Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Aστερισμοί

Οι αστερισμοί τη νύχτα φαίνονται να έχουν κάποια σχήματα και ανάλογα μ αυτά οι αστρονόμοι τους έδωσαν ονόματα από τη μυθολογία ή την ιστορία.
*  Ο Ηνίοχος.
Είναι ένας μεγάλος αστερισμός που μοιάζει με αμαξηλάτη (ηνίοχο) που κρατά στα χέρια του τα ηνία του αλόγου του. Η εμφάνισή του γίνεται το φθινόπωρο.
*  Ο Ηρακλής.
Αυτός ο αστερισμός έχει 113 αστέρια και μοιάζει με τον ήρωα Ηρακλή.
*  Η Κόμη της Βερενίκης.
Αυτός ο αστερισμός διακρίνεται στο βόρειο ημισφαίριο. Τα άστρα του μοιάζουν με τα μακριά μαλλιά της Βερενίκης, που σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ήταν Ελληνίδα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά τη Κυρήνης. Έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και από ευγνωμοσύνη επειδή γύρισε ο Πτολεμαίος, ο άντρας της, ζωντανός από τον πόλεμο, θυσίασε όπως είχε τάξει, τα μαλλιά της στη θεά Αφροδίτη. Ο άντρα της όμως θύμωσε γι αυτό και ησύχασε μόνο όταν ο αστρονόμος Κόνωνας του είπε ότι την κόμη (τα μαλλιά) της Βερενίκης τα δέχτηκαν οι θεοί στον ουρανό.
*  Η Άρκτος.
Υπάρχει η Μεγάλη και η Μικρή Άρκτος. Αυτοί οι αστερισμοί έχουν πολλά αστέρια και φαίνονται τη νύχτα με γυμνό μάτι.
Η Μεγάλη Άρκτος είναι ΒΔ του ουρανού και έχει σχήμα τραπεζοειδές. Τα μεγαλύτερα αστέρια της είναι εφτά, τέσσερα στο τετράπλευρο και τρία στην ουρά.
Η Μικρή Άρκτος βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα του ουρανού με εφτά αστέρια. Τέσσερα στο τετράπλευρο και τρία στην ουρά. Το τελευταίο της ουράς είναι ο Πολικός αστέρας, που δείχνει πάντοτε το βορρά. Μ αυτό το αστέρι προσανατολίζονται παλιά, πριν εφεύρουν τη ναυτική πυξίδα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια