Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η φρυγανιά παχαίνει περισσότερο από το ψωμί;

"Κόψε το ψωμί και θα χάσεις βάρος" σου λένε από παντού. Κι όμως δεν είναι ανάγκη να πεις το ψωμί ψωμάκι για να διατηρήσεις την γραμμή σου!

"Είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αυθαίρετα ή παρασυρμένοι από διαφόρων ειδών διατροφικές φήμες, χωρίς καμιά επιστημονική υπόσταση να αποκλείουν το ψωμί από το καθημερινό τους διαιτολόγιο, θεωρώντας το ένοχο για την προσθήκη περιττών κιλών" επισημαίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μιχάλης Μακρυλλός.

Η σωστή κατανάλωση ψωμιού δεν παχαίνει:
Βάλτο καλά στο μυαλό σου. Δεν υπάρχουν τροφές που παχαίνουν και τροφές που αδυνατίζουν. "Πρέπει να γίνει σαφές πως το ζήτημα της ρύθμισης του βάρους εξαρτάται αποκλειστικά από το συνολικό ημερήσιο θερμιδικό περιεχόμενο που προσλαμβάνει κανείς. Ένα σωστά καταρτισμένο διαιτολόγιο οφείλει να χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία, στηριζόμενο σε όλες τις ομάδες τροφίμων" εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μιχάλης Μακυλλός.
Μάλιστα, αν κινηθείς έξυπνα το αφράτο και πεντανόστιμο ψωμί θα σε βοηθήσει να μειώσεις το λίπος από τον οργανισμό σου. "Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ψωμί μειώνουν την απορρόφηση λίπους, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος" τονίζει ο κ. Μακρυλλός.

Μαύρο ή "λευκό" ψωμί;
Είναι λοιπόν στο χέρι σου να επιλέξεις το ψωμί εκείνο που αντί να σου προσθέσει θερμίδες -όπως λανθασμένα πιστεύεις - θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις τη διατροφή για να χάσεις κιλά. "Τα ψωμιά τα οποία παρασκευάζονται από άλευρα ολικής άλεσης, τα μαύρα ή ολικής άλεσης δηλαδή, είναι προτιμότερα από τα "λευκά" ψωμιά, τα οποία περιέχουν πολύ λιγότερες (διαιτητικές) φυτικές ίνες".

ΠΡΟΣΟΧΗ: "Το ψωμί σίκαλης δεν είναι προτιμότερο από το σταρένιο, αν δεν είναι ολικής άλεσης.

Ψωμία vs φρυγανιές
Σε σχέση με τις φρυγανιές, το ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βάρους διότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού και δεν περιέχει λιπαρά ή ζάχαρη (που περιέχουν οι φρυγανιές).
-100 γρ. φρυγανιές έχουν 341 θερμίδες ενώ το άσπρο ψωμί 269 και 243 το μαύρο. Δηλαδή έως και 100 θερμίδες λιγότερες.
Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι το ψωμί πρέπει να αντικαθίσταται από φρυγανιές στο διαιτολόγιο αδυνατίσματος. Όμως τελικά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η φρυγανιά απλά είναι "αφυδατωμένο ψωμί", όπως επίσης και ότι το ψωμί είναι προτιμότερο, αφού σε "χορταίνει" καλύτερα (με λιγότερες θερμίδες).
Διάλεξε λοιπόν από την μεγάλη ποικιλιά ψωμιών που θα βρεις σε κάθε φούρνο:
- Το κοινό (λευκό) ψωμί ή πολυτελείας με αλεύρι τύπου 70%, χωρίς πίτουρο.
- Το ψωμί σίκαλης που γίνεται από μίγμα σιτάλευρου και άλευρου σίκαλης.
- Το ψωμί ολικής αλέσεως που παρασκευάζεται από άλεσμα όλου του σιταριού (μαζί με το φλοιό) και
- Το πολύσπορο ψωμί που γίνεται από το σύνολο των δημητριακών, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη και το καλαμπόκι.
Σημείωσε απλά πως οτιδήποτε είναι λιγότερο επεξεργασμένο είναι και πιο θρεπτικό, αλλά και πιο κατάλληλο για να μην προσλαμβάνεις παραπανήσιες θερμίδες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια