Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χορτοφαγικό Γιορτινό Τραπέζι!

,

Ετοιμάζοντας το φετινό γιορτινό κόνσεπτ κάποια στιγμή σκέφτηκα μα τι τρώνε οι χορτοφάγοι τα Χριστούγεννα;

Και η Κωνσταντίνα Βρεττού μου έδωσε την απάντηση και στρώνει το «Χορτοφαγικό» Γιορτινό Τραπέζι!
Ορεκτικό: Πράσινη σουπίτσα βελουτέ με καπνιστό άρωμα  με crispis αβοκάντο!
για 4 άτομα
Yλικά
Για τη σούπα
1  μπρόκολο
1 πράσο
200 gr. σπανάκι
1 κλωναράκι σέλερι
2 πατάτες
2 αβοκάντο
5 Κάστανα
2 αγγουράκια ξεφλουδισμένα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ( ή νερό)
2-3 ροδέλες αποξηραμένο κρεμμύδι
Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
Θυμάρι (φρέσκο ή αποξηραμένο)
Λίγο τριμμένο αποξηραμένο φασκόμηλο
1 κουταλάκι του γλυκού  σπόρους chia
Ελαιόλαδο
Αλάτι ( Ιμαλαίων κατά προτίμηση)
Πιπέρι καγιέν
Για το dressing:
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας διατροφική μαγιά
Για τα  crispis  αβοκάντο:
1 αβοκάντο κομμένο σε λωρίδες μετρίου πάχους
½ κούπα αλεσμένο λιναρόσπορο
¼ κούπας αλεσμένα καρύδια
1 κουταλιά της σούπας  νιφάδες διατροφικής  μαγιάς
½ σκελίδα λιωμένο σκόρδο
Ρίγανη

Εκτέλεση:
Για το  dressing
Ανακατεύουμε σε μπολ  όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ενα ομοιόφορμο αποτέλεσμα.
 Για τα  crispis  αβοκάντο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά – εκτός του αβοκάντο- και  στο μείγμα που προκύπτει πανάρουμε  τις λωρίδες αβοκάντο απ`  όλες τις μεριές. Τυλίγουμε σε λαδόκολλα  και  προαιρετικά ψήνουμε στους 180 βαθμούς  στον αέρα για περίπου 10 λεπτά
Για το καπνιστό άρωμα
Πλένουμε, καθαρίζουμε  και κόβουμε τη  μία πατάτα   σε ροδέλες. Ομοίως για το μισή ποσότητα μπρόκολου. Τα απλώνουμε σε λαδόκολλα, τα ραντίζουμε  ελαφρώς με λάδι   και ελάχιστο λεμόνι,  τα τυλίγουμε   στη λαδόκολλα και ψήνουμε στον αέρα στους 180 για περίπου 15- 20 λεπτά.   Ταυτόχρονα,  σε ξεχωριστή λαδόκολλα, τυλίγουμε και  ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά τα κάστανα, αφού προηγουμένως τα έχουμε χαράξει.
Για τη σούπα βελουτέ
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε  τον ζωμό λαχανικών (ή το νερό) σε μέτρια φωτιά.  «Βράζουμε»  στον ατμό το υπόλοιπο μπρόκολο, το πράσο και την υπόλοιπη πατάτα.  Προσθέτουμε πάπρικα, πιπέρι καγιέν και αποξηραμένες ροδέλες κρεμμυδιού. Μόλις μαλακώσουν τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το ζωμό λαχανιών και δυναμώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το μπρόκολο και την πατάτα απ` το φούρνο και μόλις πάρει βράση το σβήνουμε και προσθέτουμε τα ψητά κάστανα.  Αφήνουμε  λίγη ώρα να πέσει η θερμοκρασία και προσθέτουμε   το σπανάκι  ωμό. Αφού πέσει κι άλλο η θερμοκρασία βάζουμε   το αλάτι, το πιπέρι καγιέν,  το αγγουράκι  και το αβοκάντο και πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.  Προσθέτουμε τα φύλλα αποξηραμένου φασκόμηλου και  τους σπόρους chia και ανακατεύουμε.
Αφού σερβίρουμε στα πιάτα, προσθέτουμε  από πάνω το  dressing  της διατροφικής μαγιάς κάνοντας σχήματα. Προσθέτουμε   θυμάρι  και ξύσμα λεμονιού και συνοδεύουμε με τα  crispis  αβοκαντο και πανέτοιμη η ζεστή, αρωματική, βελούτε, αλκαλική και πεντανόστιμη πράσινη σουπίτσα!
Tips:
– Οι σπόροι  chia είναι η πλουσιότερη πηγή φυτικών ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων.  Περιέχουν 30% πρωτεΪνη, 30% φυτικές ίνες και 30% φυτικά Ω3 λιπαρά. Μειώνουν τη χοληστερίνη, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βοηθούν σε προβλήματα υψηλής πίεσης, καρδιοαγγειακών παθήσεων, στον σακχαρώδη διαβήτη, στην   οστεοπόρωση κ.α.  Εκτός απ τις καταπληκτικές ιδιότητες  τους, είναι ιδανικοί για χρήση  σε σούπες, λόγω της ουδέτερης γεύσης τους που δεν αλλοιώνει το φαγητό αλλά και λόγω της υδρόφιλης ιδιότητάς τους να απορροφούν νερό  πολλαπλάσιο του όγκου τους δημιουργώντας ένα τζελ που « δένει»  της σούπες. Τους βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προιόντα!
– Η διατροφική μαγιά είναι διαφορετικό προϊόν από τη μαγιά μπύρας (που τρώγεται ως συμπλήρωμα διατροφής) ή τη μαγιά που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζύμης. Πρόκειται για  μια πλήρη πρωτείνη, πλούσια πηγή βιταμινών Β.  Η διατροφική μαγιά, απενεργοποιεί τις ζυμώσεις μέσα στο σώμα και για τον λόγο αυτό, μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και από άτομα με πρόβλημα ανοχής στα προϊόντα μαγιάς.  Νόστιμη και θρεπτικότατη,  μπορεί να προστεθεί στο φαγητό, στις σούπες και τις σαλάτες και χάρη στην αλμυρή της γεύση αντικαθιστά το αλάτι. Νιφάδες διατροφικής μαγιάς βρίσκουμε στα καταστήματα με βιολογικά προιόντα.
Noodles μαύρου ρυζιού
Κυρίως Πιάτο: Φωλίτσεις από Noodles μαύρου ρυζιού και γεμιστή κολοκύθα
για 4 άτομα
Υλικά
Για τα noodles
500 gr. noodles μαύρου ρυζιού
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
½ κουταλάκι του γλυκού miso
λευκό σουσάμι για το σερβίρισμα
Για τη γεμιστή κολοκύθα
1 κολοκύθα μεγάλη (τόσο ώστε να χωράει στο φούρνο μας)
1 φινόκιο (μαραθόριζα)
1 πράσο
1 ξερό κρεμμύδι
½ ρέβα (κομμένη σε ροδέλες)
1 καρότο (κομμένο σε ροδέλες)
1 παστινάκι ( κομμένο σε ροδέλες)
½ κουταλάκι του γλυκού κιτρινόριζα
8-10 αμύγδαλα χοντροκομμένα
Νερό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι (κατα προτίμηση Ιμαλαίων)
Ρίγανη, μαύρο πιπέρι για το σερβίρισμα
Για το dip miso- ταχίνι (προεραιτικά)
½ κουταλάκι του γλυκού brown rice miso
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Λίγο νερό
Γεμιστή κολοκύθα
Εκτέλεση:
Για τα  noodles
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε λάδι καρύδας με  miso  έως ότου έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.  Η αλμυρή γεύση του  miso είναι αυτή που θα ισορροπήσει την γλυκιά γεύση της  των υλικών της γέμισης  της κολοκύθας αλλά και της ίδιας της κολοκύθας.
Σε νερό που βράζει ρίχνουμε τα  noodles. Ανακατεύουμε,  αφήνουμε 3 λεπτά μισοσκεπασμένα και απομακρύνουμε απ τη φωτιά. Σουρώνουμε και περνάμε από κρύο νερό ώστε να παραμείνουν  al dente, τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα  και προσθέτουμε το μείγμα λάδι καρύδας-   miso  ανακατεύοντας ώστε να πάει παντού. Σερβίρουμε  τα noodles στρίβωντας το πηρούνι ώστε να πάρουν σχήμα φωλίτσας  και από πάνω προσθέτουμε γέμιση απ` την κολοκύθα, κόβωντας και απ τα τοιχία ώστε να σερβιριστεί και κολοκύθα μαζί. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σουσάμι και ρίγανη.
Για την κολοκύθα
Κόβουμε  απ `την κολοκύθα ένα καπάκι- όπως κάνουμε στα γεμιστά- και  αφαιρούμε τους σπόρους (οι οποίο παρεπιπτόντως    αποξηραίνονται  στον ήλιο και έχουμε έτοιμο ένα όμορφο και ελαφρύ  snack).  Αφαιρούμε λίγο  απ`  την ψύχα της κολοκύθας ώστε να υπάρχει aρκετός  χώρος για τη γέμιση και ταυτόχρονα  τα τοιχία της να έχουν αρκετό πάχος.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε  σε μετρίου μεγέθους κομμάτια τα υλικά της  γέμισης ( φινόκιο, πράσο,  ξερό κρεμμύδι, ρέβα, καρότο, παστινάκι). Σε ένα μπολ τα ανακατεύουμε με την κιτρινόριζα& το αλάτι  και τα  μεταφέρουμε στην κοιλιά της  κολοκύθας. Προσθέτουμε το νερό-τόσο ώστε να καλύπτει τα υλικά της γέμισης_ και κλείνουμε την κολοκύθα  με το καπάκι της.  Τυλίγουμε με λαδόκολλα πρώτα και έπειτα με αλουμινόχαρτο και σιγοψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Μετά τη μία ώρα που έχουν μαλακώσει τα υλικά της γέμισης, βγάζουμε απ το φούρνο, προσθέτουμε στην κοιλιά της κολοκύθας τα ωμά αμύγδαλα και ξανακαπακώνουμε ώστε να παραμείνει ζεστή.
Για το  Dip
Ανακατεύουμε όλα  τα υλικά σε μπολ μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα και προεραιτικά συνοδεύουμε  το γέυμα μας. Το  dip miso- ταχίνι  ταιρίαζει καταπληκτικά και   με την έντονα αλμυρή γεύση του ισσοροπεί τη γλυκύτητα της κολοκύθας.
Tips:
– Το παστινάκι πρόκειται για ρίζα που μοιάζει με μεγάλο λευκό καρότο και ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών. Έχει ευεργετικές και θεραπυτικές ιδιότητες σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών (διεγείρει την όρεξη, τονώνει το ενδοκρινικό, βελτιώνει το πεπτικό σύστημα, ομαλοποιεί το μεταβολισμό, έχει  τονωτική, διουρητική, βακτηριοκτόνο, αποχρεμπτική και καταπραϋντική δράση και ο ζωμός του βοηθά στο βήχα, δρα ως παυσίπονο στομάχου κα) και είναι.. απλά  πεντανόστιμο!!!
– Το Miso είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο που παράγεται από τη ζύμωση ρυζιού, κριθαριού ή  σόγιας.  Έχει μορφή πάστας και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική σε σάλτσες ή  dip.  Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, η πάστα miso έπαιξε σημαντικό θρεπτικό ρόλο στην Ιαπωνική κουζίνα αλλά και στις χορτοφαγκές κουζίνες  ανά τον  κόσμο.
– Πάστα  miso  βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Επιδόρπιο: Ατομικά ωμοφαγικά  γεμιστά κέικ συνοδευμένα με παγωτό μπανάνα!
για 2 ατομικές μπουκίτσες
Για το κέικ
10 χουρμάδες μουλιασμένους σε νερό για 8 – 10 ώρες
10-12 αμύγδαλα μουλιασμένα σε νερό για 8-10 ώρες και ξεφλουδισμένα
2 κουταλιές της σούπας λευκό σουσάμι
1 κουταλιά της σούπας κολοκυθόσπορο
1 κουταλιά της σούπας ινδική  καρύδα
1 κουταλάκι του γλυκού χαρουπόμελο
Για τη γέμιση
20 κάσιους, μουλιαμσένα στο νερό για 8- 10 ώρες.
5 κουταλιά της σούπας γάλα αμυγδάλου (ή άλλου ξηρού καρπού της αρεσκείας μας)
1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
1 κουταλιά της σούπας χαροπάλευρο
1 κουταλιά της σούπας  ωμό κακάο σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο καρύδας
Για το παγωτό
20 κάσιους μουλιασμένα στο νερό για 8-10  ώρες.
2 ώριμες μπανάνες
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Ξύσμα μισού λεμονιού για το σερβίρισμα
Σκεύη που θα χρειαστούμε:
2 βάσεις τάρτας μικρού μεγέθους
Μπλέντερ υψηλής ταχύτητας
Εκτέλεση:
Για το παγωτό
Χτυπάμε στην υψηλή ταχύτητα του μπλέντερ τα κάσιους  με  λίγο νερό έως ότου έχουν βουτυρένια υφή. Προσθέτουμε τις μπανάνες και το χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε. Μεταφε΄ρουμε σε μπολ και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για τουλάχιτον 1 ώρα πριν το σερβίρισμα
Για τη γέμιση
Χτυπάμε στην υψηλή ταχύτητα του μπλέντερ τα κάσιους  με  λίγο νερό έως ότου έχουν βουτυρένια υφή. Σε μπόλ ανακατεύουμε  πρώτα το ταχίνι με το μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου), μέχρι να ομογενοποιειθεί το μείγμα. Εν συνεχεία προσθέτουμε το μισό απ το γαλά αμυγδάλου, τα χτυπημένα κάσιους και το βούτυρο καρύδας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου το μείγμα να είναι και πάλι ομοιόμορφο. Τέλος προσθέτουμε τις σκόνες ( χαρουπάλευρο& κακό) και συνεχίσουμε να  προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα αμυγδάλου μέχρι να έχουμε την υφή που επιθυμούμε- που ανάλογα με τα γούστα μας μορεί να είναι  αρκετά σφιχτή σαν άλειμμα ή πιο υγρή- ρευστή.
Για το κέικ
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εως ότου έχουμε μια  ομοιόμορφη ζύμη με την υφή πάστας-   να πλάθεται αλλά να ¨κολλάει¨ελαφρώς. Αν χρειαστεί, προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε λίγο απ το νερό στο οποίο μαλακώσαμε τους χουρμάδες.
Κόβουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη- ένα για το κάθε ατομικό κεικ. Έπειτα κόβουμε το κάθε κομμάτι σε δυο άνισα κομμάτια.  Απλώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι στον πάτο και στα τοιχία της βάσης τάρτας και πιέζουμε ελαφρώς με το χέρι μας. Αδειάζουμε τη γέμιση στις δύο βάσεις. Τα δυο μικρότερα κομμάτια ζύμης που έμειναν τα πλάθουμε σε σχήμα δίσκου- μεγέθους όσο η φόρμα τάρτας που χρησιμοποιήσαμε και τα απλώνουμε πάνω απ τη γέμιση, ώστε να την καλύψουν παντού.
Σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτού μπανάνα, λίγο χαρουπόμελο  και ξύσμα λεμονιού και το εντυπωσιακό, εορταστικό, γλυκύτατο,  ωμοφαγικό γεμιστό σοκολατένιο κέικ!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια