Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πόσες ημέρες πρέπει να πάρουν αντιβίωση τα παιδιά με ωτίτιδα

Η χορήγηση αντιβίωσης για διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών σε μικρά παιδιά με ωτίτιδα τελικά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Περίπου τα τρία τέταρτα των παιδιών εκδηλώνουν ωτίτιδες κατά την διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους. Οι λοιμώξεις αυτές είναι η συχνότερη αιτία που τα παιδιά παίρνουν αντιβιοτικά.
Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων του Πίτσμπουργκ, με επικεφαλής τον Δρ Αλεσάντρο Χομπερμαν αξιολόγησαν 520 μικρά παιδιά με ωτίτιδες. Τα παιδιά ήταν από εννέα έως 23 μηνών και με τυχαία επιλογή, είτε πήραν αντιβίωση για δέκα ημέρες ή για πέντε και τις υπόλοιπες πέντε ημέρες εικονικά σκευάσματα.
Ο κίνδυνος θεραπευτικής αποτυχίας ήταν 34% στην ομάδα της σύντομης θεραπείας και 16% στην ομάδα της 10ημερης αγωγής. Επιπλέον, τα παιδιά της πενθήμερης αντιβιοτικής αγωγής δεν είχαν μικρότερο κίνδυνο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά ή παρενεργειών, όπως η διάρροια.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θεραπεία της ωτίτιδας στα μικρά παιδιά, με αντιβίωση πέντε ημερών δεν έχει όφελος ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες ή την αντίσταση στα αντιβιοτικά. Συνεπώς, η 10ήμερη αγωγή σαφώς υπερτερεί θεραπευτικά» σχολιάζει ο Δρ Χομπερμαν.
Μαίρη Μπιμπή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια