Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος 100 χρόνια - 100 лет Транссибирской магистрали

Транссибирская железнодорожная магистраль
1916-2016
Η ιστορία
Στα τέλη του 19ου αιώνα η Ρωσία ήταν ήδη μια παγκόσμια υπερδύναμη, αλλά η κίνηση και το εμπόριο ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στις δυτικές επαρχίες της και σε μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη.
Το ανατολικό – ασιατικό – σιβηρικό τμήμα της χώρας ήταν αποκομμένο.
Το 1891, η κυβέρνηση της Ρωσίας αποφάσισε την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνέδεε τη Μόσχα με το λιμάνι Βλαδιβοστόκ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στην ανατολική ακτή της Ρωσίας, στη Σιβηρία, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ΄ αποφάσισε να ενώσει τη Ρωσία από το σημείο που βρίσκονται τα Ουράλια, με τις ακτές του Ειρηνικού.
 
Η αλλαγή στον τρόπο μεταφοράς των πρώτων υλών του σιβηρικού υπεδάφους, η διακίνηση προϊόντων από και προς την αχανή κινέζικη αγορά και η γρήγορη μεταφορά στρατιωτικού υλικού και προσωπικού, για την προάσπιση της ρωσικής Άπω Ανατολής από τους Ιάπωνες, ήταν οι λόγοι που επέβαλαν τη σιδηροδρομική σύνδεση Ανατολής – Δύσης.
Η κατασκευή του Υπερσιβηρικού ολοκληρώθηκε 25 χρόνια αργότερα (1916), ενώ από το 1908, δίπλα στην αρχική μονή γραμμή, κατασκευαζόταν και δεύτερη.
Με την ολοκλήρωση του Υπερσιβηρικού μια νέα εποχή ανάπτυξης ξεκίνησε για τη Σιβηρία, βασισμένη κυρίως στις τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου.
Παράλληλα, απλοί σταθμοί του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου εξελίχθηκαν σταδιακά σε αστικά βιομηχανικά κέντρα.
siberian_express2
Ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος, με 9.288 χιλιόμετρα, διασχίζει 8 χρονικές ζώνες και το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ημέρες.
Σήμερα άλλες τέσσερις διαδρομές ξεκινούν από τον Υπερσιβηρικό.
Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1916 και ενώ ο η Ευρώπη και η Ρωσία βρισκόταν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
100 χρόνια αργότερα, παραμένει η μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο.
Σήμερα, η Google σηματοδότησε την εκατονταετηρίδα με ένα αναμνηστικό Doodle, το οποίο διαθέτει κινούμενα σκηνές από τη σιδηροδρομική γραμμή.
Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος: Πώς χτίστηκε;
Ο σιδηρόδρομος χτιζόνταν πάνω από δύο δεκαετίες και εργάστηκαν σε αυτόν έως και 90.000 εργάτες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και καταδίκων.
siberian_express
Μεγάλο μέρος της γραμμής ολοκληρώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Κάποιες τελευταίες εργασίες έγιναν και μετά το 1916.
Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος: Πόσο μεγάλος είναι;
Η κύρια διαδρομή, ο υπερσιβηρικός, φτάνει από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ μέσω της νότιας Σιβηρίας και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του 1916. Με 9.288 χιλιόμετρα, σε 8 χρονικές ζώνες, το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ημέρες. Σήμερα άλλες τέσσερις διαδρομές ξεκινούν από τον Υπερσιβηρικό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια