Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πρόωρα μωρά: δυσβάσταχτα έξοδα και ψίχουλα του κράτους

Έναν πραγματικό Γολγοθά βιώνουν οι γονείς που γεννούν πρόωρα τα μωρά τους. Το οικονομικό κόστος που καλούνται να πληρώσουν είναι δυσβάσταχτο καθώς το κράτος καλύπτει ελάχιστα έξοδα.
Μια μάνουλα ενός μωρού που γεννήθηκε μόλις 650 γραμμάρια ξεσπάει στο Star για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Η Μαρία γεννήθηκε μόλις 650 γραμμάρια πριν από πέντε μήνες, στην 26η εβδομάδα κύησης. Έμεινε στη θερμοκοιτίδα 3 μήνες, και έδωσε το δικό της αγώνα για να επιβιώσει.
Οι γονείς της από την άλλη, δίνουν το δικό τους αγώνα για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις που έχει η φροντίδα ενός προώρου μωρού:
«Σημαίνει 30 ευρώ την ημέρα νοσήλεια χωρίς ΦΠΑ και εξτρά κάποιες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν. Δεν δικαιολογεί τα χειρουργεία που μπορεί να χρειαστούν εντός της μονάδας» λέει η μητέρα του μωρού, Νάντια Σταυρουλάκη.
Εκτός από το ψυχολογικό κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν, έχουν και ένα τεράστιο οικονομικό βάρος, καθώς το κράτος δεν καλύπτει τις ανάγκες ενός πρόωρου μωρού.
«Γενικά δεν δικαιολογεί πολλά πράγματα. Ούτε καν τα γάλατα. Ακόμα και μερικά φάρμακα, ή κάποιες βιταμίνες δεν τις δικαιολογεί» προσθέτει η Νάντια Σταυρουλάκη.
Οι θέσεις στις θερμοκοιτίδες στα δημόσια νοσοκομεία δεν επαρκούν για όλα τα πρόωρα μωρά .Έτσι γονείς αναγκάζονται να μείνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν μονάδες νεογνών:
«Είδα γονείς πραγματικά εξαθλιωμένους. Προσπαθούσαν να βάλουν δόσεις στο νοσοκομείο. Μέχρι και αυτοκίνητο πούλησε κάποιος».
Η μητέρα της Μαρίας γυρνά το χρόνο στις 95 ημέρες που έμεινε στο μωρό της στη θερμοκοιτίδα και βουρκώνει .Τίποτα δεν ήταν εύκολο για την μικρούλα της που έδωσε με θάρρος των αγώνα για την ζωή.
«Της κράταγα το χέρι. Ήταν πάρα πολύ μικρό και δεν μπορούσα να της αγγίξω τίποτα άλλο παρά μόνο το χέρι, και έκλαιγα απ΄έξω. Και τότε άρχιζαν να ανεβαίνουν οι παλμοί της, να ανεβαίνουν όλα, να κοκκινίζουν τα μηχανήματα. Υπήρχαν και μέρες που απογοητευόσουνα, που σου κοβόντουσαν τα φτερά…Υπήρχαν μέρες που απογοητευόσουνα, σου κοβόντουσαν τα φτερά, έβγαινες έξω και έλεγες, τώρα πού θα πάω, πού θα αφήσω το παιδί μου».
Να σημειώσουμε, ότι ένα στα 10 παιδιά που γεννιούνται είναι πρόωρο. Την προωρότητα ένα μωρό την κουβαλά για πολλά χρόνια. Κάποια αντιμετωπίζουν ακόμα και κινητικά προβλήματα ενώ κάποια άλλα χρειάζονται για πολλούς μήνες εργοθεραπείες.
Η Μαρία είναι ένα από τα θαύματα της ζωής .Μπορεί να γεννήθηκε 650 γραμμάρια αλλά δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας:
«Πρέπει να έχεις δύναμη για να πας μπροστά» καταλήγει η μητέρα της.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια