Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα 3 χαρακτηριστικά που έχει ο άπιστος

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε μια μόνιμη σχέση, με την ελπίδα ότι και οι δύο θα παραμείνουν πιστοί.
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μείνουν μακριά από την απιστία στην σχέση.
Μπορεί να νιώσετε ότι για όλα φταίει ένα τρίτο άτομο που εμφανίζεται ξαφνικά και όλα διαλύονται. Και σκέφτεστε ότι όλα θα ήταν καλά εάν δεν εμφανιζόταν αυτό το τρίτο πρόσωπο ποτέ και ότι όλα θα ήταν καλά μεταξύ σας για πάντα.
Αυτή η θεωρία στηρίζεται στην υπόθεση ότι η απιστία προκύπτει ως εξωτερικός παράγοντας του ζευγαριού στην σχέση. Είναι απολύτως πιθανό ότι συμβαίνει αυτό σε κάποιες και ότι εάν ένα συγκεκριμένο τρίτο πρόσωπο δεν είχε εμφανιστεί, η απιστία δεν θα είχε συμβεί. Είναι όμως πιο δύσκολο να δεχτούμε την εναλλακτική εξήγηση: Αυτή που λέει ότι ο/η σύντροφός σας (ή εσείς) έχετε το είδος της προσωπικότητας, που είναι απλά πιο εύκολο να «δελεαστεί» από ένα τρίτο άτομο.

Όπως αναφέρει το psychologytoday, οι ψυχολόγοι έχουν εντοπίσει εδώ και πολύ καιρό εκείνα τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους ανθρώπους οι οποίοι απιστούν. Τα έχουν ονομάσει «Σκοτεινή Τριάδα» (Dark Triad) και αποτελούν τη βάση ενοχλητικών συμπεριφορών και πράξεων. Η σκοτεινή τριάδα αναφέρεται σε ένα τρίο αρνητικών προσωπικών ιδιοτήτων: Ναρκισσισμός, Ψυχοπάθεια και «Μακιαβελισμός».

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Gayle Brewer από το πανεπιστήμιο του Central Lancashire στη Μ. Βρετανία, τα άτομα με αυτά τα τρία χαρακτηριστικά είναι λιγότερο ικανά να διατηρήσουν μακροχρόνιες σχέσεις, είναι πιο πιθανό να εξαπατούν τους άλλους και πιο πιθανό να προδίδουν την εμπιστοσύνη τους.

Όσον αφορά το πώς μπορεί κανείς να προβλέψει την απιστία εκ μέρους του/της συντρόφου του, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να εστιάσει στα εξής:
Ναρκισσισμός: Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δικαιούνται αυτό που επιθυμούν, και αν αυτό δεν είστε εσείς, μάλλον θα πέσετε θύμα της απιστίας τους. Αν πάλι, αναγνωρίζετε στον εαυτό σας ότι νιώθετε πως έχετε κάθε δικαίωμα να απολαύσετε κάτι απλά και μόνο επειδή το επιθυμείτε, τότε ακόμα και αν εκτιμάτε τη σχέση σας, θα είναι πάντα μια μάχη για εσάς να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να έχετε «ό,τι θέλετε», απλά και μόνο επειδή το θέλετε.

Ξεσπάσματα: Η αντικοινωνική συμπεριφορά, ή δευτερεύουσας μορφής ψυχοπάθεια, δεν είναι συνηθισμένη ψυχοπάθεια, που αφορά την έλλειψη «ηθικής πυξίδας», αλλά, αντίθετα, είναι η τάση να εξωτερικεύει το άτομο την συσσωρευμένη πίεση που νιώθει με ένα καταστροφικό τρόπο για την σχέση του.

Μειωμένη οικειότητα: Ο άπιστος σε μια ρομαντική σχέση μπορεί να μην είναι καθόλου ρομαντικός. Μπορεί να έχει «εξάρσεις» με το άλλο άτομο, αλλά δεν είναι σε θέση να συνδεθεί πραγματικά και στενά μαζί του. Όπως αναφέρεται και στην έρευνα της Brewer: «Η αυξημένη ευαισθησία στην απιστία μπορεί να αντανακλά τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση».
bovary.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια