Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ημέρα Ίδρυσης του Ιαπωνικού Κράτους / Kenkoku Kinen-bi

Η 11η Φεβρουαρίου είναι εθνική αργία προς τιμή της ίδρυσης του έθνους και της αρχής της αυτοκρατορικής διαδοχής από τον πρώτο μυθικό αυτοκράτορα, τον Jimmu.
Ως βάση λοιπόν για να την ορίσουν, χρησιμοποίησαν τους μύθους που καταγράφουν οι πρώτες πηγές αποτύπωσης της ιστορίας, το λεγόμενο "κοτζικι" (古事記)και το "Νιχον-σοκι" (日本書紀). Εκεί αναφέρεται πως ο πρώτος αυτοκράτορας, ο Τζίνμου (神武天皇)ενθρονίστηκε την 1η Ιανουαρίου του 660 π.Χ. (και έζησε 127 ή 137 χρόνια!), μια ημερομηνία που κατόπιν μετατροπής σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο που υιοθετήθηκε από την εποχή Μέιτζι όπου άλλαξαν ριζικά πολλά πράγματα στην Ιαπωνία λόγω της παλινόρθωσης, αντιστοιχούσε με την 11η Φεβρουαρίου.
Οι Ιάπωνες γιόρταζαν την εορτή από το 1873 έως το 1948, όπου λόγω της κατάστασης στη χώρα μετά την ήττα στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αναγκάστηκαν να σταματήσουν τον εορτασμό, για να τον αναβιώσουν το 1966.
Η γιορτή έχει καθιερωθεί με διάταγμα και σκοπός της είναι "να θυμηθούμε την ιστορία μας και να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τη χώρα"
Ακούγονται όμως φωνές που στηρίζονται σε έρευνες (π.χ. κάτω από το 20% των Ιαπώνων γνωρίζουν την ιστορία τους) και αναρωτιούνται πώς γίνεται ν' αγαπήσουν τη χώρα τους πολίτες που δεν διδάσκονται στα σχολεία τους μύθους και την ιστορία ίδρυσης του κράτους, επειδή αυτά συνδέονται με το μιλιταρισμό και την ιστορία μιας αυτοκρατορίας...
Αναρωτιέμαι κάπου εδώ τι ποσοστό των Ελλήνων γνωρίζουμε την ιστορία μας, και ας διδασκόμαστε στο σχολείο και τους μύθους, και όλα τα παλιά, αποφεύγουμε όμως το πρόσφατο παρελθόν μας σαν το διάολο, για άλλους λόγους φυσικά απ' τους Ιάπωνες...

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια