο. Μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, είναι η πρωτεΐνη και ο ψευδάργυρος, μαζί με τις βιταμίνες Α, C και Ε.
Με την κατανάλωση λοιπόν, μη σωστής διατροφής συνεπάγεται επίσης και η κακή υγεία του οργανισμού μας. Έτσι, διατηρείστε έναν υγιή οργανισμό και ένα υγιές σώμα με την λήψη κατάλληλων τροφών.
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA,SRD
www.somaygies.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια