Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ενεργειακά φυτά. Φυτά - αντίδοτο στη...βενζίνη

 
* ΑΓΡΙΑΓΚΙΝΑΡΑ
Πολυετές είδος που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο. Είναι ισχυρό ζιζάνιο και αποτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων, γι αυτό δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα. Λόγω του εύρωστου ριζικού συστήματος, αποθηκεύει το νερό των βροχοπτώσεων (δεν χρειάζεται άρδευση) και προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση. Η σπορά γίνεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο και το κόστος είναι περίπου 20 ευρώ ανά στρέμμα. Η συγκομιδή γίνεται τους θερινούς μήνες.
* ΣΟΡΓΟ
Ετήσιο φυτό από την Ασία, που έχει μεγάλη φωτοσυνθετική ικανότητα και υψηλό ποσοστό σε διαλυτικά σάκχαρα και κυτταρίνες. Η σπορά γίνεται τον Μάιο και η συγκομιδή του Οκτώβριο. Το κόστος για κάθε στρέμμα κυμαίνεται στα 70-80 ευρώ ετησίως.
* ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ
Ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών. Καλλιεργείται κυρίως για παραγωγή ελαίου, αφού ο σπόρος της έχει 30% - 50% περιεκτικότητα σε λάδι. Επιπλέον, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (10% - 45%) και γι αυτό χρησιμοποιείται ως τροφή για τα ζώα. Καλλιεργείται όπως τα σιτηρά και η σπορά για τις χειμερινές ποικιλίες γίνεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, ενώ για τις εαρινές ποικιλίες από Μάρτιο έως Απρίλιο. Η συγκομιδή γίνεται τον Ιούλιο και το κόστος για κάθε στρέμμα είναι 50-80 ευρώ.
* ΗΛΙΑΝΘΟΣ
Ονομάζεται και ήλιος, λιόδρομο ή ηλιοτρόπιο, γιατί το άνθος του στρέφεται πάντα προς τον ήλιο. Καλλιεργείται όπως και το καλαμπόκι, σπέρνεται την άνοιξη και είναι μονοετές φυτό. Οι σπόροι του περιέχουν 25% - 40% λάδι και μπορεί να φτάσει και τα δύο μέτρα ύψος. Στην Ελλάδα μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλες τις πεδινές περιοχές, ενώ στο εξωτερικό καλλιεργείται κατά κόρον στη Ρωσία, την Αμερική και την Ινδία.
* ΜΙΣΧΑΝΘΟΣ
Πολυετές αγρωστοειδές φυτό από τη νοτιοανατολική Ασία. Πολλαπλασιάζεται κυρίως με ριζώματα από μεγαλύτερα φυτά, τα οποία τεμαχίζονται και στη συνέχεια αποθηκεύονται σε θερμοκρασία -1 έως +1 βαθμούς C. Η φύτευση γίνεται τον Απρίλιο και μπαίνουν περίπου 1.500 φυτά ανά στρέμμα. Η συγκομιδή του γίνεται από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο και η καλλιέργεια έχει διάρκεια ζωής περισσότερο από 15 χρόνια. Αναπτύσσει πλούσιο ριζικό σύστημα, χρειάζεται νερό για να αναπτυχθεί και είναι ευάλωτος στα ζιζάνια . Κοστίζει περίπου 200 ευρώ το στρέμμα.
* ΚΕΧΡΙ (panicum virgatum)
Πολυετές φυτό της βόρειας Αμερικής, που ευδοκιμεί στις περισσότερες περιοχές. Αναπτύσσεται την άνοιξη και μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα ύψος. Είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ενώ απορροφά την ηλιακή ενέργεια την οποία μετατρέπει σε κυτταρίνη. Η αιθανόλη εξάγεται από την κυτταρίνη με απόσταξη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια