Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σύνδρομο Phantom Limb

Το σύνδρομο "Phantom Limb" περιγράφεται συχνά από ανθρώπους με ακρωτηριασμό, όταν κάποιος βιώνει μια έντονη αίσθηση παρουσίας τους ακρωτηριασμένου άκρου.
Συχνά βιώνεται και από ανθρώπους με ημιπληγία, που αισθάνονται ένα επιπλέον άκρο, το οποίο όμως δεν μπορούν να δουν ή να κινήσουν.
Ωστόσο, σε μερικές ασυνήθιστες περιπτώσεις, κάποιοι έχουν αναφέρει ότι μπορούν να δουν αυτό το "φανταστικό" άκρο ή ακόμα και να αισθανθούν άλλα πράγματα με αυτό, κάτι το οποίο υποδεικνύει ότι εμπλέκονται αρκετές περιοχές του εγκεφάλου στο σύνδρομο.
Μια μελέτη του 2009 προσπάθησε να ερευνήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα που συνδέεται με το σύνδρομο "Phantom Limb", σε μια ασθενή με ημιπληγία που δήλωνε ότι μπορούσε να νιώσει, να δει και να κινήσει κατά βούληση το "φανταστικό" άκρο της.
Μέσα από μαγνητικές τομογραφίες οι ερευνητές είδαν ότι οι φανταστικές κινήσεις του παράλυτου άκρου συνδέονταν άμεσα με δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κίνηση και την αίσθηση.
Αυτή η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν το ίδιο έντονη με αυτή της πραγματικής κίνησης, και μάλιστα εντονότερη σε σύγκριση με τη φανταστική κίνηση του μη παράλυτου χεριού.
Για τους ερευνητές, το επόμενο βήμα είναι η αποκρυπτογράφηση αυτής της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του "Phantom Limb"
Αναπηρία Τώρα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια