Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νέος τύπος κυττάρου ίσως αλλάξει τη θεραπεία των πνευμονικών παθήσεων

Στο στόχαστρο πνευμονία, άσθμα, ΧΑΠ.
Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν έναν νέο τύπο πνευμονικού κυττάρου που εμπλέκεται στην άμυνα του οργανισμού έναντι των βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation. 
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα: τα γεννητικά κύτταρα (γαμέτες), που παράγουν το σπέρμα και τα ωάρια και τα σωματικά κύτταρα που δημιουργούν κάθε άλλο κύτταρο του σώματος, περιλαμβανομένων αυτών των πνευμόνων.
Μεταξύ γαμετών και σωματικών κυττάρων υπάρχουν ευδιάκριτες διαφορές που αναδεικνύουν και τους διαφορετικούς ρόλους τους στην ανθρώπινη βιολογία.

Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν ότι το γονίδιο MIWI2 εκφράζεται μόνο στα άρρενα γεννητικά κύτταρα μιας οικογένειας γονιδίων που διασφαλίζουν την κατάλληλη ανάπτυξη του σπέρματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, με επικεφαλής τον Δρ Μάθιου Τζοουνς, επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή, συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και ανακάλυψαν ότι όχι μόνο είναι το ίδιο γονίδιο που εκφράζεται στα σωματικά κύτταρα του σώματος, αλλά σηματοδοτεί και έναν ξεχωριστό πληθυσμό πολλαπλών τριχοφόρων κυττάρων που αποικίζουν τους άνω αεραγωγούς του πνεύμονα.
«Αυτά τα τριχοφόρα κύτταρα έχουν τριχοειδείς προεκτάσεις που η λειτουργία τους είναι να 'σκουπίζουν" τη βλέννη και άλλα ξένα υλικά από τον πνεύμονα. Όμως, αυτό που ξεχωρίζει αυτό το νέο πληθυσμό τριχοφόρων κυττάρων είναι ότι εκφράζουν την πρωτεΐνη MIWI2 και στο πλαίσιο της μελέτης μας βρήκαμε ότι έχουν έναν ειδικό ρόλο στον έλεγχο της πνευμονικής λοίμωξης», εξηγεί ο Δρ Τζοουνς.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα νέα αυτά στοιχεία θα οδηγήσουν σε νέες, μη παραδοσιακές προσεγγίσεις στη μάχη κατά της πνευμονίας και των χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων.
«Τα νέα αυτά είδη κυττάρων και το πρότυπο γονιδιακής έκφρασής τους μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Ελπίζουμε ότι τα επόμενα βήματά μας θα μας οδηγήσουν σε νέους τρόπους διερεύνησης του πως το σώμα αντιδρά στα μολυσματικά βακτήρια στους πνεύμονες», αναφέρουν οι ειδικοί.
Μαίρη Μπιμπή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια