Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θρυλικός αμερικανός αστροναύτης John Young 1930-2018

Γέννηση: 24 Σεπτεμβρίου 1930, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Απεβίωσε: 5 Ιανουαρίου 2018, Χιούστον, Τέξας, ΗΠΑ
Ο πρώην κυβερνήτης δοκιμών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν ο ένατος κατά σειρά άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Αναδείχθηκε σε ένα από τους πιο επιτυχημένους αστροναύτες στην ιστορία των αμερικανικών διαστημικών προγραμμάτων.
Η είδηση διαδόθηκε, με διαστημική ταχύτητα, μέσω της NASA:
«Πέθανε, σε ηλικία 87 ετών, ο θρυλικός αμερικανός αστροναύτης Τζον Γιανγκ -ένας από τους τρεις ανθρώπους που ταξίδεψαν στο Φεγγάρι δύο φορές- και ο διοικητής της πρώτης επανδρωμένης αποστολής με διαστημικό λεωφορείο. Ο θάνατος του 87χρονου αστροναύτη προήλθε από πνευμονία».
«Η NASA και ο κόσμος χάσανε έναν πρωτοπόρο. H ιστορική καριέρα του αστροναύτη Τζον Γιανγκ διαπερνά τρεις γενιές διαστημικών πτήσεων. Θα σταθούμε στους ώμους του, καθώς ατενίζουμε προς το επόμενο ανθρώπινο σύνορο», αναφέρει η ανακοίνωση του ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Ρόμπερτ Λάιτφουτ.
Ο Γιανγκ, ο οποίος ήταν ο ένατος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη -όντας επικεφαλής της διαστημικής αποστολής Απόλλων 16, το 1972, όπου έβαλε στα κρυφά ένα σάντουιτς με παστό μοσχαρίσιο κρέας σε τροχιά- είχε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καριέρα από οποιονδήποτε άλλον αστροναύτη στην ιστορία των ΗΠΑ, έχοντας στο ενεργητικό του έξι διαστημικές αποστολές, σε διάστημα 42 ετών. Αποχώρησε οριστικά από την ενεργό δράση το 2004, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του στη NASA, το 1962.
Ηταν ο μεγαλύτερος εν ζωή αστροναύτης (NASA)
«Ο Τζον ήταν ένας από την ομάδα των πρώιμων πρωτοπόρων του Διαστήματος, των οποίων η γενναιότητα και η αφοσίωση πυροδότησε τις πρώτες σπουδαίες διαστημικές επιτυχίες του έθνους μας», προσέθεσε ο Λάιτφουτ.
Σύμφωνα με τη NASA, ο Γιανγκ περιγράφεται ως ο «πιο έμπειρος αστροναύτης μας», που πήρε σύνταξη το 2004 έπειτα από 42 χρόνια καριέρας στη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ.
Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η συμμετοχή του στη διαστημική αποστολή «Απόλλων 10», η οποία ταξίδεψε στο Φεγγάρι δοκιμαστικά, δύο μήνες πριν από την προσελήνωση της διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11».
Ο Γιανγκ -γεννήθηκε την 24η Σεπτεμβρίου του 1930 στο Σαν Φρανσίσκο- ταξίδεψε στο Διάστημα δύο φορές, στο πλαίσιο του προγράμματος Gemini της NASA, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, δύο φορές στις αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» και άλλες δύο με διαστημικά λεωφορεία τη δεκαετία του ’80. Ηταν ο μοναδικός αστροναύτης που πέταξε και στα τρία διαστημικά προγράμματα.
Τώρα, πια, πέταξε γι’ άλλους γαλαξίες…

24/9/1930 - 5/1/2018

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια