Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

The bra of 1910 / το σουτιέν του 1910

Το… στήριγμα όλων των γυναικών ανά τον κόσμο γιορτάζει φέτος τα 111 χρόνια από τη μέρα που το δημιούργησε μία μεγαλοαστή Αμερικανίδα.

Η Μέρι Φελπς Τζέικομπ ήταν μόλις 19 χρονών όταν δημιούργησε μία εναλλακτική λύση για τους κορσέδες της εποχής και λίγο αργότερα καταπιάστηκε με τη δημιουργία ενός εσωρούχου για το στήθος, μέσω του οποίου θα κολακεύεται το γυναικείο σώμα και θα «στρώνουν» καλύτερα στη γυναικεία φιγούρα τα φορέματα της εποχής.
Η εποχή ήταν το 1910 και η νεοϋορκέζα Τζέικομπ δεν ήταν απλά μία κοπέλα της καλής κοινωνίας αλλά και απόγονος του εφευρέτη του ατμόπλοιου, Ρόμπερτ Φούλτον. Μία μέρα ζήτησε από την υπηρέτριά της να ράψει δύο λευκά μαντήλια μαζί με μία ροζ κορδέλα, τα οποία πέρασε πίσω από το λαιμό της.
Το αυτοσχέδιο ένδυμα δεν προσέφερε μεγάλη υποστήριξη, αλλά ήταν αρκετό για να ενθουσιάσει την ίδια και τις φίλες της που της ζητούσαν στη συνέχεια να ράψει και σ’ αυτές αυτό το παράξενο εσώρουχο.
Η Τζέικομπ πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον στηθόδεσμο το 1914 και στη συνέχεια πούλησε τα δικαιώματα του προϊόντος της στη Warner Brothers Corset μόνο για 1.500 δολάρια. «Δεν μπορώ να πω ότι ο στηθόδεσμος θα πάρει ποτέ τόσο μεγάλη θέση στην ιστορία όσο το ατμόπλοιο, αλλά το έχω εφεύρει εγώ» φέρεται να είχε πει σε εφημερίδα της εποχής…
Μέχρι το θάνατο της Τζέικομπ το 1970, σε ηλικία 78 χρονών, οι στηθόδεσμοι είχαν ήδη γίνει μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια