Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Holter των Ορμονών

Έρχεται το «Holter» των Ορμονών, για την 24ωρη καταγραφή τους - Στην έρευνα & Έλληνας γιατρός.
Μία έξυπνη επαναστατική συσκευή που θα φοριέται στη κοιλιά για 24 ώρες και θα συλλέγει δείγματα στα οποία θα μετρώνται οι μεταβολές των ορμονών μας στη διάρκεια της ημέρας και νύχτας, ετοιμάζει η επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται ουσιαστικά, για ένα “Holter” ορμονών, όπως γίνεται δηλαδή με την 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης.
Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν ένα χρόνο από ομάδα επιστημόνων στη Νορβηγία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON 2020. 
Η πορεία του εγχειρήματος θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 26 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της Ελληνικής ομάδας του προγράμματος ULTRADIAN, Στέλιος Τσαγκαράκης, Συντονιστής Διευθυντής του Ενδοκρινολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που θα αλλάξει τον τρόπο διάγνωσης και παρακολούθησης της θεραπείας πολλών ενδοκρινικών νοσημάτων. Επίσης η 24ωρη καταγραφή θα ρίξει περισσότερο φως στο τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό στο στρες, τις ψυχικές και διατροφικές διαταραχές και άλλες καθημερινές μας συνήθειες.
Οι πρώτες κλινικές εφαρμογές του προγράμματος πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σε ασθενείς με προβλήματα στην έκκριση κορτιζόλης, αλδοστερόνης και αυξητικής ορμόνης.
Το Ενδοκρινολογικό Τμήμα - Διαβητολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας Ενδοκρινολογικό Κέντρο, λόγω του εύρους των δραστηριοτήτων. Δέχεται περίπου 1000 ασθενείς με πολύπλοκα και σπάνια ενδοκρινικά νοσήματα τον χρόνο, ενώ πάνω από άλλοι 30.000 ασθενείς ετησίως επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία, τα ειδικά ιατρεία και το Διαβητολογικό Κέντρο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια