Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΟΧΙ στο ντιβάνι του ψυχοθεραπευτή


Το ντιβάνι του ψυχοθεραπευτή αντικαθίσταται με ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου σε κάποιο από τα αναρίθμητα γήπεδα 5Χ5 που έχουν κατακλύσει τις γειτονιές τα τελευταία χρόνια.
Ναι, καλά ακούσατε.
Το ποδόσφαιρο αποτελεί τη νέα γενιάς - και παντελώς τζάμπα - ψυχοθεραπεία για εφήβους και νεαρούς άνδρες που υποφέρουν από
Το ποδόσφαιρο αντίδοτο στην κατάθλιψη, καταθλιπτικά συμπτώματα.
Το εύρημα προκύπτει από μελέτη που διεξήγαγαν Βρετανοί και Σκοτσέζοι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου και φέρνει χαράς ευαγγέλια στους νέους με μελαγχολία ή ακόμα και κλινική κατάθλιψη, δεδομένου ότι κάθε μορφή δωρεάν θεραπείας σε εποχής ύφεσης είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.
Όπως επισημαίνει η δρ. Σιομπάν Μακ Αρντλ που συντόνισε την έρευνα, το συστηματικό ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με μια θεραπεία αντίληψης βασιζόμενη στη συμπεριφορά (CBT θεραπεία) βοηθά περισσότερο τους νέους καταθλιπτικούς ασθενείς να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους από ό τι η θεραπεία μόνη της χωρίς την άσκηση.
Τα συμπτώματα κατάθλιψης στους νεαρούς άνδρες εκλαμβάνονται από τους ειδικούς ως σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την πραγματοποίηση απόπειρας αυτοκτονίας, δεδομένου ότι οι έφηβοι και οι νέοι αποτελούν μια δύσκολη κατηγορία ασθενών καθώς συνήθως κλείνοντας στο καβούκι τους και αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο ή ψυχίατρο.
Η άρνησή τους βασίζεται στην εσωστρέφειά τους αλλά και τον ενδόμυχο φόβο τους πως μια τέτοια κίνηση θα τους στιγματίσει στην καλύτερη περίπτωση ως μαλθακούς και στη χειρότερη ως "σαλεμένους"
Από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα η συμβουλευτική ψυχολόγος Χριστίνα Σαμαράκη εξηγεί πως δρα ψυχοθεραπευτικά το ποδόσφαιρο - και εν γένει κάθε ομαδικό άθλημα - προσφέροντάς μας ένα επιπλέον κίνητρο για να αφήσουμε τον καναπέ ή το μοναχικό σερφάρισμα στον υπολογιστή και να ασχοληθούμε με κάποιο σπορ για να εξασφαλίσουμε ψυχική υγεία.
Τα ψυχοθεραπευτικά οφέλη ωστόσο του ποδοσφαίρου δεν εξαντλούνται στους παίκτες, αλλά επεκτείνονται και στους οπαδούς. Στην περίπτωση αυτή το ντιβάνι του ψυχοθεραπευτή μπορεί να αντικατασταθεί από τον καναπέ του σαλονιού μας - που είναι αναπαυτικότερος - αρκεί να τον μοιραζόμαστε με φίλους και να βλέπουμε παρέα τα ματς της αγαπημένης μας ομάδας.
Όπως βέβαια επισημαίνει η κ. Χριστίνα Σαμαράκη, όσοι περιορίζονται στο να παρακολουθούν ποδόσφαιρο δεν απολαμβάνουν τα σωματικά οφέλη της άσκησης.
Ωστόσο αποκομίζουν τα ψυχικά οφέλη του ανήκειν, καθώς ως οπαδοί γίνονται αυτόματα μέλη μιας μεγάλης ομάδας οπαδών και συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους, οπότε δημιουργούν νέους φίλους και αυξάνουν τον βαθμό κοινωνικοποίησής τους. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να εκτονωθούν, ειδικά όταν η ομάδα τους κερδίζει.
Στην αντίθετη περίπτωση - όταν δηλαδή η ομάδα χάνει - οι οπαδοί φορτίζονται με αρνητικά αισθήματα. Ωστόσο, αν παρακολουθούν το ματς με την ανδροπαρέα στο σπίτι, στο καφενείο ή στο μπαρ, μπορούν πάντα να μοιραστούν τα αρνητικά συναισθήματα με τους φίλους τους και να μην τα κρατήσουν μέσα τους.
Φυσικά η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο παραμένει υγιής για κάθε άνδρα με μια προϋπόθεση: Πως δεν θα τον ωθήσει στο άλλο άκρο και δεν θα τον μετατρέψει σε χούλιγκαν, καθώς τότε η κρυμμένη επιθετικότητα θα στραφεί προς το κοινωνικό σύνολο και κανείς δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια