Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Eιρηνικώς έζησας Eιρήνη πάλαι,
Kαι νυν κατοικείς ένθα ειρήνη βρύει.

Βιογραφία
Η Οσία Ειρήνη έζησε στα χρόνια της βασίλισσας Θεοδώρας, που αναστήλωσε τις άγιες εικόνες.
Η Ειρήνη καταγόταν από την Καππαδοκία και διακρινόταν όχι μόνο για την ευσέβεια της, αλλά και για την σωματική ωραιότητα της και για την ευγενή ανατροφή της. 
Είχε ζητηθεί λοιπόν σε γάμο, από διακεκριμένο άνδρα του παλατιού και ξεκίνησε για το Βυζάντιο. Στη διαδρομή όμως, πέρασε από τη Μονή του Χρυσοβαλάντου και τόσο ελκύστηκε από τη συναναστροφή των καλογριών, ώστε πήρε τη μεγάλη απόφαση να παραμείνει μαζί τους. 
Έτσι απέρριψε τις κοσμικές δόξες, γύρισε στην πατρίδα της, πούλησε τα υπάρχοντα της, βοηθώντας πολλούς φτωχούς και τα υπόλοιπα χρήματα τα εναπόθεσε στη Μονή. Έγινε μοναχή και η ζωή της μέσα στο μοναστήρι υπήρξε πολύ ασκητική και αγία.
Όταν πέθανε η ηγουμένη, η Ειρήνη, παρά την άρνηση της, ορίστηκε διάδοχος της. Από τη νέα της θέση, επετέλεσε τα καθήκοντα της άριστα. Ο Θεός μάλιστα, την προίκισε με το προφητικό και θαυματουργικό χάρισμα. Έτσι δια της προσευχής της, απάλλαξε πολλούς από τα δαιμόνια. Προαισθάνθηκε τον θάνατο της και απεβίωσε ειρηνικά, γεμάτη χαρά για το ευχάριστο ουράνιο ταξίδι της.
Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Βασιλείας γήινους πάλαι οὐκ ἔτυχες, ἀλλ' ἄφθαρτων στεφάνων νῦν σὲ ἠξίωσεν, ὁ Νυμφίος σου Χριστὸς ὁ ὡραιότατος ὢ καθιέρωσας σαύτην, ὅλη καρδία καὶ ψυχή, Εἰρήνη Ὁσία Μῆτερ, Χρυσοβαλάντου ἡ δόξα, ἠμῶν δὲ προσφυγὴ καὶ βοήθεια.
Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου
Η ιερά μονή Αγίας Ειρήνης Χρυβαλάντου βρίσκεται στη Λυκόβρυση Αττικής, είναι ένα από τα πιο γνωστά και μεγάλα ορθόδοξα προσκυνήματα στην Ελλάδα.
Αναρίθμητοι χριστιανοί καταφεύγουν εκεί προσευχόμενοι στην οσία Ειρήνη, λαμβάνουν τεμάχιο από το ευλογημένο μήλο της και κατά το θέλημα του Θεού βλέπουν το θαύμα. Ιδιαίτερα καταφεύγουν εκεί άτεκνα ζεύγη, στις ικεσίες των οποίων η αγία ανταποκρίνεται συχνά, όπως φαίνεται από τις βαπτίσεις παιδιών στο μοναστήρι, που λαμβάνουν το όνομά της.
Είναι γνωστό φυσικά ότι η μονή ακολουθεί το παλαιό εορτολόγιο και τιμά τη μνήμη της αγίας στις 10 Αυγούστου. Υπάγεται στο μητροπολίτη Γ.Ο.Χ. Αττικής Χρυσοστόμο και αυτός με τη σειρά του στον Αρχιεπίσκοπο Γ.Ο.Χ. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Καλλίνικο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια