Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γαλοπούλα με φασκόμηλο και κρεμμύδι

Υλικά:
250γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 πορτοκάλι (τρίμμα)
10 κλαδάκια θυμάρι– 8 τριμμένα και 2 ολόκληρα
Αλάτι, πιπέρι
1 γαλοπούλα 5 κιλών
3 φύλλα δάφνης
Ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί η νερό
Προετιμασία γέμισης 
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζετε λίγο ελαιόλαδο. Προσφέτετε ψιλοκομμένα 2 κρεμμύδια και 2 σκελίδες σκόρδο και τσιγαρίζετε για 5-10 λεπτά. Προσφέτετε ένα ματσάκι φρέσκο ψυλοκομμένο φασκόμηλοκαι περίπου 140γρ ψίχα από φρέσκο ψωμί. Βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Μετά προσθέστε περίπου 800γρ κομμένο φρέσκο λουκάνικο, μια χούφτα κομμένα ξερά βερίκοκα και ένα χτυπημένο αυγό. Ανακατέψτε το μίγμα καλά και βάλτε το στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τη γαλοπούλα.

Ποετοιμασία γαλοπούλας
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το βούτυρο με το τρίμμα πορτοκαλιού, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ξεκινώντας από την πλευρά του λαιμού, ξεχωρίστε προσεκτικά με τα δάχτιλά σας το δέρμα της γαλοπούλας από το κρέας (χωρίς να φτάσετε μέχρι την άκρη) και αλείψτε το αρωματισμένο βούτυρο πάνω σε κάθε στήθος και πιέστε ξανά το δέρμα πάνω στο βούτυρο να πάει παντού. Κόψτε το τριμμένο πορτοκάλι και τοποθετήστε τα κομμάτια στο εσωτερικό της γαλοπούλας μαζί με τη δάφνη και τα κλαδάκια από θυμάρι. Παντίστε τη γαλοπούλα με λίγο ελαιόλαδο και τρίψτε να πάει παντού. Βάλτε τη μισή γέμιση στο μέρος του λαιμού. Πλάστε την υπόλοπη γέμιση σε μπολάκια, τα οποία θα ψύσετε αργότερα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Ψύσιμο
Τοποθετήστε την γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί και προσθέστε το κρασί (η νερό). Καλύψτε το ταψί τελέιως με αλουμινόχαρτο. Ψύστε στούς 220 βαθμούς για 30 λεπτά και μετά χαμηλώστε στούς 180 και υπολογίστε 35 λεπτά για κάθε κιλό γαλοπούλας ( 5 κιλών περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά). Ανεβάστε τον φούρνο ξανά στους 200 βαθμούς. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψύστε άλλα 30 λεπτά ώστε το δέρμα να γίνει τραγανό.
* Για να ελέγξετε εάν είναι έτοιμη η γαλοπούλα, πιέστε ένα καλαμάκι στο μπούτι. Οι χυμοί της θα πρέπει να τρέχουν διαυγείς. Μόλις ετοιμαστεί αφήστε τη να “ξεκουραστεί” χαλαρά σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 20 λεπτα.
 από την Πίπα Μιντελτον

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια