Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα μυστικά της διατροφής των μαθητών Greek Food 4 Kids

Η καλοκαιρινή ξεγνοιασιά τελείωσε και οι μαθητές σύντομα επιστρέφουν στο πρωινό ξύπνημα και στο σχολικό ωράριο.
Για τις ανάγκες του σχολείου χρειάζονται συγκεκριμένοι διατροφικοί χειρισμοί.
Καλές επιλογές κολατσιού είναι ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί, χυμός...
Κατ΄ αρχήν, για να προσαρμοστεί το παιδί στο σχολικό ωράριο, πρέπει έως ότου ανοίξουν τα σχολεία να έχει ανακτήσει μια σταθερή ώρα κατάκλισης.
Για να κοιμηθεί ήσυχα το βράδυ, πρέπει να έχει ελαφρύ γεύμα. Χλιαρό γάλα με δημητριακά ή με λίγο μέλι είναι μια καλή επιλογή, ενώ αντιθέτως πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά και πλούσια σε καρυκεύματα γεύματα.
Επίσης, αργά το βράδυ θα πρέπει να αποφεύγονται τα ροφήματα με διεγερτική δράση (π.χ. καφεϊνούχο τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτα).
Το πρωί απαραίτητο είναι να αρχίζει την ημέρα του με ένα πλούσιο πρωινό γεύμα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως το πρώτο γεύμα της ημέρας βοηθά στην απόδοση και επίδοση του μαθητή, αλλά και στη ρύθμιση της όρεξής του. Πλήρες πρωινό θεωρείται αυτό που περιέχει πρωτεΐνη (γάλα, αυγό, τυρί), υδατάνθρακες (ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά πρωινού, φυσικός χυμός φρούτων, φρούτα), αλλά και κάποια ποσότητα λιπαρών (από το γάλα, το τυρί, το αυγόμπορεί να χρησιμοποιηθεί και μικρή ποσότητα βουτύρου ή μαργαρίνης).
Σε συνεργασία με το παιδί, εξάλλου, είναι καλό να καταλήγουμε σε διάφορα μικρά γεύματα εν είδει κολατσιού, τα οποία θα καταναλώνει στο σχολείο και θα εναλλάσσονται μέρα με τη μέρα.
Καλές επιλογές κολατσιού είναι ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί, χυμός χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή/και φρούτα, αρτοσκευάσματα (σουσαμένιο κουλούρι, κριτσίνια, φρυγανιές), κράκερς, μπάρες δημητριακών ή, πιο σπάνια, σπιτικές πίτες (κατά προτίμηση χορτόπιτες).
Δημήτρης Μπερτζελέτος - κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια